Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. liepos 28 d., šeštadienis

Jussi Adler-Olsen Atpirkimas

  
Vienas sakinys. ,,Jei nori ką nors apspjauti, žiūrėk, kad vėjas pūstų tau į nugarą." 279 p.
Oficialiai. Jussi Adler-Olsen   Atpirkimas (Redemption), leidykla Obuolys, 2017 m., iš anglų kalbos vertė Astra Alba ir "Vertimų guru" vertimų biuras, 608 psl.
Knygos siužetas. Du broliai pabunda tamsioje pašiūrėje. Jų burnos užklijuotos, rankos surakintos grandinėmis, iš kurių neįmanoma išsilaisvinti. Netikėtai švystelėjęs saulės spindulys sužadina menkutę viltį, kad galbūt pavyks prisišaukti pagalbos... Po daugelio metų Kopenhagos senų bylų skyrių pasiekia jūroje švedų sužvejotas butelis. Jame senas ir suiręs dviejų vaikų raštelis, rašytas krauju. Tai ne skautų pokštas? Kodėl niekas nepranešė apie brolių dingimą? Gal jie dar gyvi? Kodėl itin religingi daugiavaikių šeimų tėvai užtrenkia prieš nosį duris ir atsisako ką nors pasakoti? Nors tyrimas atrodo beviltiškas, inspektorius Karlas Mjorkas ir jo komanda atseka ne tik tuos du dingusius berniukus...bet ir kitus vaikus. Berniukus ir mergaites, apie kuriuos daugiau nieko nežinoma. O šaltakraujis žudikas nė neketina sustoti...
  Mano nuomonė. Knyga tobulai subalansuota skandinaviškų detektyvų mėgėjams. Veiksmo vieta - Kopenhaga ir apylinkės, veikėjai - patys keisčiausi tipai. Sekretorė - nenuspėjama, keistos išvaizdos ir dar keistesnio charakterio mergina Rouzė, serganti asmenybės susidvejinimu, padėjėjas Asadas taip pat neaišku kuo užsiima laisvalaikiu, o šiai grupei, pavadintai ,,Q grupe" vadovauja komisaras Karlas Mjorkas, pats paprasčiausiais iš visos kompanijos. Įvykis, kurį jie tiria, taip pat neeilinis - pagalbos šauksmas, rastas butelyje.
   Knygoje yra kelios pašalinės siužeto linijos, tačiau pagrindinė gija veda prie netradicinių religinių bendruomenių. Pasirodo jų yra labai daug ir labai įvairių. Niekada nepagalvotum, kad mažose pamaldžiose bendruomenėse klesti smurtas, ypač ryškus vaikų atžvilgiu.  Tol, kol viskas klostosi palankiai, smurtas neišryškėja, tačiau gyvenimui pakeitus įprastą vagą ar atsitikus nenumatytam įvykiui, smurtas pasireiškia ypač ryškiai. Ir pagalbos nėra kur kreiptis, nes bet koks žodis už bendruomenės ribų yra smerkiamas. Kaip atskleisti nusikaltimus tokiomis aplinkybėmis ir kaip susekti žudiką, kurį visi slepia? ,,Q grupė" su šia užduotimi susitvarko kuo puikiausiai. 
  Negaliu sakyti, kad knyga įtraukė nuo pirmo sakinio, tačiau įsiskaičius paleisti ją iš rankų jau buvo sunku. Dėl tokio ,,neskaitymo" kaltę norėtųsi suversti vertėjams, apie kurių darbą tegalima pasakyti - šiaip sau. Ir, jau tradicija tampanti pastaba Obuolio leidyklai, - korektūros klaidos.
  Įvertinimas. 2  (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą