Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. sausio 31 d., pirmadienis

Morenginis-riešutinis tortas

Artėjantis tortadienis visad sukelia rūpestį, kuo pamaloninti draugus ir artimuosius? Šiuokart prisiminiau, kad jaunystės laikais buvo toks skanus tortas ,,Dainava" su riešutiniu morengu. Pabandžiau jo receptą atrasti interneto platybėse, ir, be jokios abejonės, radau. Tačiau šis tortas internete vadinamas Kijevo tortu. Pasakojama, kad garsusis šis tortas buvo sukurtas per klaidą. 1956 m. Kijeve Karlo Markso vardo konditerijos fabrike (dabar ši bendrovė puikiai žinoma "Roshen" vardu) viena konditerių pamaina sugadino partiją kiaušinių baltymų, pamiršusi juos įdėti į šaldytuvą. Kita konditerių pamaina nusprendė paslėpti kolegų klaidą ir iškepė tortą, panaudoję kambario temperatūros baltymus ir riešutus. Būtent taip gimė nuostabus morenginis-riešutinis tortas, perteptas sviestiniu ir šokoladiniu kremu, kurio viršų puošė iš to paties kremo išraityta kaštono šakelė. Kaip atsirado ,,Dainavos" tortas informacijos neradau, tačiau tiek ,,Dainavos", tiek ,,Kijevo" torto receptai labai panašūs, tad aš pasirinkau kepti abiejų tortų miksą.

 
Torto lakštams reikia:
6 didelių kiaušinių baltymų
60 g cukraus pudros
120 g cukraus
150 g riešutų (aš naudojau žemės riešutus)
45 g miltų
Sviestiniam kremui reikia:
180 g sviesto (kambario temperatūros)
150 g cukraus
2 kiaušinių trynių
100 g pieno
Šokoladiniam grietinėlės kremui reikia:
200 g 35 proc. grietinėlės
150 g juodojo šokolado

Morenginių lakštų kepimas
1. Iš vakaro atskyriau baltymus nuo trynių. Trynius įdėjau į šaldytuvą (ryt blynų iškepsiu!), o baltymus palikau virtuvėje ant stalo iki ryto. Paskrudinau riešutus ir palikau atvėsti.
2. Kitos dienos rytą susmulkinau riešutus – ne iki miltų, palikau nedidelius traškius gabaliukus. Riešutus sumaišiau su miltais ir cukrumi (porą šaukštų riešutų pasilikau – bus papuošimui).
3. Išplakiau kambario temperatūros baltymus. Kai baltymai ėmė standėti toliau plakdama supyliau cukraus pudrą ir plakiau plakiau iki baltyminė masė tapo standi ir blizganti.
4. Miltų ir riešutų mišinį subėriau į baltymų masę ir atsargiai išmaišiau.
5. Kepimo skardą išklojau kepimo popieriumi ir ant jo nusipiešiau du 20 cm apskritimus ir du 15 cm apskritimus ant kurių ir sukrėčiau morengų masę (mano tortas gavosi 2 aukštų, jei nenorite – lakštus galite daryti vienodo dydžio). Šiuos keturis plokštainius pašoviau į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepiau apie 2 valandas 30 minučių.
6. Iškepusius šviesiai rusvos spalvos morengų lakštus išėmiau iš orkaitės ir palikau atvėsti.
7. Aišku, lakštų šonai gavosi banguoti, tad jau atšalusius lakštus, uždėjusi ant jų viršaus lėkštę, apipjoviau aštriu peiliu – trupinius panaudosiu papuošimui.

Sviestinio kremo gaminimas
8. Kremui 2 kiaušinių trynius (pamenate, vakar liko :) suplakiau su cukrumi.
9. Įkaitinau pieną iki užvirimo ir plona srovele nuolat plakdama supyliau į kiaušinių ir cukraus plakinį. Gautą masę supyliau į prikaistuvį ir kaitinau ant nedidelės ugnies nuolat maišydama kol masė sutirštėjo. Nukėliau nuo ugnies ir palikau atvėsti.
10. Kambario temperatūros sviestą išplakiau iki purumo. Toliau plakdama į sviestą supyliau atvėsusią pieno-cukraus-kiaušinio masę. Išplakiau iki vientisos konsistencijos ir padėjau į šaldytuvą.

Šokoladinio grietinėlės kremo gaminimas
11. Užvirinau grietinėlę ir į ją subėriau susmulkintą šokolado plytelę. Palikau pastovėti, kol šokoladas išsilydė, tada masę atsargiai išmaišiau iki vientisos konsistencijos ir atšalusią įdėjau į šaldytuvą (masęTbūtina gerai atšaldyti). Prieš pat vartojimą išėmiau iš šaldytuvo ir suplakiau mikseriu iki grietinės tirštumo.
                                                     Torto surinkimas
12. Didesnį morengo lakštą pertepiau sviestiniu kremu, ant jo uždėjau kitą didesnį morengo lakštą ir užtepiau šokolado grietinėlės kremo. Tuomet dėjau mažesnį lakštą ir vėl pertepiau sviestiniu kremu. Ant jo uždėjau antrą mažesnį morengo lakštą ir dabar jau visą sulipdytą tortą – tiek šonus, tiek viršų – aptepiau šokolado grietinėlės kremu.  
13. Trupinius, likusius apipjausčius morenginius lakštus, sumaišiau su žiupsneliu kapotų riešutų (taip pat likusių po morengų kepimo) ir jais aplipdžiau torto šonus.
14. Torto viršų papuošiau stambiomis šokolado drožlėmis, kurias pasigaminau labai paprastai. Išlydžiau pusę plytelės juodojo šokolado ir jį plonu sluoksniu užtepiau ant kepimo popieriaus. Šokoladui ėmus stingti, popierių susukau į volelį ir įdėjau į šaldytuvą visiškai sušalti. Sustingus šokoladui, atsargiai išvyniojau popieriaus volelį – taip gavau įvairaus dydžio plonas šokolado drožles.
15. Paruoštą ir papuoštą tortą dar parai padėjau į šaldytuvą, kad kremas susigertų į morengo lakštus ir tortas įgautų vientisą skonį.  Štai ir viskas! Kam teko ragauti, sakė, kad buvo skanu, o aš jų žodžiais patikėjau :)