Atostogų metas. Viešiu pas draugę Palangoje. Oras šaltas, prie jūros vėjai švilpia, tad sėdim namie ir žiopsom į TV, suprask, laukiam, kol oras pagerės ir bent į terasą galėsim kėdes išsinešti. O tuo metu Nida Degutienė moko kaip išsikepti avižinių dribsnių batonėlius su rabarbarais. O, sakau, mano sode auga rabarbarai, grįžtu namo ir bandau savo virtuvėje įgyvendinti Nidos receptą. Taip ir padariau: grįžau namo, nuroviau sode augusius rabarbarus, susirinkau reikiamus produktus (ne visus, kokius turėjau namie) ir ėmiausi darbo.
Rabarbarų džemui reikės
150 g rudojo cukraus
¼ šaukštelio druskos
1 pakelis vanilės cukraus
500 g nuluptų ir supjaustytų apie 1cm gabalėliais rabarbarų
50 g vandens
Pagrindui reikės
aliejaus skardai patepti 1+¼ stiklinės riešutų (kokių turime, aš turėjau migdolų ir graikiškų)
170 g sviesto
150 g miltų
130 g avižinių dribsnių
110 g rudojo cukraus
½ šaukštelio druskos
1 a .š. kepimo miltelių
150 g rudojo cukraus
¼ šaukštelio druskos
1 pakelis vanilės cukraus
500 g nuluptų ir supjaustytų apie 1cm gabalėliais rabarbarų
50 g vandens
Pagrindui reikės
aliejaus skardai patepti 1+¼ stiklinės riešutų (kokių turime, aš turėjau migdolų ir graikiškų)
170 g sviesto
150 g miltų
130 g avižinių dribsnių
110 g rudojo cukraus
½ šaukštelio druskos
1 a .š. kepimo miltelių
1. Pirmiausia išsiviriau džemą. Į nedidelį puodą supyliau vandenį, užkaičiau. Vandeniui užvirus subėriau cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Nuolat maišydama ištirpinau cukrų ir sudėjau rabarbarus ir užvirinau. Viriau apie 10-15 min. (nepamirškite maišyti!), kol džemas sutirštėjo. Išjungiau ugnį ir džemą palikau aušti.
2. Riešutus subėriau į skardą ir pakepinau orkaitėje apie 5-8 minutes, kol pradėjo ruduoti. Riešutams kiek pravėsus nuėmiau odelę nuo migdolų ir abiejų rūšių riešutus sukapojau peiliu.
2. Riešutus subėriau į skardą ir pakepinau orkaitėje apie 5-8 minutes, kol pradėjo ruduoti. Riešutams kiek pravėsus nuėmiau odelę nuo migdolų ir abiejų rūšių riešutus sukapojau peiliu.
3.Pasigaminau degintą sviestą: sviesto gabalėlius sudėjau į nedidelę keptuvę ir užkaičiau. Sviestas ištirpo, suputojo ir maždaug po 5 minučių pradėjo ruduoti, tada nukėliau nuo ugnies ( Nepalikite sviesto be priežiūros – gali greit sudegti).
4. Kvadratinę kepimo formą (20x20cm) su aukštesniais kraštais išklojau kepimo popieriumi ir ištepiau (išpurškiau) jį aliejumi.
5. Dubenyje sumaišiau avižinius dribsnius su miltais, cukrumi, druska ir kepimo milteliais. Subėriau smulkintus riešutus, ir supyliau degintą sviestą. Visus ingredientus gerai išmaišiau mentele, kad visi jie gerai pasidengtų riebalais.
6. Maždaug 2/3 masės subėriau į paruoštą kepimo formą. Rankomis tvirtai suplojau, paskirstydama šią masę per visą formos plotą vienodu sluoksniu. Ant tvirto pagrindo užtepiau džemą (viso nesunaudojau, tad likutį padėjau į šaldytuvą kitam kartui) o ant viršaus užbėriau likusius trupinius.
7. Kepiau apie 45 min. į iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusi masė turi būti sukietėjusi ir gražiai apskrudusi. Išėmiau iš orkaitės ir palikau atvėsti. Atvėsusį kepinį išėmiau iš kepimo formos ir supjausčiau: dalį – kvadratėliais, dalį – juostelėmis.
6. Maždaug 2/3 masės subėriau į paruoštą kepimo formą. Rankomis tvirtai suplojau, paskirstydama šią masę per visą formos plotą vienodu sluoksniu. Ant tvirto pagrindo užtepiau džemą (viso nesunaudojau, tad likutį padėjau į šaldytuvą kitam kartui) o ant viršaus užbėriau likusius trupinius.
7. Kepiau apie 45 min. į iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusi masė turi būti sukietėjusi ir gražiai apskrudusi. Išėmiau iš orkaitės ir palikau atvėsti. Atvėsusį kepinį išėmiau iš kepimo formos ir supjausčiau: dalį – kvadratėliais, dalį – juostelėmis.