Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. spalio 25 d., ketvirtadienis

Kopūstų pyragas pietums

    Sėdžiu namie ir nerimstu, noriu ką nors nuveikti, tačiau ,,susukta" nugara neleidžia smarkiai judėti. Naršau po šaldytuvą: pusė galvos kopūsto (0,5 kg), didelė morka, svogūnas, kelios voveraitės, užsilikusios nuo paskutinio grybavimo. Valio, niekur nejudėdama iš namų galiu  šeimą palepinti kopūstų pyragu. Prie jau minėtų produktų pridedu 4 kiaušinius, 150 g miltų, 170 g grietinės, 20 g sviesto, šlakelį aliejaus, žiupsnelį druskos, maltų pipirų ir kepimo miltelių. 
   Susmulkinu svogūną ir pakepinu aliejuje. Morką sutarkuoju burokine tarka ir suberiu prie svogūnų. Kepu, kol suminkštėja. Sumetu apkeptas voveraites (galima keisti kitais grybais, o galima ir be jų :). Smulkiai supjaustau kopūstą. Į keptuvę prie morkų įmetu gabaliuką sviesto ir, jam ištirpus, suberiu kopūstus. Užberiu druskos ir pipirų. Kepu, kol kopūstai suminkštėja, tuomet nukeliu nuo ugnies ir palieku ataušti.
   Kol įdaras aušta, išplaku kiaušinius. Plakant sukrečiu grietinę. Į masę, palengva maišydama, suberiu miltus sumaišytus su kepimo milteliais, padruskinu. Tešla gaunasi kiek tirštesnė, nei blynams.  
    Kepimo formą ištepu riebalais ir supilu  1/2 tešlos, tolygiai paskleidžiu. Ant tešlos suberiu įdarą, išlyginu ir visą paviršių užpilu likusia tešla. Pyragą pašaunu į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepu 40 min. Štai ir viskas, pyragas gražiai apskrudęs ir gardžiai kvepia - prašom pietų!



2018 m. spalio 23 d., antradienis

Marinuoti agurkai žiemai (2 receptai - saldžiarūgščiai ir aštrūs)

   Mano kolegė jau kuri diena mus vaišina skaniausiais agurkėliais, kurių šiemet prigamino visą galybę. Sakau, ir aš noriu tokio gėrio žiemai turėti, kur receptuką gauti? O ji negailikė, prašom, tik gaminkite. Aš antro raginimo nelaukiu, gaminu ir su jumis receptu dalinuosi.   
  Agurkai saldžiarūgščiame marinate



Reikia:
1 kg agurkų;
1 v. š. rupios druskos;
 150 gr. cukraus;
5 v. š. aliejaus;
4 didelių skiltelių česnako;
100 ml 9 proc. acto.
 



 
 Agurkus nuplauname ir supjaustome griežinėliais. Užberiame druską ir paliekame pastovėti 2 val.
   Sutarkuojame arba smulkiai sukapojame česnaką ir sumaišome su agurkais. Cukrų, aliejų ir actą taip pat užpilame ant agurkų. Paliekame pastovėti dar 2 val. (per tą laiką iškaitiname stiklainius).
   Agurkus sudedame į stiklainius, užpilame susidariusiu skysčiu. Laikome šaldytuve arba šaltai. Pasterizuoti nereikia.
   Greita, paprasta ir labai skanu ;)

  Agurkai aštriame marinate
 
2,5 kg agurkų;
4 v. š. rupios druskos;
1 kg. cukraus (taip, taip!!!);
8 v. š. aliejaus;
2 galvučių česnako (ne skiltelių, galvučių!);
3 a. š. aitriosios paprikos miltelių;
500 ml acto.

  Agurkus nuplauname ir supjaustome į keturias dalis, ne per smulkiai. Aš pjausčiau su figūriniu peiliu, skirtu fri bulvytėms, tad agurkų forma dailiai banguota gavosi. Todėl juos krokodiliukais vadiname. Tačiau forma nelemia skonio, tai tik fantazijos reikalas.
  Ant supjaustytų agurkų užpilame 4 valgomuosius šaukštus rupios druskos ir paliekame pastovėti 6 valandas.
  Po 6 valandų nupilame susidariusį skystį, jo nebeprireiks. Nulupame 2 česnako galvutes, smulkiai supjaustome arba sutarkuojame per burokinę tarką ir dedame į agurkus. Suberiame aitriosios paprikos miltelius ir viską išmaišome. 
 Užvirinam marinatą iš 500 ml 9 % acto ir 1 kg cukraus, užpilame ant agurkų. Pati buvau nustebusi, kad tiek daug cukraus, tačiau toks receptas – nemažinkite.
  Pridedame 8 valgomuosius šaukštus karšto aliejaus ir paliekame 24 val. kambario temperatūroje.
   Agurkus standžiai sudedame į švarius stiklainiukus, užpilame susidariusiu skysčiu. Pasterizuoti nereikia.   Laikome šaldytuve arba šaltame rūsyje.
  

Trupininis pyragas

   Greitas ir skanus pyragas, kuriam ingredientų visuomet namuose suras bet kuri šeimininkė. Man šiandien kilo noras kažko saldaus prie kavos, įlindau į virtuvės spinteles, šaldytuvą ir nutariau, kepsiu trupininį pyragą, nes turiu:
200g sviesto;
200 g cukraus;
2 kiaušinius;
500 g miltų;
1 a. š. kepimo miltelių;
apie 360 g (2 pakeliai) varškės;
stiklinę pačios virtos obuolienės (žr. https://sniegena.blogspot.com/2018/09/obuoliene-su-apelsinais.html).
 
   Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 200 laipsnių ir imuosi darbo. Miltus išsijoju tiesiai ant stalo, suberiu kepimo miltelius,150 g cukraus, burokine tarka sutarkuoju sviestą, įmušu 1-ą kiaušinį. Visa tai trupinu tarp pirštų, kol gaunu vienalyčius trupinius. Į pyrago formą suberiu 2/3 trupinių ir juos suspaudžiu, padarydama tvirtą pagrindą. Į varškę įmušu kiaušinį, suberiu 50 g cukraus ir viską sutrinu iki vientisos masės. Tuomet varškės mase tolygiai apkloju pagrindą, o ant varškės sukrečiu obuolienę. Paskutinis akordas - pyragą aptrupinu likusiais tešlos trupiniais ir kepu apie 40 min., arba kol viršutinis trupinių sluoksnis gražiai paruduoja.


  Kaip minėjau, šio pyrago įdarą galima varijuoti: vietoj obuolienės dėti bet kokią kitą uogienę, varškės galima nedėti, tik uogienę, arba uogienę keisti smulkiai pjaustytais obuoliais, arba vietoj uogienės dėti paruoštą aguonų masę - visi ingredientai čia tinka, tad fantazuokite ir mėgaukitės.