Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2023 m. vasario 11 d., šeštadienis

Apelsinų skonio biskvitinis tortas

   Labai lengvas, purus ir tikrai nesunkiai pagaminamas torčiukas. Jį išsirinkau savo gimtadieniui, sakau, palepinsiu koleges. Pavyko! Receptą nusižiūrėjau iš grupės Pradedančios konditerės, šiek tiek pamažinau produktų kiekį (receptas buvo duotas 24  cm formai), šiek tiek pavarijavau ir rezultate iškepiau puikų tortuką. Ir ne vieną, o du :)



    O dabar apie viską iš eilės. Pateikiu produktų kiekius 24 cm ir 16 cm torto formai, apskaičiuotus pagal formulę: 16:24=0,66, tai gi, visus produktus, skirtus 24 cm formai dauginau iš 0,66 ir gavau produktų kiekį 16 cm formai. Paprasta, tačiau man iš šio kiekio pavyko iškepti 2 biskvitus, o kremo pertepimui užteko tik vienam tortui. Todėl teko antrą kremą maišyti. Po savaitės vėl kepiau tortuką, tada dar pamažinau produktų kiekius ir viskas gavosi OK!

     Produktai biskvitui:

24 cm forma                           16 cm forma (2 biskvitai)        16 cm forma (1 biskvitas)

6 kiaušiniai                             4 kiaušiniai                                    2 kiaušiniai

180 g cukraus                         120 g cukraus                                60 g cukraus

200 g miltų                            135 g miltų                                      75  g miltų

90 ml aliejaus                         60 g aliejaus                                  30 g aliejaus

40 g kukurūzų krakmolo     26 g kukurūzų krakmolo            15 g kukurūzų krakmolo 

1 a. š. kepimo miltelių          1/2 a. š. kepimo miltelių              1/3 a. š. kepimo miltelių

1 apelsino žievelė                    1 apelsino žievelė                         pusės apelsino žievelė

žiupsnelis druskos                   žiupsnelis druskos                     žiupsnelis druskos

        Kiaušinius, cukrų ir žiupsnelį druskos plakiau iki standumo, apie 12 min., tada supyliau aliejų ir plakiau dar 3 minutes. Sausus produktus (miltus, krakmolą, kepimo miltelius) sumaišiau tarpusavyje, išsijojau į kiaušinių plakinį ir atsargiai viską išmaišiau mentele. Gale subėriau stambesne (burokine) tarka sutarkuotas apelsino žievele ir dar kartą viską atsargiai permaišiau.  16 cm skersmens formos dugną išklojau kepimo popieriumi ir supyliau tešlą. Kepiau apie 50 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Biskvitas gavosi puikus!  Išėmiau iš orkaitės ir palikau atvėsti.

       Kol kepė biskvitas – dariau kremą pertepimui. 

24 cm biskvitui arba                                 Vienam 16 cm biskvitui reikės

dviems 16 cm biskvitams reikės

170 ml šviežių apelsinų sulčių                  120 šviežių apelsinų sulčių

3 kiaušiniai                                                   2 kiaušiniai

150 g cukraus                                               80 g cukraus

60 g sviesto                                                  40 g sviesto

1/2 v. š. kukurūzų krakmolo                     kiek mažiau nei 1/2 v. š. kukurūzų krakmolo

1 apelsino žievelė                                        1 apelsino žievelė

   Į puodą supyliau sultis, subėriau krakmolą ir gerai išmaišiau, subėriau cukrų, supyliau kiek paplaktus kiaušinius, sumečiau tarkuotas apelsino žieveles ir visa tą gėrį kaitinau ant nedidelės ugnies nuolat maišydama, kol kremas sutirštėjo. Puodą nukėliau nuo ugnies, įdėjau sviestą ir maišiau, kol sviestas ištirpo. Tada palikau labai gerai atšalti.  

     Po 3-4 valandų tortą surinkau. Biskvitą perpjoviau į 3 dalis. Į surinkimo žiedą įdėjau biskvito pagrindą, jį palaisčiau cukraus vandens sirupu (kitą tortą laisčiau limončelio likeriu) ir aptepiau apelsinų kremu. Ant jo dėjau antrą biskvitą,  kiek paspaudžiau, tada sulaisčiau ir aptepiau apelsinų kremu. Uždėjau trečią biskvitą, paspaudžiau. Man liko kremo, tad jį užtepiau ant viršutinio biskvito, jei kremo neliko, nieko baisaus, gerai ir be kremo.  Taip suformuotą tortą palikau šaldytuve per visą naktį. 

      Kitą dieną tortą tepiau kremu ir puošiau. Kremui reiks:

200 g maskarponės sūrįo (100 g maskarponės sūrio). Tiesa, maskarponės sūrį galima keisti pvz. Filadelfia sūriu

3 v. š cukraus (1,5 v. š . cukraus)

300 g. grietinėlės (200 g grietinėlės)

     Šaltą grietinėlę išplakiau su cukrumi iki standumo (svarbu neperplakti, turi būti minkšta), šaltą maskarponės sūrį taip pat išplakiau iki vientisumo, tada, palengva maišydama, grietinėlę sukrėčiau į maskarponės sūrį. Tortą ištraukiau iš šaldytuvo ir aptepiau kremu. Puošiau vaisiais. 

     Viskas. Tortą paliekame šaldytuve dar porai valandų, kad sutvirtėtų  kremas ir galime ragauti. Skanaus:)