Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2024 m. spalio 4 d., penktadienis

Obuolių-sūrio pyragas su baltymų kepurėle

   Ruduo...obelų šakos svyra nuo obuolių gausos...Pats metas kepti obuolių pyragus, tortus, virti obuolienę, ruošti patiekalus, pagardintus obuoliais. Šį kartą ieškodama naujų skonių, radau Die Besten Rezepte tinklaraštį, o jame puikų obuolių pyrago (o gal net torto ?), receptą. 


Pyrago pagrindas

240 g miltų

1/2 a. š. kepimo miltelių

pakelis vanilinio cukraus

2 kiaušinių tryniai

30 g cukraus

70 g sviesto 

100 g grietinės

Visus ingredientus rankomis sumaišyti iki vientisos masės (turi gautis tvirtos tešlos gabalas:). 24 cm skersmens kepimo formos dugną uždengti kepimo popieriumi. Tešlą šiek tiek pakočioti ir dėti į kepimo formą. Tešlą formoje išlyginti taip, kad pasidengtų visas dugnas ir šonai (formos kraštai) iki pusės formos ar kiek daugiau. Tešlą subadyti šakute ir dėti į šaldytuvą, kol ruošiame įdarą. 

Obuolių sluoksnis.

3-5 obuoliai (rūgštesni, pvz. antaniniai)

40 g cukrus

30 g sviesto

Nuplautus obuolius perpjauti pusiau, išimti sėklas ir supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais. Cukrų pakaitinti keptuvėje kol pradės lydytis, sudėti sviestą, vėliau obuolius. Viską delikačiai išmaišyti, kad visi obuoliai pasidengtų cukraus mase. Kepti kelias minutes, kol obuoliai suminkštės, bet neišskys. 

Sūrio sluoksnis

300 g minkšto sūrio (pvz. Philadelphia)

3 kiaušinių tryniai

100 g cukraus

3 v. š. kukurūzų krakmolo

    Visus ingredientus sudedame į dubenį ir gerai išmaišome, kad gautųsi vientisa masė.

    Traukiame pyrago pagrindą  iš šaldytuvo, ant jo pilame pravėsusius obuoliu, ant obuolių - sūrio masės sluoksnį ir visa tai pašauname į iki 180-200 laipsnių įkaitintą orkaitę (viršus-apačia). Kepame apie 40 min.


 Pyragui baigiant kepti paruošiame pyrago kepurėlę

5 kiaušinių baltymai

80 g cukraus pudros

žiupsnelis citrinos rūgšties

Visus ingredientus plakame mikseriu apie 10 min. Gerai suplakti baltymai turi puikiai laikytis apvertus dubenį. 

Traukiame pyragą iš orkaitės, dedame ant jo baltymų kepurę, apibarstome smulkintais mėgstamais riešutais (nebūtina, bet skaniau ir gražiau) ir kepame dar 20 min.

    Ištraukę pyragą iš orkaitės leidžiame atšalti, stabilizuotis, o jau tada ragaujame. Skanaus!