Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2021 m. sausio 28 d., ketvirtadienis

Nele Neuhaus Gilios žaizdos

  Viršelis. Nele Neuhaus Gilios žaizdos (Tiefe Wunden), 2020 m., leidykla Alma littera, iš vokiečių kalbos vertė Danutė Angelina Šaduikienė, 408 p.

  Knyga. Nedidelio Taunuso miestelyje savo namuose šūviu į pakaušį nužudytas Davidas Džosua Goldbergas. Vos prieš pusmetį iš Jungtinių Amerikos Valstijų į gimtąją Vokietiją sugrįžęs 92 metų senolis buvo neeilinė asmenybė, Antrojo pasaulinio karo metais kalėjęs Aušvice, po karo emigravęs į Ameriką ir tapęs įtakingu politiniu veikėju bei gerbiamu žydų
bendruomenės nariu.
  Tirti Goldbergo nužudymą imasi vyresnysis komisaras Oliveris fon Bodenšteinas su bendradarbe Pija Kirchhof. Nusikaltimo vietoje jie aptinka aukos krauju užrašytus ant veidrodžio penkis skaitmenis, o lavoną skrodęs teismo medicinos ekspertas kairio jo žasto vidinėje pusėje randa išblukusią tatuiruotę. Priblokšti tyrėjai suvokia, kad tokiomis kraujo grupės tatuiruotėmis buvo ženklinami ne Aušvico kaliniai, o nacistinės Vokietijos sukarintos organizacijos SS nariai. 
  Tuo metu miestelį sukrečia dar dvi senolių žmogžudystės. Siekdami išsiaiškinti negailestingo žudiko motyvus, Oliveris ir Pija žingsnis po žingsnio atskleidžia kruviną melo ir išdavystės
istoriją, apnuoginančią gilias Vokietijos praeities žaizdas.
  Nedidelio Taunuso miestelyje savo namuose šūviu į pakaušį nužudytas Davidas Džosua Goldbergas. Vos prieš pusmetį iš Jungtinių Amerikos Valstijų į gimtąją Vokietiją sugrįžęs 92 metų senolis buvo neeilinė asmenybė, Antrojo pasaulinio karo metais kalėjęs Aušvice, po karo emigravęs į Ameriką ir tapęs įtakingu politiniu veikėju bei gerbiamu žydų bendruomenės nariu. 
  Tirti Goldbergo nužudymą imasi vyresnysis komisaras Oliveris fon Bodenšteinas su bendradarbe Pija Kirchhof. Nusikaltimo vietoje jie aptinka aukos krauju užrašytus ant veidrodžio penkis skaitmenis, o lavoną skrodęs teismo medicinos ekspertas kairio jo žasto vidinėje pusėje randa išblukusią tatuiruotę. Priblokšti tyrėjai suvokia, kad tokiomis kraujo grupės tatuiruotėmis buvo ženklinami ne Aušvico kaliniai, o nacistinės Vokietijos sukarintos organizacijos SS nariai. 
  Tuo metu miestelį sukrečia dar dvi senolių žmogžudystės. Siekdami išsiaiškinti negailestingo žudiko motyvus, Oliveris ir Pija žingsnis po žingsnio atskleidžia kruviną melo ir išdavystės istoriją, apnuoginančią gilias Vokietijos praeities žaizdas.
   Mano vertinimas. Lengvai skaitomas detektyvas su jau pažįstamais veikėjais, kurie tiria painią istoriją, siekiančia karo metus. Siužetas konstruojamas ant praeities įvykių, o tokia formulė šiuo metu itin populiari tarp kūrėjų: nusikaltimai, padaryti praeityje, vienaip ar kitaip atsiliepia dabartyje, sužlugdo gyvenimą ne tik buvusiems nusikaltėliams, bet ir nieko neįtariantiems jų šeimos nariams. Man būtent tai ir patinka – įvykiai, turintys savo priešistorę. 
   Tai ne skandinaviško stiliaus detektyvas, šis daug lengvesnis. Žudikas savo darbą atlieka švariai, o ne mėsinėja auką, detektyvai tiria bylą, o ne vaikšto aplinkui ir dejuoja apie nenusisekusį gyvenimą. Nesitikėkite kažko ypatinga, tačiau atsipūtimui po darbų visai tinka.

2021 m. sausio 24 d., sekmadienis

Aštrus troškinukas pagal Oliverį

    Šiemet Kalėdų senis po eglute padėjo Jame Oliver knygą ,,Veg". Manau, tai užuomina, kad reikia gaminti daugiau vegetariškų patiekalų. Pirmas pasirinkimas iš šios knygos – pikti makaronai su pupelėmis – troškinukas ne tik vegetarams bet ir mėsėdžiams makaronų/daržovių mėgėjams. 


Šiam ypač skaniam Oliverio troškiniui, su nedidele mano korektūra, reikėtų turėti:
300 g moliūgo
1 morką
3 šviežias aitriąsias paprikas
2 česnako skilteles
1 svogūną
300 g visadalių grūdų miltų makaronų vamzdelių
400 g skardinę pupelių
400 g skardinę slyvinių pomidorų savo sultyse
1 a. š. raudonojo vyno acto
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų, petražolių

   Nulupkite moliūgą, nuskuskite morką ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į gilią keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, suberkite morkų ir moliūgo gabalėlius. Drauge sumeskite šakute subadytas aitriąsias paprikas. Kepkite pamaišydami apie 10-15 min. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles bei suberkite į troškinį ir kepkite dar 10 min.
  Makaronus suberkite į troškinį, supilkite pupeles su sultimis, pomidorus su sultimis ir dar 3 skardines vandens. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol išvirs makaronai. Nepervirkite!  Baigiant virti paskaninkite šlakeliu raudonojo vyno acto ir sumeskite petražolių šakeles. Pabaigoje ištraukite aitriąsias paprikas iš troškinio ir, kaip rekomenduoja Oliveris, sutrinkite iš jų pastą, kurios kiekvienas valgytojas įsidės sau į troškinį pagal skonį. 

Mažaakio šamo filė kepsneliai, kepti orkaitėje

  Užsimaniau paragauti kažką įdomesnio, nei kepta žuvis. Nusipirkau mažaakio šamo filė, susiradau receptą (ačiū, Sauletavirtuve.lt) ir ėmiausi darbo.



Reikia:
500 g mažaakio šamo filė
150 g medaus
50 g sojos padažo
1 arb. š. garstyčių su grūdeliais
1/2 citrinų sulčių
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. druskos
1 arb. š. pipirų
4 bulvių


 1. Šamą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais (žinoma, jei pirkote užšaldytą, pirmiausia atšildykite) . 
 2. Į dubenį supilkite medų, sojos padažą, garstyčias, aliejų, išspauskite česnaką, citrinos sultis, suberkite druską ir pipirus. Viską gerai sumaišykite. 
  3. Į švarų maišelį sudėkite šamo filė gabalėlius ir užpilkite padažu. Maišelį suriškite ir palikite pasimarinuoti minimaliai 2 val., o galima ir visai nakčiai.


 4.  Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Į kepimo skardą sudėkite marinuotus šamo gabaliukus, aplink juos išdėliokite skiltelėmis supjausytas bulves. Žuvį apipilkite marinatu (man pakako pusės marinato), o bulves tik apšlakstykite. 
  5. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Išimkite kepimo indą iš orkaitės, bulvių griežinėlius apverskite, ir kepkite orkaitėje dar 10-20 minučių. 
   6.  Tik iškeptus, dar karštus šamo kepsnelius patiekiame su bulvytėmis ir morkų/moliūgo/žirnelių garnyru Sniegena: Žaliųjų žirnelių, moliūgo ir morkų garnyras. Žiauriai skanu! 

Žaliųjų žirnelių, moliūgo ir morkų garnyras


   
   Kažkada seniai lankiausi PC Akropolis ir tarp šmirinėjimo po parduotuves užsukau pavalgyti į ,,Delano". Skaniausia, ką ten ragavau, nepatikėsite, buvo žaliųjų žirnelių ir morkų troškinys. Šiandien žiūriu į paskutinį, dar nuo rudens išlikusį, moliūgą ir galvoju, gal visai jis tiktų prie jau minėtų ingredientų. Bandom :)
   Produktų kiekius nustatote patys, kokią daržovę labiau mėgstate, tokios didesnį kiekį ir imate:
šaldyti žalieji žirneliai;
kelios riekės moliūgo;
1 ar 2 morkos
grietinėlė (užtenka 13 proc.)
aliejus
sviestas
druska, pipirai.
   Įkaitiname aliejų ir sviestą (produktų imu vienodus kiekius), morkas supjaustome skritinėliais ir apkepiname, bet neiškepame. Į morkas sudedame kubeliais supjaustytą moliūgą ir kepame iki norimo traškumo, suberiame žaliuosius žirnelius. Viską pakepame dar kelias minutes. Padruskiname, papipiriname, supilame grietinėlę. Viską gerai išmaišome ir 3 min. patroškiname ant mažos ugnies. 
    Skanaus! Tai puikus garnyras prie žuvies ar vištienos patiekalų, tačiau man skanu ,,su be nieko". Jau kuri diena gaminu ir valgau, valgau, valgau :)