Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. liepos 20 d., pirmadienis

John Grisham Kamino sala

Viršelis. John Grisham Kamino sala (Camino Island), leidykla Jotema, 2018 m., iš anglų kalbos vertė Bronislovas Bružas,336 p.
Apie autoriųJohn Grisham – amerikiečių romanistas, advokatas, politikas ir aktyvistas, geriausiai žinomas dėl populiarių teisinių trilerių. 
  Gimė 1955 m. Jonesbore, Arkanzase. Tėvas dirbo statybininku ir medvilnės ūkininku, motina buvo namų šeimininkė. 1967 m. šeima persikėlė į Southaven miestą Desoto apskrityje, Misisipėje, ten Grisham baigė Southaven aukštąją mokyklą. Savo motinos paskatintas jaunasis John‘ as tapo skaitovu, kuriam didžiausią įtaką padarė rašytojas John Steinbeck.
  1977 m. autorius įgijo apskaitos bakalauro laipsnį Misisipės universitete, o 1981m. – teisės  daktaro laipsnį Misisipės teisės mokykloje. Mokydamasis teisės mokykloje iš finansų teisės perėjo prie baudžiamosios teisės. Kaip jaunas teisininkas Grisham praleido daug laiko nagrinėdamas bylas teismuose. 1983m. autorius buvo išrinktas į Misisipės valstijos atstovų rūmus, kur jis tarnavo iki 1990m. 
  Pirmasis romanas buvo išleistas 1989m. pavadinimu „Metas žudyti“, po to sekė „Firma“, „Pelikanų byla“, „Klientas“ – visos šios ir kitos autoriaus knygos tapo bestseleriais. Jo knygos buvo išverstos į 42 kalbas ir išleistos milijoniniais tiražais visame pasaulyje. 
   Šiuo metu autorius gyvena su savo žmona Renee ir dviem vaikais Misisipėje ir Charlottesville.
  Apie knygą. Be galo stebinančiame ir nepaprastai įdomiame trileryje John'as Grisham'as aprašo rojų užgriūvančius nemalonumus.
  Gauja vagių surengia įžūlią vagystę ir Prinstono universitete įsibrauna į požeminę Fairstouno bibliotekos saugyklą. Grobis neįkainojamas, bet Prinstonas jį apdraudęs dvidešimt penkiais milijonais dolerių. 
   Kurortiniame Santa Rosos miestelyje Kamino saloje, Floridos valstijoje, Briusui Keiblui priklauso populiarus knygynas. Bet rimtus pinigus jis užsidirba prekiaudamas retais leidiniais. Labai mažai kas žino, kad Keiblas kartais pasidomi ir juodąja vogtų knygų bei rankraščių rinka. 
   Merserą Man, išgyvenančią kūrybos krizę, todėl rašyti nebeįstengiančią jauną romanistę, atleidžia iš dėstytojos pareigų. Į ją kreipiasi elegantiška mįslinga moteris, atstovaujanti dar mįslingesnei kompanijai. Dosnus piniginis atlygis įtikina Merserą imtis darbo priedangoje, infiltruotis į grupę literatų, su kuriais Briusas draugauja, ir taip suartėti su knygyno savininku, kad pavyktų išsiaiškinti jo paslaptis. 
   Galų gale Mersera sužino gerokai per daug, ir rojuje kyla bėdų, kurias John'as Grisham'as perteikia savo išskirtine maniera.
   Mano nuomonė. Po daugelio metų J. Grisham'o neskaitymo vėl paėmiau šio autoriaus knygą. Vienų giriama, kitų peikiama – nuomonių begalės. Aš šliejuosi prie tų, kuriems patiko. Tiesa, kol įsibėgėjau buvo nuobodoka, tačiau vėliau ,,pagavau kablį" :) Knygų kolekcionavimas, rašytojai ir jų gyvenimo užkulisiai, retų rankraščių vagystė ir ,,juodoji" knygų prekybos rinka – temos, kurios, manau, domina kiekvieną skaitantį žmogų. Jokių žmogžudysčių, jokio kraujo, jokio siaubo, vien malonus pasibuvimas žavių kolekcininkų (antiherojus Briusas Keiblas ir jo žmona (?) Noelė) ir ekscentriškų rašytojų kompanijoje. Intriga prasideda tuomet, kai ne itin sėkminga rašytoja Mersera Man pasamdoma įsilieti į Kamino salos literatų kompaniją ir sužinoti, kur slepiami pavogti rankraščiai.  
   Žaisminga, žavinga, lengva, su J. Grisham'ui būdingu humoru (šiuo kartu be didelių teisinių intarpų)  parašyta knyga.
Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).