Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2021 m. kovo 14 d., sekmadienis

Chris Carter Egzekutorius

   Viršelis. Chris Carter  Egzekutorius(The Executioner), leidykla Jotema, 2019 m., iš anglų kalbos vertė Dalia Paslauskienė, 400 psl.

  Apie knygą. Vienoje Los Andželo bažnyčioje prie altoriaus laiptų randamas kruvinas kunigo kūnas: teismo medicinos ekspertų komanda ant jo krūtinės aptinka krauju užrašytą trejetą.
   Iš pradžių detektyvui Robertui Hanteriui pasirodė, kad tai ritualinė žmogžudystė, bet kai vėliau atsirado daugiau lavonų, teko pakeisti nuomonę. Visi tie žmonės buvo nukankinti nusikaltėlio, puikiai žinojusio, ko aukos savo gyvenime labiausiai bijojo, taigi, visos aukos mirė patyrusios žodžiais nenusakomą košmarą.
  Robertas Hanteris leidžiasi medžioti itin žiauraus ir gudraus žudiko, ko gero, gebančio skaityti žmogaus mintis. Nusikaltėlio, kuris viską išmano apie kiekvieno giliausiai slepiamą jausmą — baimę.

  Italų kilmės rašytojas Chrisas Karteris (Chris Carter), gimė Brazilijoje, o Mičigano universitete studijavo psichologiją ir nusikalstamą elgesį. Kaip Mičigano valstijos apygardos prokuroro kriminalinės psichologijos komandos narys, jis apklausė ir tyrinėjo daugybę nusikaltėlių, įskaitant ir serijinius žudikus. 1990 m. Chrisas Carteris išvyko į Los Andželą ir dešimt metų glam roko grupėse grojo gitara. Vėliau, palikęs muzikos verslą, ėmėsi literatūros. Šiuo metu gyvena Londone. „Krucifiksas" buvo pirmasis Chriso Carterio romanas, antrasis — ,,Egzekutorius".
  Mano nuomonė. Detektyvas labai aktualia tema – patyčios. Kokias emocines traumas patiria vaikai, iš kurių tyčiojamasi ir kas gali nutikti gyvenime jau suaugusiems žmonėms, patyrus emocinį sukrėtimą. Kaip ir knygoje ,,Krucifiskas", taip ir šioje, realybė atkuriama be pagražinimų, su žiauriomis nusikaltimų detalėmis. Nežinau, ar tai būtina, tačiau skaitytoją priverčia įsitempti ir sekti detektyvo Hanterio tyrimą labai įdėmiai iki pat galo, kuris man nebuvo toks nuspėjamas, kaip pirmoje šio autoriaus knygoje. Kaip minėjau, Chris Carter knygos skaitosi labai lengvai ir greitai, todėl jau dabar ant naktinio stalelio laukia trečioji Roberto Hanterio byla.  

Chris Carter Krucifiskas

 Viršelis. Chris Carter Krucifiskas (The Crucifix Killer), leidykla Jotema, 2018 m., iš anglų kalbos vertė Vilma Krinevičienė, 384 psl.
  Apie knygą. Apleistame name Los Andžele randama jauna išniekinta ir žiauriai nužudyta moteris. Ant sprando jai išraižytas keistas dvigubas kryžius — tai psichopato, žinomo kaip Krucifiksas, ženklas.
  Bet ar taip galėtų būti, nes prieš dvejus metus Krucifiksas buvo sugautas, nuteistas ir jam įvykdyta mirties bausmė. O gal jį kas nors mėgdžioja? Nejaugi Žmogžudysčių skyriaus detektyvui teks pripažinti tai, apie ką nenori nė pagalvoti? O gal tikrasis Krucifiksas vis dar laisvėje ir erzina Hanterį, kuriam niekaip nepavyksta jo atskleisti ir sugauti? Roberto Hanterio ir jo naujojo partnerio laukia nesuvokiamas košmaras...
  Italų kilmės rašytojas Chrisas Karteris (Chris Carter), gimė Brazilijoje, o Mičigano universitete studijavo psichologiją ir nusikalstamą elgesį. Kaip Mičigano valstijos apygardos prokuroro kriminalinės psichologijos komandos narys, jis apklausė ir tyrinėjo daugybę nusikaltėlių, įskaitant ir serijinius žudikus. 1990 m. Chrisas Carteris išvyko į Los Andželą ir dešimt metų glam roko grupėse grojo gitara. Vėliau, palikęs muzikos verslą, ėmėsi literatūros. Šiuo metu gyvena Londone. „Krucifiksas" — pirmasis Chriso Carterio romanas.
  Mano nuomonė. Pažintis su dar neskaitytu detektyvų autoriumi ir jo sukurtu veikėju Robertu Hanteriu manęs nenuvylė. Nors kūrinys parašytas taikant tradicinį detektyvų rašymo šabloną, – ir ką čia nauja šiame žanre besugalvosi – knyga tikrai verta dėmesio. Vienos ar dviejų dienų dėmesio, nes skaitosi labai greitai ir lengvai, deja, taip pat lengvai po kelių dienų ir pasimiršta. Tačiau tokia jau šio žanro specifika: suintriguoti skaitytoją, išlaikyti jo dėmesį iki pabaigos, o užvertus paskutinį puslapį priversti ieškoti to autoriaus kitos knygos. Chris Carter atveju ši formulė tikrai veikia :)
 Daugelis rašo apie knygoje aprašomus žiaurumus. Taip, jų yra, tačiau ne tiek, kad norėtum padėti knygą į šalį. Siužetas paremtas viena policijos klaida, kuri atneša itin sunkias pasekmes. Žudiką identifikavau įpusėjusi knygą, tačiau tai netrukdė mėgautis skaitymu ir psichologinėmis įžvalgomis bei autoriau labai aiškiai sudėliotais žmogžudysčių motyvais.  Dideles simpatijas kelia Robertas Hanteris ir jo partneris Karlosas Garsija – detektyvų pora, puikiai papildantys vienas kitą. Robertas Hanteris yra labai stiprus personažas, kurio charakteris sukurtas, manau, įdedant daug asmeninės autoriaus patirties. Puikus kąsnelis detektyvų mėgėjams.