Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. sausio 17 d., penktadienis

Riešutų sviestas

  Visada galvojau, kaip tas stebuklas, vadinamas riešutų sviestu, gaminamas? Gerokai seniau, pamenu, žiūrim amerikoniškus filmus, kur mama vaikui pusryčiams į mokyklą įdeda sumuštinį su riešutų sviestu ir džemu. Mmmm, kaip skaniai atrodė tas daiktas. Vėliau apsilankiau JAV, kur paragavau to išsvajoto riešutų sviesto. Patiko. O labiausiai patiko saldainiai su šiuo sviestu. Na, dabar jau ir pas mus parduotuvių lentynose pilna to sviesto, net mano mėgstamų saldainių Reese's galima įsigyti Lietuvoje. Tai tokia mano riešutų sviesto istorija. Dabar beliko tik pačiai jo pasigaminti ir palyginti su pirktu parduotuvėje.
   Reikia:
300 g. žemės riešutų be luobelių;
žiupsnelio druskos;
2 v. š riešutų (galima ir alyvuogių) aliejaus.
  Riešutus paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol riešutai įgauna šviesiai rudą spalvą. Ataušiname. 
   Tada riešutus suberiame į elektrinį trintuvą ir triname, kol riešutai tampa smulkia biria mase. Nuimame 2-3 valgomuosius šaukštus susmulkintų riešutų masės. Likusius riešutus malame iki norimos konsistencijos. Jei malant riešutų masė limpa prie peiliukų ir susimeta į vieną gumulą, įpilame porą šaukštų aliejaus, bus lengviau malti. Ir dar, kuo ilgiau malame, tuo riešutų sviestas tampa skystesnis. Pasiekę norimą konsistenciją įberiame druskos (pagal skonį) ir pasiliktus susmulkintus riešutus. Viską dar kiek pamalame, kad viskas susimaišytų, ir supilstome į indelius.  Imame šaukštą, tepame ant batono/džiuvėsėlio ir ragaujame. Galima dar uogienės ant viršaus užsitepti, bus ,,kaip iš filmo" :)
   P.S. smulkintų riešutų galima ir nedėti, čia kiekvienam pagal skonį – man skaniau, kai sviestas nėra vientisos struktūros, kai jaučiasi riešutų traškiai. Dar galima vietoj druskos dėti medaus, tuomet riešutų sviestas bus saldus.