Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Marinuotos cukinijų juostelės

   Rudenį visada atsiranda draugų, giminių ar bendradarbių, kurie būtinai tau padovanoja vienokių ar kitokių daržo gėrybių. Šiuo kartu gavau cukinijų. Ir tiek, kad suvalgyti nelabai pavyks, tenka ieškoti būdo jas išlaikyti iki žiemos. Receptą radau facebook grupėje ,,Kirvio koto turnyras", išbandžiau ir dabar dalinuosi su jumis.



Reikia:
1 kg cukinijų;
1 v. š. druskos;
250 g cukraus;
5 v. š. aliejaus;
1/2 stiklinės 9 proc. acto;
5 skiltelių česnako.

    Cukiniją skustuku išilgai supjaustome plonomis juostelėmis (dalį su sėklomis ir luobą išmetame) ir užpilame druska bei paliekame pasimarinuoti. Po 3 valandų suberiame cukrų ir susmulkintą česnaką, supilame aliejų ir actą. Viską atsargiai pamaišome ir pamirštame 12 valandų. Kitą dieną cukinijų juosteles sudedame į iškaitintus stiklainius, užpilame marinatu, užsukame ir dedame į vėsią vietą.

Tortas ,,Beveik ,,Napoleonas"

 

 
    Kodėl beveik? Nes tai nėra klasikinis ,,Napoleono" tortas. Pirmiausia, torto lakštus pirkau firminėje ,,Rūtos" parduotuvėje – kam vargti, jei gali nusipirkti.  Vieną lakštą sutrupinau ir palikau tortui apiberti, kitus lakštus gausiai pertepiau kremu ir uždėjau vieną ant kito. Suformavusi tortą, viršutinį lakštą ir šonus taip pat aptepiau kremu ir apibarsčiau pasiliktais trupiniais. Štai ir viskas. Tortą įdėjau į šaldytuvą ir palikau iki kitos dienos vakaro - reikia, kad kremas įsigertų į lakštus, tuomet tortas bus minkštesnis, skanesnis. 
    Kremą torto pertepimui gaminau pati. Jam reikia:
    1 skardinės kondensuoto pieno su cukrumi;
    1 pakelio sviesto;
    1 citrinos su žievele.
    Kambario temperatūros sviestą išsukame su kondensuotu pienu. Nutarkuojame citrinos žievelę, išspaudžiame citrinos sultis ir supilame į sviesto kremą. Viską gerai išmaišome ir aptepame torto lakštus. Jei norite, kremą galima pagardinti šlakeliu brendžio.

2020 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis

Bruknių-kriaušių uogienė

  Buvome grybaut. Grybų nerasta, tačiau visas miškas raudonuoja bruknėmis. Prisivalgiau ir dar namo krepšelį parsivežiau. Nusipirkau kriaušių ir ėmiausi darbo.
    Reikia:
    700 g bruknių;
    700 g kriaušių;
    300 g cukraus.
    Bruknes nuploviau ir nusausinau. Kriaušes supjausčiau nedideliais kvadratėliais. Viską suverčiau į puodą, užpyliau cukrumi ir nuolat maišydama viriau 30 min. Dar karštą uogienę supyliau į stiklainius ir palikau laukti žiemos. Uogienė nesaldi, tad puikiai tiks prie vištienos ar balto sūrio.

Obuolių pyragas su graikiniais riešutais

  Rudens sezono karalius – obuolių pyragas. Kiekvieną rudenį stengiuosi išbandyti vis naują receptą, atrasti naują skonį. Šiandien kepiau obuolių pyragą su riešutais. 


Reikia:
3-4 (300 g) rūgštesnių obuolių;
200 g miltų;
150 g cukraus;
1/2 citrinos;
60 g graikinių (lazdyno) riešutų;
3 kiaušinių;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 pakelio vanilinio cukraus;
žiupsnelio druskos.
 Obuolius nulupame, supjaustome kvadratėliais, išspaudžiame citrinos sultis, apipilame cukrumi ir viską išmaišę paliekame pastovėti. 
    Miltus išsijojame į atskirą dubenį, supilame kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir šiek tiek druskos. 
    Riešutus susmulkiname ir suberiame į miltus. Išmaišome, kad riešutai apsiveltų miltais.
     Įmušame kiaušinio trynius. Išmaišome. 
     Suberiame obuolius ir vėl maišome.  
    Kitame dubenyje  iki standumo išplakame kiaušinio baltymus ir sukrečiame į tešlą. Dar kartą viską gerai išmaišome (kad kiekviena obuolio skiltelė pasidengtų tešla). 
    Paruoštą tešlą sukrečiame į riebalais pateptą kepimo formą ir kepame apie 40 min. iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 
     Svarbi informacija. Pyragas turi apie 2150 kcal, tad pasidalinus su 9 draugais ir pačiam galima gabaliuką suvalgyti – figūrai nekenksminga, o nuotaika pakils iki padebesių ;)

Troškinys su šparaginėmis pupelėmis

Visi žino, kad labai skanu šparagines pupeles pakepti ant sviestuko su džiūvėsėliais. Tačiau net ir pats skaniausias patiekalas per laiką pabosta ir ieškai naujų receptų. Tai va, šiandien gaminame troškinį su šparaginėmis pupelėmis. 

  Reikia: 
500 g šparaginių pupelių;
500 g maltos mėsos (faršo);
2 vidutinio dydžio morkos;
3 pomidorai
1 didelė galva svogūno;
1/2 cukinijos
2 v. š. pomidorų pastos;
1 stiklinė (200 ml) sultinio;
prieskoniai (malti čili pipirai, malti juodieji pipirai, adžika, petražolės ir pan.);
druska;
aliejus kepimui.

   Šparagines pupeles apverdame pasūdytame vandenyje, ataušiname ir supjaustome į norimo ilgio gabaliukus. 
      Faršą gerai apkepame su trupučiu aliejaus. Baigiant kepti užberiame druskos ir maltų juodųjų pipirų.
    Susmulkintą svogūną pakepiname atskiroje keptuvėje, morkas supjaustome rutuliukais ir pakepiname kartu su svogūnu. Cukiniją supjaustome pusmėnuliais ir suberiame į tą pačią keptuvę, kur kepa morkos. Viską paskaniname druska. 
    Į puodą suverčiame  keptą faršą, šparagines pupeles ir keptas daržoves, įpilame sultinį ir troškiname ant lėtos ugnies 10 min. Tada įmetame supjaustytus pomidorus, sukrečiame pomidorų pastą, pagardiname prieskoniais (čia jau jūsų fantazijos bei skonio reikalas, aš dėjau čili miltelius, adžikos granules, petražoles) ir troškiname dar 10 min. Nepamirškite pamaišyti! 
    Viskas, troškinys paruoštas. Ragaujame su orkaitėje keptų bulvių skiltelėmis  arba šviesios duonos skrebučiu. Skanaus!