Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2016 m. gegužės 6 d., penktadienis

Morkų-burokėlių-sūrio užkandis

    Tai ne tortas, tai užkandėlė, kuri patiks kiekvienam aštrių pojūčių mėgėjui. Galima sakyti, būtų ir sveikatos bomba, jei ne...sūris su majonezu ;) Tačiau nors ir nelabai sveika, bet labai skani bomba. Produktų šiam užkandžiui tikrai atsiras kiekvienuose namuose, o ir darbo bei laiko nedaug tereikia. Gaminam? 







Reikia:
2 vidutinio dydžio morkų;
1 vidutinio dydžio burokėlio;
200 g fermentinio sūrio;
200 ml indelio majonezo;
sauja graikiškų riešutų;
sauja lukštentų saulėgrąžų;
5-6 skiltelės česnako.


 

   Morkas, burokėlį ir sūrį sutarkuojame vidutinio smulkumo tarka. Spaudykle sutraiškome česnako skilteles. Kiekvieną sluoksnį atskirai sumaišome su majonezu bei česnaku. Į morkas įberiame saulėgražų. Sluoksniuojame: ant dugno dedame 1/2 turimos sūrio masės, gražiai mentele išlyginame ir dedame sluoksnį burokėlių, išlyginame ir dedame sluoksnį morkų, išlyginame ir vėl sluoksnis sūrio. Viršų apiberiame graikiškais riešutais. Valgome su itališka Ciabatta duona.






2016 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Jostein Gaarder Sofijos pasaulis

Vienas sakinys. Jei žmogaus protas būtų toks paprastas, kad mes galėtume jį perprasti, tada mes būtume tokie kvaili, kad vis tiek jo nesuprastume. (260 p.)
Žanras. Romanas apie filosofijos istoriją.
Viršelis. Jostein Gaarder  Sofijos pasaulis (Sofies verden),  leidykla Tyto Alba, 1995 m., iš norvegų kalbos vertė Eglė Išganaitytė, 416 p.
Apie autorių. Jostein Gaarder (lietuviškai Justeinas Gorderis) gimė 1952 m. Osle, Norvegijoje. Tėvas buvo mokyklos direktorius, o mama - mokytoja ir knygų vaikams rašytoja. J. Gaarder mokėsi Oslo Katerdralskole mokykloje ir studijavo Oslo Universitete. 1974 m. J. Gaarder vedė Siri Dannevig. Taip jau nutiko, kad po vedybų prasidėjo ir J. Gaarder kūrybinė karjera. Pirmieji jo darbai buvo paskelbti teologijos ir filosofijos vadovėliuose. Jo šeima 1981 m. persikraustė į Bergeną, kur rašytojas pradėjo dirbti mokytoju vidurinėje mokykloje. Jo pirmoji grožinės literatūros knyga -  Diagnostika ir kitos istorijos išleista 1986 m. Kitos dvi knygos buvo skirtos vaikams: Vaikai iš Sukhavati ir Varlės pilis. 1990 m. išleido knygą Kortų paslaptis. Ši knyga laimėjo Norvegų Kritikų apdovanojimus ir Kultūros ministerijos ir mokslo garbės literatūros prizą. Sofijos pasaulis, išleistas 1991 metais, pasiekė stulbinantį pasisekimą. Ši knyga Norvegijoje bestseleriu buvo beveik tris metus. Tokio pat pasisekimo ši knyga sulaukė ir kitose šalyse. Knyga yra išversta į 45 kalbas ir iki 1995 metų buvo geriausia literatūrinė knyga pasaulyje.
  1997 metais J. Gaarder su žmona įsteigė Sofijos fondą. Fondas kasmet įteikia 100 000 dolerių prizą už kūrybinę veiklą.  Šiuo metu rašytojas su šeima gyvena Osle. Lietuvių kalba yra išleistos šios knygos: Ei! Ar čia yra kas nors?Sofijos pasaulis, Cirko direktoriaus duktė, Kortų paslaptis, Mergaitė su apelsinais, Maja.
Apie knygą. Iki „Sofijos pasaulio“ niekas netikėjo, kad filosofija gali būti tokia užkrečianti ir nenuspėjama tarsi detektyvinė istorija. Knyga, skirta visiems suaugėliams, kuriems per 14 metų, sukėlė tikrą bumą pasaulyje. Tai liudija didžiulė autoriaus teisių paklausa, šimtatūkstantiniai tiražai. Kur paslėptas sėkmės raktas? Gal jo ieškoti kone mistiškoje fabuloje, kupinoje netikėčiausių posūkių? Gal sėkmę lėmė įtaigiai ir kiekvienam suprantama kalba papasakota žmonijos mąstymo istorija? O gal XX a. pabaigos žmogus, pavargęs nuo visažinystės, vėl nori išmokti stebėtis ir klausyti? Filosofija, pasak J. Gaarderio, neturi bauginti, ji turi ir gali būti taikoma keičiant pasaulį, o svarbiausia - ieškant atsakymo į kiekvienam neišvengiamai kylančius klausimus: „Kas aš esu?“, „Kokia mano paskirtis žemėje?“, „Kur eina pasaulis?“
 Mano nuomonė. Šią knygą jau seniai reikėjo perskaityti, tačiau kažkaip netikėtai mano namų bibliotekoje ji užsigulėjo net 10 metų, kol, atrinkdama knygas pardavimui, ją pamačiau. Perskaičiau ir pasilikau ateinančioms kartoms pasiskaitinėti.
   Tai puikus įvadas į filosofijos istoriją. Nenuobodus, užkabinantis, supažindinantis su žmonijos mąstymo raida kūrinys. Dar galiu pasakyti - įtraukiantis ir intriguojantis. Siužetas, aišku, daugiau skirtas jaunesniam skaitytojui, tačiau žmonėms, nestokojantiems fantazijos ir sugebantiems šiek tiek atitrūkti nuo kasdienybės - tikras malonumas.  Įdomiausia, kad autorius, pasiekęs pasakojimo vidurį, atsispyręs nuo empirikų, konkrečiai Berklio, filosofijos, knygos siužetą apverčia aukštyn kojom, arba, tiksliau, kaip tik, pastato ant kojų. Tai labai neįprasta ir įdomu. Šią knygą galima būtų lyginti su Alisa stebuklų šalyje, kur pasaulis ne toks, kokį jį matome...  
Įvertinimas. 5/5
Ekranizacija. 1999 m. norvegų režisieriaus  Erik Gustavson pastatė filmą knygos ,,Sofijos pasaulis" motyvais. Scenarijų filmui parašė Jostein Gaarder,  vaidina:  Silje Storstein,Tomas von Brömssen Belieka apgailestauti, kad jis nerodytas mūsų ekranuose.
Sofies-verden