Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2013 m. spalio 11 d., penktadienis

Kathleen McGowan Meilės knyga (Jėzaus testamentas)


Vienu sakiniu. Aš mylėjau tave anksčiau, aš myliu tave šiandien ir mylėsiu tave amžinai. Laikas grįžta.

Viršelis. Kathleen McGowan. Meilės knyga. Jėzaus testamentas (originalus pavadinimas The Book of Love), leidykla ,,Alma littera", 2012 m., 520 psl. iš anglų kalbos vertė Liudvikas Gadeikis.

Autorius. Amerikiečių rašytoja Kathleen McGowan  gimė 1963 m. Gyvena Los Angeles. Išgarėjo parašiusi trilogiją, taip vadinamas ,,Magdalenos linijos" knygas. Pirmą knygą ,,Magdalenos evangelija" autorė išleido savo lėšomis, nes leidyklos nenonėjo rizikuoti leisdamos kūrinį, kuriame nedaug veiksmo.  Ir tik ,,Simon&Shuster" leidykla 2007 m. rįžosi išleisti šią knygą. Ji tapo viena perkamiausių knygų JAV, buvo išversta į 30 kalbų, pradėta platinti 60 pasaulio šalių. Antroji knyga Meilės knyga" parašyta 2006 m., o po ketverių metų trilogiją užbaigė ,,Poetas princas".

Trumpai. Knyga įtraukė, sudomino. Sudomino tuo, kad naujai pažvelgiama į evangeliją, į moters vaidmenį krikščionybėje.  Siužetas padalintas į dvi dalis - praeitis ir dabartis. Jas sieja Marijos Magdalietės ir Jėzaus kraujo palikuonys, raudonplaukės moterys ,,laukiamosios". Viena jų - Toskanos grafienė Matilda. Knygoje daug dėmesio skiriama šiai asmenybei, labai gyvai ir su meile piešiamas jos portretas. Knygoje minimi faktai apie jos gyvenimą, santuoką su karaliumi Henriku IV ir jos santykius su  popiežiumi Grigaliumi VII man pasirodė įdomūs ir sužadino mano smalsumą bei norą ieškoti papilomos informacijos. Nors... niekas nežino, kas slepiasi po tūkstantmete paslapties skraiste, kokie faktai yra tikri, o kokie buvo pramanyti ir per amžius  pateikiami kaip tikri.
Antroji siužeto linija susijusi su šių laikų ,,laukiamaja" - žurnaliste ir rašytoja Morina Paskal, kuri gauna paslaptingą laišką apie Jėzaus ranka parašytą evangeliją, dar kitaip vadinamą ,,Meilės knyga". Ji, vedama pranašiškų regėjimų ir įvairių ženklų, leidžiasi į šios knygos paieškas.
 Kol pinasi abiejų šių moterų istorijos, kol praeitis ir dabartis eina greta viena kitos, skaityti tikrai įdomu. Tačiau, autorei baigus pasakoti istoriją apie Matildą, kyla klausimas - o kas toliau? Autorė lyg ir nebežino, kaip pabaigti knygą, kaip sudėlioti siužetą. Įvykiai per visą knygą ėję nuoseklia vaga, pabaigoje pasidaro padriki, Morinos Paskal gyvenimas įgauna pagreitį, herojė tik aikčioja, apstulbusi sustoja, nustebusi išplečia akis ir panašiai. Nežinau, gal tai vertimo subtilybės, tačiau knygos pabaiga buvo neįtikinama, net juokinga.
Įvertinimas. 4/5