Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. liepos 2 d., antradienis

Ingar Johnsrud Kalipsė


Viršelis. Ingar Johnsrud Kalipsė (Kalypso), leidykla Alma littera, Vilnius, 2018 m., iš norvegų kalbos vertė Saulė Ilgiūtė, 456 p.  
Apie autorių.  Ingar'as Johnsrud'as gimė 1974 m. Osle. Yra žinomas Norvegijos žurnalistas, o 2015 m. pasirodęs įtempto siužeto detektyvas „Vienos brolija“ pavertė jį ir literatūros pasaulio sensacija. Jau pirmajame romane jaunas kūrėjas pademonstravo išskirtinį pastabumą detalėms, painų ir naujovišką siužetą bei sodrų pasakojimo stilių. I. Johnsrud'as laikomas viena ryškiausių naujų Norvegijos literatūros žvaigždžių.
 Apie knygą. Oslo policija viename sostinės name randa neseniai mirusį žmogų. Mirtis nebūtų išskirtinė, jei ne dvi keistos aplinkybės. Pirmoji – namuose, kur rastas vyro kūnas, gyvena našlė, ir ji dingusi be žinios. Antroji – rasto vyro mirtis oficialiuose dokumentuose jau buvo užfiksuota. Prieš daugiau nei 20 metų. Kitoje Oslo vietoje, kanalizacijos požemyje, surandamas dar vienas kūnas. Netrukus paaiškėja, kad abu mirusieji susiję paslaptingais ryšiais, vedančiais į paskutines Sovietų Sąjungos dienas, slaptas laboratorijas ir šiurpią operaciją, pasibaigusią katastrofa.
  Mano nuomonė. Tai antroji Ingar Johnsrud knyga, kurioje bylą tiria Oslo policijos skyriaus vyresnysis inspektorius Fredrikas Beieris. Bylos esmė yra bakteriologinis ginklas, o tiksliau – maro virusas. Priešistorė  apima 1992 m., kai žlugo  SSSR. Prasidėjus suirutei Rusijoje keli švedų jūrų jėgeriai siunčiami į šalį surasti ir pargabenti į tėvynę  ten slapta veikiantį  šnipą, slapyvardžiu Audinė. Tačiau viskas susiklosto ne taip sklandžiai, kaip buvo numatyta. O tų dienų įvykiai glaudžiai siejasi su šiandienos kriminaliniais įvykiais.
  Knyga gana grubi, jokio nuolaidžiavimo skaitytojui, jokio užliūliavimo gražiomis pasakomis ar švelniais žodžiais. Čia įvykiai nevyniojami į vatą, kad skaitytojui būtų jaukiau. Herojai  taip pat ne švelnumo įsikūnijimas. Šį autorių galima drąsiai statyti šalia tokio detektyvų meistro, kaip Jo Nesbø. Tad jei mėgstate ,,purviną, kietą" ir tikrai gerą šiuolaikinį detektyvą detektyvą, ši knyga kaip tik jums.

Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).