Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. vasario 4 d., antradienis

Bulvinukai (vegetariški žemaičių blynai)

   Šiandien mudvi su Gabriele nusprendėme pasilepinti Žemaičių blynais. Kadangi manoji jau du mėnesius tęsia mėsos nevalgymo akciją, teko įdarą keisti kažkuo vegetarišku. Nusprendėme, kad labai tiks grybukų arba varškės įdarai.  Taigi, pasiraitojome rankoves ir kibome į darbą.
   Bulvinukų tešlai reikia:
apie 1,5 kg bulvių;
1 kiaušinio;
1 kupino šaukšto bulvių krakmolo;
4-5 šaukštų miltų;
žiupsnelio druskos, maltų pipirų, džiovintų čiobrelių.
   Bulves nulupome ir išvirėme pasūdytame vandenyje. Baigus virti nusunkėme ir palikome ataušti. Pravėsusias sumalėme mėsmale. Į bulvių masę įmušėme kiaušinį, subėrėme krakmolą, miltus. Padruskinome, pabarstėme pipirais ir čiobreliais. Tuomet viską labai gerai išmaišėme ir išminkėme - rankomis (miltų berti tiek, kad masė nebeliptų prie rankų).
   Baigę šį darbą perėjome prie įdarų. Pasigaminome abu, nes buvo smalsu, ar bus gardūs abu, ar nepatiks nei vienas :)
   Varškės ir špinatų įdarui reikia 200 g varškės, 50 g šviežių špinatų, didelės skiltelės česnako (jei norite aštriau, galite dėti 2 skilteles), druskos pagal skonį. Supjaustytus špinatų lapelius ir susmulkintą česnako skiltelę subėrėme į varškę, paskaninome druska ir viską gerai išmaišėme. Jei varškė labai sausa, galima įdėti porą šaukštų neriebios grietinės.
   Grybų įdarui reikia 250 g pievagrybių, poros svogūnų galvučių, pipirų ir druskos. Grybus ir svogūnus susmulkinome ir, pagardinę pipirais bei druska, apkepėme aliejuje.
   Dabar jau ėmėmės bulvinukų formavimo meno. Ant delno suplojame vieną bulvių tešlos paplotėlį, į kurio vidurį įkrėtėme grybų įdaro, užspaudėme kraštelius, o ant įdaro viršaus uždėjome dar vieną bulvinį paplotėlį. Viską gražiai apglostėme ir gavome pailgą bulvinuką.
   Kitą paplotėlį pagardinome varškės ir špinatų įdarų bei suformavome apvalų bulvinuką. Taip darbavomės, kol baigėsi bulvių tešla ir įdarai. (jei baigėsi tešla, o įdarų liko, nenusiminkite - jie ir vieni labai skanūs :)
  Prieš valgant, šiuos vegetariškus bulvinukus reikia apkepti įkaitintame aliejuje. Ir pagardinti grietine, būtinai, tuomet skanu...labai, labai. Ir su varškės,  ir su grybų įdaru! Dar kepsime!

   P.S. Jei bulvinukų pasidarėte per daug ir matote, kad neįveiksite vienu kartu, juos (dar neapkeptus) galima užšaldyti. Tiesa, pati šaldžiau tik su grybais, su varškės įdaru nebandžiau. Bet parduotuvėje juk yra šaldytų cepelinų su varškės įdaru !  Pabandykite ir man pasakykite, ar pavyko :)
   P.P.S.  jei formuojant bulvinukus tešla vis limpa prie rankų - pasimiltuokite rankas.