Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. rugsėjo 22 d., šeštadienis

Daniel Cole Skudurinė lėlė

  Vienas sakinys. ,,Ar jausti baimę ir grėsmę - geriau, nei išvis nieko nejausti?" 252 p.
  Viršelis. Daniel Cole  Skudurinė lėlė (Regdoll), leidykla „Baltos lankos“, Vilnius, 2017 m., iš anglų kalbos vertė Anita Kapočiūtė, 432 p. 
  Turinys. Daniel Cole (Danielis Koulas) – britų rašytojas, tituluojamas naujuoju kriminalinių romanų genijumi. Anksčiau jis dirbo paramediku ir yra įsitikinęs, kad šis ypač sudėtingas darbas padėjo sukurti itin tikroviškas žmogžudysčių scenas, o personažus apdovanoti išskirtiniu juodojo humoro jausmu. „Skudurinė lėlė" yra debiutinis D. Cole'o romanas.
   Detektyvas Viljamas Fokas, kolegų vadinamas Vilku, prieš ketverius metus brutaliai užpuolė ką tik išteisintą įtariamąjį, tvirtai įsitikinęs, kad jis ir yra serijinis žudikas. Vilkas kalėjimo išvengė, bet ne psichiatrų dėmesio. Šie nenuleidžia akių nuo jo net tada, kai detektyvas grįžta į tarnybą.
Iškviestas į naujo nusikaltimo vietą Vilkas nė nesusidomi – dar vienas kūnas ir tiek. Tačiau jo kolegė Emilė Bakster įspėja: tai neeilinė byla, iš tų, kurios pasitaiko tik kartą per karjerą. Netrukus Vilkas tuo įsitikina pats: negyvėlis vienas, tačiau sudurstytas iš šešių skirtingų aukų kūnų dalių. Žiniasklaida jį pramins „Skudurine lėle".
Įtampa ima kilti, kai buvusi Vilko žmona, televizijos žurnalistė Andrėja gauna siuntinį: sąrašą su dar šešių aukų pavardėmis ir būsimų jų mirčių datomis. Paskutinė pavardė sąraše – paties Viljamo Foko.
Žudikui žengiant vienu žingsniu greičiau nei policija, prasideda nuožmios lenktynės su laiku, o Vilkas vis giliau grimzta į tamsius praeities prisiminimus ir vis aštriau ima suvokti, kad ši byla jam gali būti lemtinga. 
  Mano nuomonė. Knygos viršelis skelbia: ,,Žudantis siužetas. Žudantis tempas. Žudantys posūkiai ir genialiai suktas žudikas!" Sakyčiau, kad toks šauksmas kiek hiperbolizuotas. Nebuvo taip gerai, kaip tikėjausi. Tempas tikrai nėra labai greitas, kartais net nuobodoka buvo skaityti, norėjosi peršokti per kelis puslapius. Autorius bando aiškintis, ar teisingumas visada yra teisingas. Tema sena, kaip pasaulis, o tai, kad ji pateikta detektyvo forma - nieko čia žudančio. Pagrindinis personažas Viljamas Fokas taip pat nekelia susižavėjimo. Nenustebinsiu pasakius, kad jis panašus į daugelį dabartiniuose detektyviniuose romanuose veikiančių komisarų - depresuotas vienišius, - tačiau tokio žavesio, kokį skleidžia Haris Hūlė, deja, Viljamas Fokas neturi.  Gerokai įdomesnis ir gyvesnis yra antraplanis veikėjas, jaunas stažuotojas Edmundsas.
  Žodžiu, neblogas detektyvas, tačiau teigti, kad esu besąlygiškai sužavėta šia knyga, negaliu.






  Įvertinimas. 2  (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).

Paula Hawkins Tamsus vanduo




Viršelis. Paula Hawkins Tamsus vanduo (Into The Water), leidykla Baltos lankos, Vilnius, 2017 m.,  iš anglų kalbos vertė Aistė Kvedaraitė-Nichols, 384 p



Tarptautinio fenomeno „Mergina traukiny“ autorė!
Niekada nepasitikėk ramiu vandens paviršiumi 
Turinys. Paskutinėmis gyvenimo dienomis Danielė Ebot bandė prisiskambinti seseriai Džulei, tačiau į pagalbos šauksmą ši neatsakė. Po kelių dienų Danielė randama negyva Skenduolių užutėkyje – mįslingame upės vingyje, kuriame per šimtmečius menančią seserų gimtojo miestelio istoriją nuskendo ne viena moteris.
Džiulei tenka grįžti į vietą, kuri jai vis dar kelia baimę, ir seniai palaidoti vaikystės prisiminimai ima kilti lyg drumzlės iš vandens gelmių. Ji bando išsiaiškinti, kas nutiko seseriai ir kaip jos mirtis susijusi su vos prieš porą mėnesių ten pat nusižudžiusios jaunos merginos mirtimi. Netrukus pradeda aiškėti miestelio gyventojų praeities nuodėmės ir tai, kad kiekvienas jų yra vienaip ar kitaip susijęs su velione Daniele Ebot. Visa apgaubia klampus paslapčių rūkas. 
„...Kaip ir A. Hitchcockas, P. Hawkins turi kinematografišką akį ir talentą sukurti bauginamai įtraukiančią istoriją. Nerkite į naujo jos trilerio vandenis. Atpildas bus stulbinamas. Šis noir atmosfera pulsuojantis kūrinys jus privers dukart pagalvoti prieš brendant į tamsų ir žvarbų vandenį.“
USA Today
    Mano nuomonė. Mistikos migla apgaubta miestelio prie upės istorija, į kurią įsipina dviejų seserų gyvenimai. Pirmas siužetas  pretenduoja į detektyvą: kodėl nuskendo moterys - ar nusiskandino, ar buvo nustumtos? Kita siužetinė linija - šeimos istorija, pasakojanti kaip pavydas, vaikystės nuoskaudos, nesusipratimas, nesusišnekėjimas ar visiškas nesišnekėjimas išskiria pačius artimiausius žmones. Knygoje iki pat galo išlaikyta intriga, pasakojimas vingiuoja taip, jog sunku numatyti įvykius, o tuo labiau nustatyti kaltuosius. 
    Daug kas šią knygą lygina su pirmąja rašytojos knyga ,,Mergina traukiny". Aš negaliu lyginti, nežinau, kuri geresnė, o kuri prastesnė. Skaitykite ir patys spręskite.
    Įvertinimas. 2  (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).