Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Marmurinis keksas su rikota

Skanus, greitai pagaminamas, iš paprastų produktų – ar begali būti geresnė rekomendacija imtis darbo. 



Pagrindui reikia:                                Viršutiniam sluoksniui reikia:

3 v. š. kakavos;                                     250 g rikotos;

180 g sviesto;                                       40 g cukraus;

170 g cukraus;                                      1 kiaušinis;

2 kiaušiniai;                                           keli lašai citrinos sulčių.

130 g miltų;

1 nubrauktas a. š. kepimo miltelių.

Maišome ir kepame:
1. Stačiakampę kepimo formą (18x28) ištepame sviestu ir pabarstome miltais. 
2. Ant silpnos ugnies išlydome sviestą.
3. Į sviestą įmaišome cukrų ir gerai ištriname, įberiame kakavą,  miltus, kepimo miltelius, įmušame kiaušinius ir viską geri išmaišome ir supilame į kepimo formą.
4. Išplakame kiaušinį ir cukrų ir plakinį supilame į rikotą ir paskaniname keliais lašais citrinos sulčių. Išmaišome ir mišinį šaukštu paskleidžiame ant pagrindo.
5. Rikotos masę šakute lengvai sumaišome su rudu sluoksniu, kad persipintų abu sluoksniai. 
6. Pyragą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Iškepusį atvėsiname, supjaustome gabaliukais ir ragaujame su kava, kakava, arbata arba pienu. 
   Skanu, ne, labai labai skanu :) Kepsiu dar ir dar...

Han Kang Vegetarė



Viršelis. Han Kang Vegetarė, leidykla Vaga, 2017, iš korėjiečių kalbos vertė Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas, 206 p.
Apie autorę. Han Kang gimė 1970 m. Gwangju (Pietų Korėja). Būdama dešimties su tėvais persikraustė gyventi į Suyuri (Seulas). Studijavo Yonsei universitete korėjiečių literatūrą. Kūrybinį kelią pradėjo išspausdinusi keletą poemų. Pirmą novelę išspausdino 1995 m. Vėliau jos literatūrinis kelias buvo vainikuotas prestižiniais apdovanojimais ir premijomis. 2016 už knygą ,,Vegetarė" apdovanota Man Booker premija.
Apie knygą. Romanas Vegetarė – graži, bet žiauri, ir kerinti istorija apie maištą ir tabu, naikinančią aistrą ir erotiką, nesutaikomą skirtingų asmenybės pusių – godžios ir primityvios bei atsakingos už šeimą ir visuomenę – konfliktą ir netikėtą, beveik kafkišką, sielos metamorfozę.
  Veiksmas vyksta šių dienų Seule, kur pareiginga žmona Jonghė ir jos vyras gyvena, rodos, labai įprastą gyvenimą. Tačiau vieną naktį, susapnavusi kruviną košmarą, Jonghė nusprendžia nebevalgyti mėsos. Šalyje, kur nuolankiai paklūstama visuomenės papročiams, moters sprendimas pasirinkti „augalo“ gyvenimą – šokiruojanti subversija. Iš pradžių pasyvus Jonghės maištas pamažu įgauna ekstremalias formas ir ji nutolsta nuo kadaise pažinotos savęs.
  Vegetarė – tai alegorinis romanas apie šiuolaikinę Pietų Korėją, o kartu pasakojimas apie maniją, pasirinkimą ir mūsų trapius bandymus suprasti kitus žmones, įkalintus savuose kūnuose.
Mano nuomonė. Graži ir kartu atstumianti bei verčianti piktintis, neįprasta ir intriguojanti, kerinti, parašyta lengvais, trumpais, aiškiais sakiniais, tačiau skaityti kartais būna nemalonu (būtent, nemalonu, atrodo, viduje viskas verčiasi) dėl labai realistiškai  piešiamų detalių, dėl pagrindinės herojės veiksmų, vėliau - jos šeimos elgesio. Kad ir kokie fantasmagoriški vaizdiniai sukuriami, kad ir kiek alegorijų galima rasti šiame kūrinyje, autorė labai realistiškai žiūri į gvildenamų temų aktualumą: smurtas visuomenėje ir šeimoje, žmogaus pasirinkimo laisvė, žmogaus ryšys su gamta, ar menas turi ribas, seksualiniai tabu, tradicijos ir individas jų pinklėse. Knyga parašyta kaip vientisas pasakojimas, tačiau padalinta į skyrius, kuriuose skirtingi asmenys – vyras, svainis, sesuo – bando analizuoti, suprasti ir/ar pateisinti pagrindinės veikėjos Jonghės būseną.
  Tad, jei pasiilgote nenuobodžios, verčiančios pasiginčyti su savimi literatūros – skaitykite. Antra vertus, ši knyga suteikia galimybę susipažinti su šiuolaikine Pietų Korėjos literatūra, o tai irgi akstinas skaityti.
Įvertinimas: 3 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

A. J. Rich Ranka, kuri tave maitina


Viršelis. A. J. Rich Ranka, kuri tave maitina (The Hand That Feeds You), leidykla Sofoklis, 2018 m., iš anglų kalbos vertė Agnė Sūnaitė, 318 psl. 
  Apie autorę. Romanas „Ranka, kuri tave maitina“ įkvėptas tikrų įvykių. Jo autorės – dvi talentingos amerikiečių rašytojos Amy Hempell ir Jill Ciment. Jos buvo geriausios rašytojos Katherine Russell Rich draugės – moteris 2012 m. mirė nuo krūties vėžio. Pastarosios mylimasis, kaip ji išsiaiškino perskaičiusi jo elektroninius laiškus, gyveno antrą gyvenimą – turėjo ne vieną meilužę. Tai įkvėpė Katherine Russell Rich parašyti romaną, kuriame vaizdžiai ir įtraukiančiai papasakotų šią istoriją, tačiau įgyvendinti sumanymo ji nespėjo – liga pasiglemžė rašytoją jai vos užbaigus pirmą skyrių. Tomanas „Ranka, kuri tave maitina“ - dviejų geriausių draugių paminklas išėjusiai bičiulei. Jos užbaigė pradėtą darbą, pasirinkusios A. J. Rich pseudonimą.
Apie knygą. Kas jeigu žmogus, kurį myli, yra ne tas, kuo jį laikai?
  Morganos gyvenimas tvarkingai sudėliotas – netrukus baigs teismo psichologijos studijas ir ruošis vestuvėms. Jos sužadėtinis Benetas – ne toks kaip kiti buvę vaikinai, atsidavęs ir rūpestingas vyras visapusiškai domisi ja kaip asmenybe. Morgana tuo mėgaujasi, tačiau netrukus pastebi, kad Benetas ne tik linkęs pernelyg ją savintis, bet ir negali pakęsti jos šunų, kurių namuose augina net tris – Pirėnų kalnų šunį ir du pitbulių mišrūnus.
Vieną dieną po paskaitų sugrįžusi namo Morgana patiria šoką. Pravėrus duris ją pasitinka krauju susitepę augintiniai… O miegamajame – kraupiai suniokotas mylimojo kūnas. Ką Benetas galėjo padaryti, kad šunys taip žiauriai su juo pasielgė?
  Po įvykio vis dar sukrėsta ir kaltę jaučianti moteris ieško Beneto tėvų norėdama pranešti apie sūnaus mirtį, bet… negali jų rasti. Kaip ir jo paties buto Monrealyje. Pamažu aiškėja, kad Benetas – ne tas, kuo sakėsi esąs, ir Morgana ne vienintelė jo sužadėtinė, pakliuvusi į apgavysčių voratinklį… Beneto buvusios merginos viena po kitos paslaptingai žūva ir Morgana, norėdama išlikti gyva, privalo išsiaiškinti, kaip ji, patyrusi viktimologė, pati tapo apsimetėlio auka?
  Mano nuomonė. Knyga, kurią įveikiau per dieną. Veiksmas, intriga, painiava ir noras sužinoti, kas gi čia vyksta ir kaip viskas išsispręs – pagrindiniai varikliukai, neleidę padėti knygos iki užverčiau paskutinį puslapį. Puikus detektyvas savaitgaliui, skaitymo malonumas su šiurpuliukais. Siužetas nėra visiškai įprastas detektyvams, tai lyg ginamasis žodis pitbuliams, patvirtinantis taisyklę, kad šuns elgesys priklauso nuo šeimininko, o ne nuo veislės. O žmonės dažnai būna žiauresni už bet kurį gyvūną. 
Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

2020 m. balandžio 7 d., antradienis

Rikotos pyragas (Torta di ricotta)

  Pastarosiomis dienomis visi dirbame iš namų. O ką veikti per pertraukėles tarp darbo? Žinoma, eiti į virtuvę, gaminti ir  valgyti, valgyti, valgyti... Ką šiandien gaminsiu nusprendžiau visiškai atsitiktinai, kai iš vienos knygos iškrito atvirukas iš Knygų mugės su Gian Luca Demarco itališko pyrago Torta di ricotta receptu. Ir, o dangau, net visus reikalingus produktus šaldytuve radau.



Tai va, reikia:
300 g rikotos,
250 g sviesto,
3 kiaušinių,
250 g cukraus,
300 g kvietinių miltų,
1 a. š. kepimo miltelių,
nutarkuotos citrinos arba laimo žievelės





Gaminame:
1. Puodelyje išlydome sviestą.
2. Kitame dubenyje ištriname kiaušinius su cukrumi iki šis beveik ištirps.
3. Į kiaušinių masę įmaišome rikotą, miltus su kepimo milteliais, tarkuotą citrinos žievelę ir išspaudžiame 1 v. š. sulčių (aš naudojau laimą), o kai gausite vientisą masę – ir išlydytą sviestą.
4. Kekso formą su skyle per vidurį ištepame sviestu, pabarstome miltais ir sukrečiame tešlą. Kepame į iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
5. Iškeptą pyragą apibarstome milteliniu cukrumi arba kakavos milteliais ir ragaujame!