Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2021 m. rugpjūčio 31 d., antradienis

Gilly Macmillan Auklė

   Viršelis. Gilly Macmillan Auklė (The Nanny), leidykla Baltos lankos, 2020 m., iš anglų kalbos vertė Mykolė Lukošienė, 432 psl.

   Apie knygą. Kai Džoselinai Holt buvo septyneri, mergaitę paliko vienintelis ją išties mylėjęs žmogus – auklė Hana. Tąsyk šalta aristokratė motina visą kaltę staigiai dingus auklei suvertė dukrai, tad Džo užaugo nusivylusi ir kupina kartėlio, mintimis nepailstamai grįždama prie to vasaros ryto įvykių.
  Prabėgo trisdešimt metų. Sugriuvus kruopščiai kurtam naujam gyvenimui, Džoselina su paaugle dukra Rube priversta grįžti į Leik Holą – tėvų namus Anglijoje. Nejaukus, gandais apipintas dvaras moterį vis labiau slegia. Stengdamasi išvengti bendravimo su motina, vieną dieną Džo pasiima dukrą pasiplaukioti valtimi. Lipdama iš valties Rubė užkliūva už keisto daikto – ištraukusi jį iš dumblo supranta rankose laikanti žmogaus kaukolę. Į Leik Holą išsyk prisistato tyrėjų komanda. Sumišusi Džo bando suvokti, kas nutiko, ir niekaip negali atsikratyti įkyrios minties: o kas, jei toji kaukolė – auklės Hanos? Ir kodėl motina staiga pradėjo taip keistai elgtis?..
Gilly Macmillan (Džili Makmilan) – meno istorikė, fotografė ir rašytoja. Baigė Bristolio universitetą ir „Courtauld" meno institutą Londone. Visos iki šiol pasirodžiusios autorės knygos tapo tarptautiniais bestseleriais ir pakliuvo į „New York Times", „Sunday Times", „Globe & Mail" ir „Der Spiegel" perkamiausių knygų sąrašus, o „Wall Street Journal" G. Macmillan apibūdino kaip „kvapą gniaužiančią rašytoją". „Auklė" – pirma jos knyga lietuvių kalba.
    Mano nuomonė. Ne viskas yra taip, kaip atrodo... Pradžioje nemeile tryškau motinai, vėliau – ėmiau teisinti motiną ir vis labiau sielvartavau dėl nesupratingos dukters, o knygos pabaigoje antiherojai tapo herojais, o herojai pavirto blogiukais. Žinoma, ne vienoje knygoje sutinkama tokia charakterių kaita, tačiau šioje ji tikrai pasitvirtino ir kėlė įtampą. Tiesa, silpniausi šioje detektyvinėje istorijoje buvo ... detektyvai. Silpni charakteriai, tiesiog antraplaniai herojai, kurių aplamai galėtų ir nebūti. Knyga nieko neprarastų. Kūrinį priskirčiau psichologinio trilerio žanrui, kuriame pirmu smuiku griežia trys moterys. Šios knygos ašis tai manipuliacijos, psichologinis teroras, sudėtingi dukros ir mamos santykiai, praeities nuoskaudos ir intrigos. Reziumė – gera pramoginė knyga lietingam savaitgaliui.