Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Harlan Coben Šešeri metai

Vienas sakinys. Tiesiog nuostabu, kaip mes randame pasiteisinimą, jei ko nors įsigeidžiame. (23 psl.)
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Harlan Coben  Šešeri metai (Six years) 2014 m., leidykla Jotema, iš anglų kalbos vertė Bronislovas Bružas, 304 psl.
Apie autoriųAmerikiečių rašytojas, kriminalinių romanų autorius Harlanas Kobenas (Harlan Coben) gimė 1962 m. sausio 4 d. Niuarke, Naujojo Džersio valstijoje. Dažniausiai jo romanuose figūruoja praeityje neišnarpliotos arba nebaigtos nagrinėti bylos (žmogžudystės, nelaimingi įvykiai ir t.t.), kurių veiksmas vyksta gimtosiose rašytojo vietose – Niuarke ir Naujajame Džersyje. Coben gimė ir augo žydų šeimoje, mokėsi Livingstono mokykloje, Naujajame Džersyje. Vėliau Amhersto koledže studijavo politikos mokslus ir kartu su savo geru draugu rašytoju Danu Brownu („Da Vinčio kodas“) priklausė „Psi Upsilon“ brolijai. Būdamas paskutiniame kurse suprato norįs rašyti romanus, tačiau gavęs politologijos mokslų diplomą, kurį laiką dirbo seneliui priklausančioje firmoje. Pirmą romaną parašė sulaukęs 26 metų, ir 1995 m. išleidęs du trilerius pradėjo rašyti taip vadinamą Mirono Bolitaro, sporto agento, laisvalaikiu užsiimančio nelaimėn pakliuvusių draugų gelbėjimu, seriją. Viso buvo išleista 11 šios serijos knygų. 2011 m. išleidžiamas romanas „Slėptuvė“(„Shelter“), kuriuo pradedama nauja Mikio Bolitaro, gyvenančio kartu su savo dėde Mironu, knygų serija. Harlan Coben apdovanotas trimis prestižinėmis kriminalinių romanų autoriams skiriamomis Edgar Award, Shamus Award ir Anthony Award literatūrinėmis premijomis. Dabartiniu metu H. Coben su žmona, gydytoja pediatre Anne Armstrong – Coben ir keturiais vaikais gyvena Ridžvude, Naujojo Džersio valstijoje.
Apie knygą. Prabėgo šešeri metai nuo tada, kai ištekėjo Džeiko Fišerio meilė Natalija. Bet jausmai niekur nedingo. Visą šį laiką jis slėpė širdgėlą atsiduodamas dėstytojo darbui koledže. Šešerius metus Džeikas  laikėsi žodžio palikti Nataliją ramybėje ir kankinosi, įsivaizduodamas, kaip jo mylimoji leidžia laiką su savo vyru Todu. Tačiau netikėtai internete perskaitęs Todo nekrologą Džeikas nesusivaldo ir nuvyksta į laidotuves. O ten aptinka velionį apraudančią našlę, bet tai...ne Natalija. Žinia, kad gedinti našlė ir Todas susituokė daugiau nei prieš dešimt metų, aukštyn kojom apverčia visą Džeiko gyvenimą.Tai kurgi jo mylimoji? Mėginimai rasti atsakymus užmena dar daugiau mįslių. Širdį sudaužiusios - ir melavusios - moters paieškos netrukus ims kelti realią grėsmę Džeiko gyvybei. Vyras supranta tapęs kruopščiai sukurpto pramano dalimi. Bet nejaugi prieš šešerius metus užgimę tokie stiprūs jausmai - irgi pramanas? 
Mano nuomonė. Knyga labai greit įtraukė, iki pusės skaičiau pasimėgaudama, tuomet azartas pradėjo sekti, darėsi nuobodoka, nes tapo aišku, kas vyksta, nebeliko intrigos, liko tik veiksmo filmų šaudo-gaudo-spardo-bėga scenos. Pabaiga visiškai nuspėjama, neoriginali, gatavų gatavas holivudinis happyend'as.  Tai trečia mano skaityta šio autoriaus knyga ir galiu pasakyti kaip ir seniau - daugiau nebeskaitysiu, tačiau... po kiek laiko vėl paimu jo knygą, pradedu skaityti - patinka, o vėliau nuvilia. Tikiuosi, gal pasitaikys bent viena istorija iki galo išlaikanti įtampą ir intrigą. 
Įvertinimas. 3/5

2015 m. gegužės 26 d., antradienis

Alex Barclay Tamsos švyturys


Vienas sakinys. ,,Atsisuka, pasižiūri į mane ir sako: ,,Eik šalin, berniuk." Lyg aš būčiau koks šuo." (146 psl.)
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Alex Barclay  Tamsos švyturys (Darkhouse), 2010 m., leidykla Jotema, iš anglų kalbos vertėRasa Racevičiūtė, 382 psl.
Apie autorių. Alex Barclay gimė 1974 m. Dubline, Airijoje. Studijavo žurnalistiką, vėliau dirbo mados žurnaluose, 20003 m. ji paliko mados industriją, kad visas jėgas ir laiką skirtų rašomai knygai ,,Tamsos švyturys". tai pirmasis iš dviejų romanų apie detektyvą Džo  Lučezį.  Ji yra gavusi Airijos detektyvinės literatūros apdovanojimą (Ireland AM Crime Fiction Award) už savo ketvirtą romaną ,,Blood Runs Cold".
Siužetas trumpai. Praėjo vieneri metai po žiaurios pagrobimo dramos Niujorko gatvėse, tačiau policijos detektyvas Džo Lučezis jos niekaip negali nepamiršti. Su žmona Ana ir paaugliu sūnumi Šonu jie nuvyksta į Airiją ir čia tikisi pataisyti savo trapius šeimyninius santykius bei nutraukti Džo ir jo darbą siejantį saitą. Tačiau kai pradingsta jų sūnaus draugė, Džo pradeda įtarti, kad šio nusikaltimo šaknys slypi toli praeityje ir kad kažkas juos atsivijo iš tos praeities į pačią Airiją. 

,,Tamsos švyturys“ – tai romanas, kuris smeigia tartum chirurgo peilis ir atskleidžia po intymiausius vyro ir žmonos, įsimylėjėlių ir neišskiriamų draugų santykius. Įtaigus pasakojimas apie sunkumų kamuojamą šeimą veda į nežinomybę, be paliovos šokiruoja ir nenumaldomai skuba pritrenkiančios kulminacijos link.
Mano nuomonė. ,, Tai romanas,kuris smeigia kaip peilis..." - ryškiai perdėtas įvertinimas. Iki peilio smūgio jam tolokai. Knyga labai banguojanti - tarpais visai įdomu skaityti, intriguoja, tarpais - visiška nuobodybė. Knygoje galima išskirti kelias siužetines linijas: šeimos (vyras-žmona, vaikai-tėvai), detektyvinę (geras policininkas ieško nusikaltėlio), policijos parsidavėliškumo (blogasis policininkas įsipainiojęs į nusikalstamą veiklą) ir psichologinė (kaip tampama nusikaltėliu). Knyga nesunkiai skaitoma, tačiau jei po ranka turite geresnės literatūros, nedvejodami šią knygą atidėkite į šalį - nieko neprarasite. 
Įvertinimas. 2/5