Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. spalio 26 d., šeštadienis

Bolivinių balandų ir daržovių troškinys

   Bolivinės balandos (kynva) savo maistingumu prilygsta mėsai, todėl labai naudingos vegetarams ir kitiems sveiko maisto mėgėjams.  Bolivinė balanda, pasaulyje žinoma jau daugiau kaip 6000 metų, ji buvo kone pagrindinis mitybos šaltinis inkams, actekams ir daugybei kitų Pietų Amerikos tautų. Ir neveltui ji vadinama „kruopų motina“, „inkų auksu“, nes jos maistinei vertei sunku surasti lygių: šiose kruopose daug baltymų, aminorūgščių, gerųjų riebalų, ląstelienos, todėl patiekalai su jomis ilgam suteikia sotumo ir idealiai tinka besilaikantiems taip dabar madingo protarpinio badavimo. 
   Na, užtenka čia liaupses bolivinei balandai laidyti, raitojamės rankoves ir imamės darbo. Gaminsime bolivinių balandų ir daržovių troškinį.

Reikės:
100 g bolivinių balandų kruopų;
Pusantros stiklinės daržovių sultinio (galima ir iš kubelių);
1 saldžiosios paprikos (apie 150 g);
3 prinokusių pomidorų;
1 nedidelės cukinijos (apie 200 g);
2 česnako skiltelių;
1 svogūno;
100 g. Fetos sūrio;
2 v. š. citrinų sulčių;
50 g žemės riešutų;
kruopelė sviesto;
druskos, pipirų, džiovinto raudonėlio.
Gaminame:
  Bolivinės balandos kruopas nuplauname ir sudedame į karštą sultinį. Verdame ant silpnos ugnies apie 15 min., tada nukeliame nuo ugnies ir paliekame dar 10 min. brinkti. Tuo metu keptuvėje išlydome sviestą ir pakepiname susmulkintus svogūną ir česnako skilteles Sudedame pjaustytas cukinijas, į keturias dalis perpjautus pomidorus,  kubeliais pjaustytas paprikas ir maišydami kepame, kol daržovės taps norimo traškumo. Pasūdome, papipiriname, užberiame raudonėlio. Taip pagamintas daržoves sumaišome su išvirtomis bolivinės balandos kruopomis, užpilame citrinos sultimis ir įtrupiname fetos sūrį. Viską atsargiai sumaišome ir paskaniname pakepintais žemės riešutais.
   Skanių ir sveikų pietų! 

2019 m. spalio 25 d., penktadienis

Jane Harper Sausra


  Viršelis. Jane Harper Sausra (The Dry), leidykla ,,Baltos lankos", Vilnius, 2018 m., iš anglų kalbos vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė, 335 p.

   Apie autorę. Jane Harper (Džeinė Harper, g. 1980 m.) – rašytoja, gimusi Mančesteryje, tačiau nuo aštuonerių augusi Australijoje. Vėliau grįžusi į Jungtinę Karalystę, kur pabaigė anglų filologijos ir istorijos studijas. Daugiau nei 13 metų dirbusi žurnalistinį darbą, Jane Harper išbandė savo jėgas nuotoliniuose kūrybinio rašymo kursuose, kurių metu atliekamos užduotys galiausiai tapo debiutiniu autorės detektyvu „Sausra". Knyga tapo nacionaliniu bestseleriu Australijoje, pelnė gausybę apdovanojimų kaip geriausias detektyvas ir net geriausia metų knyga. Knyga išleista daugiau nei 36 pasaulio šalyse, o teises pagal šį kūrinį kurti filmą įsigijo garsios Holivudo aktorės Reese Witherspoon kompanija Pacific Standard. Pagrindinį Aarono Falko vaidmenį filme atliks aktorius Ericas Bana.
  Jane Harper   taip pat yra parašiusi dar du detektyvinius romanus – „Force of Nature" ir „The Lost Man".   Apie knygą.  Knygos veiksmas vyksta Australijoje, sausros iškankintame Kievaros miestelyje. Pareigūnas Aaronas Falkas į gimtąjį miestelį atvyksta dalyvauti geriausio savo draugo Luko laidotuvėse. Prieš dvidešimt metų pats Falkas buvo apkaltintas žmogžudyste ir būtent Lukas užtikrino jam alibi. Aaronas ir jo tėvas tuomet išvyko iš miestelio ir tik Luko liudijimo dėka išvengė kalėjimo.
   Tačiau dabar jau daugiau žmonių žino, kad Luko liudijimas nebuvo tiesa, o Lukas – negyvas. Falkas drauge su vietiniu detektyvu ima aiškintis, kas iš tiesų nutiko Lukui ir kuo daugiau klausimų jis kelia, tuo daugiau iškyla keistų detalių. Ar tai – desperatiškas sausros iškankinto ir vilties netekusio ūkininko poelgis, o gal priežastys slypi giliau? Aaronui kapstantis po nusikaltimo detales ima aiškėti ilgai slėptos viso miestelio paslaptys.
  Šiame romane nusikaltimas, įvykdytas didžiausios amžiaus sausros metu, iškelia klausimą, kas iš tiesų žiauresnis – viską kaustanti ir lėtai marinanti stichija ar įniršio apakintas žmogus?
   Mano nuomonė. Sausra. Ji tęsiasi jau daugelį mėnesių. Mažo provincijos miestelio žmonės pavargę, pikti, pagiežingi. Visi jausmai, neapykanta ar meilė, hiperbolizuoti. Skaitai ir atrodo, kad pačiam dulkės veliasi burnoje, akys ašaroja, saulė nepakenčiamai kepina ir lyg įkyrios musės bjauriausios mintys lenda į galvą Įtaigu... Ir štai, esant tokiai įtampai, nužudoma trijų asmenų šeima. Visi įsitikinę, kad tai padarė šeimos tėvas, paveiktas pragariško karščio. Atrodo, kad viskas aišku. Tačiau šios mirtys  iškelia į paviršių prieš daugelį metų vykusius įvykius ir miestelis vėl sujunda. Deja, autorė finale, kažkodėl, siužetą pasuka visai kita linkme ir logišką pabaigą pakeičia netikėta, tačiau mažai įtikinama,  istorija. Man nuo tos vietos, kai pradėjo aiškėti autorės sugalvota įvykių priežastis, tapo nebeįdomu. Tikėjausi įspūdingesnio finalo, nes knygos siužetas gana stiprus ir  suteikė tokių vilčių.  


   Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

2019 m. spalio 24 d., ketvirtadienis

Kišas su ožkų sūriu ir figomis

   Ruduo. Į parduotuves jau atkeliavo prinokusios figos iš Italijos. Na, ne tokios skanios, kaip nuskintos nuo medžio kur nors Cinque Terre pakrantėje ar Alberobello miestelyje. Tačiau kepiniams jos tinka puikiai. O derinyje su pelėsiniu sūriu išsikepsime skaniausią kišą, kuriuo bus negėda ir svečius pavaišinti.


Pagrindui reikia:
200 g miltų;
90 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais;
1 gerai išplaktas kiaušinis;
1 a. š. ledinio vandens
 Dideliame dubenyje (galima ir virtuviniame kombaine) sumaišome išsijotus miltus, druską, įdedame sviestą ir maišome, kol masė tampa trupiniais. Toliau maišydami supilame kiaušinio plakinį ir vandenį. dabar jau tešlą minkome rankomis, kol gauname vientisą masę. Suformuojame tešlos rutulį ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą. Po pusvalandžio  tešlą iškočiojame (turi gautis toks apvalus blynas :) ir įklojame į sviestu pateptą 24 cm skersmens kepimo formą. Tešlos kraštus prispaudžiame prie formos kraštų - gauname tokį didelį krepšelį. Tešlos krepšelį tolygiai uždengiame folija ir kepame apie 15 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tada nuimame foliją, sumažiname temperatūrą iki180 laipsnių ir dar kepame apie 10-12 min. Išimame iš orkaitės ir dedame įdarą.
 
Įdarui reikia:
4-6 šviežių nunokusių figų;
150-200 g pelėsinio ožkų sūrio;
lašelis aliejaus figoms patepti;
3-4 kiaušiniai (priklausomai nuo dydžio);
100 gr  13 proc. grietinėlės;
30 g tarkuoto  kietojo sūrio (naudojau ,,Džiugą");
1 a. š. džiovintų čiobrelių;
žiupsnelis druskos ir pipirų.
   Kiaušinius suplakame kartu su grietinėle, suberiame tarkuotą kietąjį sūrį, džiovintą čiobrelį, paskaniname druska ir pipirais.
  Į tešlos krepšelį dedame supjaustytą gabaliukais (arba sutrupintą) ožkos sūrį. Figas perpjauname pusiau ir išdėliojame  tarp sūrio gabaliukų nupjautomis pusėmis į viršų.  Į tarpus tarp figų supilame sūrio plakinį, o figas patepame aliejumi, kad nedegtų.
   Kišą kepame  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. Valgome šiltą.
  Jei kam rūpi, tai 1 gabaliukas (1/8 kišo) šio gardėsio turi apie 330 kcal :)

2019 m. spalio 20 d., sekmadienis

Avižiniai sausainiai su varške ir cinamonu

   Kai norisi skanaus, saldaus ir sveiko, kepu avižinius sausainius :)



Reikės:
150 g liesos varškės;
150 g avižinių dribsnių;
2 kiaušiniai;
1,5 a. š. cinamono;
1,5 v. š. skysto medaus;
2 v. š. aliejaus.0 min. 180-200
 Gaminame:
  Varškę, cinamoną, medų ir kiaušinius suplakime iki vientisos masės. Suberiame avižinius dribsnius, kruopščiai išmaišome. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, jį patepame aliejumi. Tešlos masę kabiname šaukštu ir formuojame sausainius. Kepame apie 30 min. iki 180-200 laipsnių  įkaitintoje orkaitėje.
Iš nurodyto produktų kiekio iškepiau 14 nemažų sausainėlių, kurių vienas turi apie 77 kcal., tad 1-2 sausainėliai puikiai tiks prie pusrytinio kavos ar arbatos puodelio.