Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2023 m. balandžio 26 d., trečiadienis

Braškinis putėsių (mousse) tortas – antras dublis

  
Kaip ir žadėjau Sniegena: Braškinis putėsių (mousse) tortas su marcipaniniu pagrindu, atėjo metas pasigaminti kiek tobulesnį tortuką, nei mano pirmasis (net pačiai tapo įdomu palyginti, kaip pasikeitė kepimo įgūdžiai per metus :). Dabar jau turiu įsigijusi net formą mousse tortams gaminti. Tai gi, antras dublis.
   Produktų kiekiai ir gaminimo eiga atkartoja mano jau nurodytą receptą Sniegena: Braškinis putėsių (mousse) tortas su marcipaniniu pagrindu. Tačiau šį tortą papildžiau dar vienu, apelsininiu, sluoksniu kuriam pasigaminti reikės 100 ml apelsinų sulčių ir 3 lapelių želatinos ir cukraus (jei sultys rūgštokos, bet nebūtinai)

Apelsininį sluoksnį gaminama labai panašiai, kaip ir braškinį sluoksnį:
1. Želatinos lapelius sudedame į dubenėlį ir užpilame šaltu vandeniu. Paliekame išbrinkti.
2. Išspaudžiame apelsinų sultis. Jei sultys labai rūgščios, įberiame šiek tiek cukraus. Sultis kaitiname ant nedidelės ugnies, kol užvirs. Išbrinkusius želatinos lapelius sudedame į dar šiltas (bet neverdančias) sultis ir maišome, kol želatina ištirps.
3. Gautą masę supilame į 16 cm skersmens apvalią formą ir įdedame į šaldymo kamerą bent vienai valandai. 
Torto pjūvis

 Torto surinkimas. 
1. Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. Tad pirmiausia į formos dugną sudedame 2/3 braškių putėsių kremo (mousse). Forma taip pat neturi būti pilna, putėsiai turi užimti panašiai 2/3 formos – dar turės tilpti biskvitas ir 2 confit sluoksniai.
2. Iš šaldymo kameros ištraukiame apelsinų sluoksnį (confit) ir dedame į formą su braškiniais putėsiais, atsargiai paspaudžiame. Apelsininis sluoksnis turi švelniai panirti į putėsius. 
3. Marcipaninį biskvitą perpjauname pusiau ir vieną jo pusę dedame ant apelsininio sluoksnio. Švelniai paspaudžiame, kad biskvitas beveik susiliestų su confit
4. Ant biskvito dedame pusę palikto braškinio putėsių kremo (mousse). Atsargiai mentele išlyginame. Kadangi confit ir mousse sluoksniai yra mažesnio skersmens, nei forma, torto kraštai taip pat turi užsipildyti braškių putėsiais.
5. Ant biskvito, padengto putėsiais, dedame braškių tyrės sluoksnį (confit). Lengvai paspaudžiame. 
6. Dedame paskutinį  – marcipaninio biskvito – sluoksnį. Sukrečiame visą likusį  braškių putėsių kremą, užpildome kraštus ir išlyginame paviršių (šiuo atveju – dugną :). Jei abejojate, ar kraštai pilnai užsipildė, formą atsargiai pakratome, kad kremas užpildytų visas ertmes. 
7. Tortą dedame į šaldymo kamerą 24 val. (galima ir ilgiau). Silikoninę formą siūlau ją dėti ant lentelės ar kito stabilaus paviršiaus ir su juo dėti į kamerą, kad tortas neišsikraipytų. 
Tortui rožinę spalvą suteikia braškės

   Kitą dieną  tortą išimame iš formos, puošiame arba apliejame veidrodine glazūra arba purškiame veliūru. Aš nieko nedariau, man ta natūrali  rožinė mousse spalva, kurią suteikė braškės, buvo labai graži :) 
   Prieš skanaujant, tortą patartina palaikyti kelias valandas šaldytuve ir bent valandą kambario temperatūroje.