Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. spalio 7 d., trečiadienis

Naminiai vieno kąsnio koldūnai

   Sekmadienio popietę susirinkome draugų namuose ne šiaip sau pasibūti, o turėdami kilnų tikslą - mokytis gaminti skanius koldūnus. Mat šeimininkė yra šio patiekalo ekspertė, o mes tryškom noru išmokti. Pamoka prasidėjo nuo produktų krepšelio:
 16 kupinų v/š miltų;
 3 kiaušiniai;
 100 ml aliejaus;
 3 maži (kavai) šaukšteliai druskos;
 paruošto įdaro (malta mėsa, grybai, daržovės ar varškė - kas jums skaniausia).
  Pasiraitojame rankoves ir kimbame į darbą:
  4 v/š miltų persijojame į gilų dubenį. Užpilame verdančiu vandeniu ir išmaišome iki vientisos masės ir paliekame atvėsti. 
  Išplakame kiaušinius, aliejų ir druską. Į plikytos tešlos masę beriame likusius miltus ir pilame plakinį. Minkome. Intensyviai ir ilgai. Kol tešla tampa vientisa, vidutiniškai kieta ir nebelimpa prie rankų. Paliekame tešlą 30 min. pailsėti.
   Formuojame koldūnus: atsipjauname tešlos gabalą, ant miltais pabarstyto stalo iškočiojame ir tešlos lakštą uždedame ant formos (Mes turėjome formą-koriuką).
 
  Į koriuko akis pridedame įdaro ir uždengiame antru tešlos lakštu. Kočiojame, kol išryškėja kiekvienas koldūniukas. Juos išberiame ant miltuotos lentos ir toliau dirbame, kol sunaudojame visą tešlą (Jei neturite formos, koldūnus galima daryti pasitelkiant stiklinę. Išspaudžiame apskritimą, ant vienos puselės uždedame įdaro, kita pusele užklojame ir gražiai užspaudžiame kraštelius - na jūs juk ir patys žinote:).





















   Dabar belieka koldūnus sumesti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti. Tačiau atsipalaiduoti dar nevalia - gaminame padažą: svogūnai, lašinukai, grybukai - viską susmulkiname ir pakepame.
  Koldūnai verda maždaug 20 min. (jei didesni, virs apie 30 min).  Štai ir visa gudrybė. Išgriebiame ir ragaujame su padažu ar su grietine.

       





 Ačiū šeimininkei už pamoką :)