Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. balandžio 16 d., antradienis

Andrius Tapinas Prezidentas


  Viršelis. Andrius Tapinas  Prezidentas, leidykla Alma littera, Vilnius, 2019 m., 280 p.
  Apie autorių.Andrius Balys Tapinas gimė  1977 m. balandžio 6 d. Vilniuje. Mama Violeta Tapinienė – lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, tėtis Laimonas Tapinas – žurnalistas, kino kritikas ir rašytojas. 1998 m. baigė Vilniaus Universitetą, tarptautinės ekonomikos specialybę. 2016 m. įgijo Berlyno laisvojo universiteto tarptautinių santykių magistro diplomą. Vedęs. Žmona Rasa Tapinienė – „Info TV“ laidos „Info diena“ vedėja. Augina du vaikus Vasarą ir Vakarį. 

  Tik baigęs universitetą Andrius Tapinas pradėjo dirbti televizijoje: 1998–1999 LRT laidų „Labas rytas“ ir „Dienos verslas“ vedėjas, 2000–2002 m. LNK žinių tarnybos reporteris ir „Verslo žinių“ rubrikos vedėjas. 2003–2016 metais LRT televizijoje vedė ir prodiusavo verslo publicistikos laidą „Pinigų karta“. 2016 m. rugpjūtį LRT nusprendus nepratęsti sutarties su „Pinigų karta“, Andrius Tapinas įkūrė iš žmonių rėmimo išlaikomą interneto televiziją „Laisvės TV“. Viena pagrindinių „Laisvės TV“ laidų, rodomų kiekvieną sekmadienį „YouTube“ svetainėje, yra „Laikykitės ten su Andriumi Tapinu“. 
   Nuo 2014 metų LRT televizijoje kartu su Arūnu Valinsku veda intelektinį žaidimą „Auksinis protas“. Nuo 2015 metų balandžio – didžiausio Lietuvos naujienų portalo „Delfi“ savaitinis apžvalgininkas.
  Su literatūra ir kūryba Andrius Tapinas siejamas nuo  1992–1994 metų, kuomet, dar besimokydamas mokykloje, išvertė į lietuvių kalbą Dž. R.R. Tolkino trilogiją „Žiedų valdovas“ ir iki šiol yra jauniausias Tolkino vertėjas pasaulyje. 2013 m. išleido fantastinį romaną „Vilko valanda“. Pirmojo stimpanko žanro knyga Lietuvoje tapo bestseleriu ir buvo išrinkta geriausia 2013 metų knyga. 2015 m. pasirodė jos tęsinys – „Maro diena“. 2019 m. pasirodė nauja A. Tapino knyga, politinis trileris „Prezidentas“.
  Apie knygą. Visi įvykiai išgalvoti. Visos galimybės realios. Baigiasi dešimtmetį trukusi Lietuvos prezidento Ričardo Daubaro valdymo era. 2019 metais Lietuva turės naują prezidentą. Realiausias įpėdinis – jaunas, išsilavinęs ir populiarus politikas Rokas Oginskis, sėkmingai vedęs įtakingos Tėvynės ateities partijos lyderio dukrą. Į Daukanto aikštę dairosi ir ultrakairiųjų judėjimui vadovaujantis radikalas Kazimieras Liaudis. Lietuva nekantriai laukia jų dvikovos.
Tačiau yra tokių, kurie nelaukia. Rusijos strateginės analizės institutas pradeda vykdyti planą, savo drąsa ir įžūlumu pranokstantį net įvykius Solsberyje. Tikslas – tiesiogiai paveikti valstybės, NATO ir ES narės, rinkimus ir į prezidento kėdę pasodinti Kremliui pavaldžią marionetę.
Ir įsisuka kvapą gniaužianti politinių intrigų, žmogžudysčių, neištikimybės ir purvinos rinkiminės kampanijos karuselė.
Ir lieka vienintelis klausimas: kas 2019 metų gegužę užims rūmus Daukanto aikštėje?
   Mano nuomonė. Knygos siužeto ašis – šiandienos aktualiausia aktualija – prezidento rinkimai. Knyga pasirodė ir buvo pristatyta per šių metų knygų mugę neatsitiktinai, paliekant šiek tiek laiko ją  perskaityti ir iki rinkimų dar suspėti apmąstyti. Veiksmas užsuktas taip, kad sunku patikėti, ar tokios priešrinkiminės kovos ir intrigos realiai įmanomos, ar tai autoriaus lakios (labai lakios) fantazijos vaisius. Aš manau, kad spalvos kiek sutirštintos, tačiau mes (rinkėjai) realiai net nenutuokiam, kas dedasi rinkimų užkulisiuose, kokios aistros verda, ko verta gera rinkimų komanda/komunikacija arba dideli pinigai ir kaip gražiai, ant auksinio pažadų padėkliuko  visa tai mums pateikiama, kaip praplaunamos mūsų galvelės. Ir tik praėjus gerokai laiko po rinkimų pamatome, kokie patiklūs kvaileliai buvome, kaip gražiai mus apsuko aplink pirštą. Tad perskaityti knygą prieš rinkimus tikrai verta ir apmąstyti savo apsisprendimą, kam atiduoti savo balsą, kad neišrinktume kokio nors Kazimiero Liaudies. O skaityti knygą išties smagu: veiksmas, azartas, intriga,  viskas joje yra, tik, deja, iki geros literatūros ji, vis dėlto, netraukia. Tai vieno vakaro skaitinys, kuris vėliau nuguls knygų lentynoje ir pasimirš. Tačiau to vieno vakaro su Prezidentu tikrai negaila :)  

  Priešrinkiminis įvertinimas 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti). 

Alex Marwood Nedorėlės


Viršelis. Alex Marwood  Nedorėlės (The Wicked Girls), leidykla Jotema, Kaunas, 2013 m.,  iš anglų kalbos vertė Vilma Krinevičienė, 397 psl.
Apie autorių. Serena Mackesy (slapyvardis Alex Marwood) gimė  1960 m. Oksforde. Seneliai, tiek iš motinos, tiek iš tėvo pusės, buvo rašytojai ar su rašymu susieję savo gevnimus, tad nenuostabu, kad vaikaitė studijavo anglų literatūrą. Dirbo įvairius darbus, kol save atrado dviejose srityse:  Serena Mackesy kaip žurnalistė ir Alex Marwood kaip psichologinių detektyvų autorė. Plačiau jos tinklalapyje: http://www.serenamackesy.com/index.html




Apie knygą. Lemtingas susitikimas, trukęs vos vieną dieną, visam laikui tragiškai pakeitė dviejų mergaičių gyvenimą. 
Po dvidešimt penkerių metų žurnalistė Kerstė Lindsi gauna užduotį parašyti seriją straipsnių apie žiaurias jaunų merginų žmogžudystes pajūrio miestelyje. Tirdama įvykius, ji nusprendžia pasikalbėti su pramogų parko darbuotoja Ambere Gordon. 
Kerstei ir Amberei šis susitikimas pirmas nuo tos niūrios dienos vaikystėje. Ar šios dvi moterys sugebės nuslėpti baisią paslaptį, norėdamos apsaugoti savo naujus gyvenimus ir šeimas?  
   Mano nuomonė. Knygos pradžia gana paini, veikėjos praeityje save pristato vienais vardais, dabartyje - kitais, nes jų tapatybės pakeistos dėl vaikystėje įvykdyto nusikaltimo. Tai lėtina skaitymo tempą, kiekviename skyriuje iš naujo verčia galvoti kas yra kas, o taip norisi kuo greičiau sužinoti, ką gi jos tokio padarė, kad jų likimai taip susiklostė.  Deja, kuo toliau verti puslapius, tuo labiau apima nuojauta, kad skaitau ne detektyvą, o psichologinę studiją, apvilktą grožinės literatūros marškinėliais: ar vaikystėje padarytas nusikaltimas (šiuo atveju, nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės), jauną žmogų padaro nusikaltėliu visam gyvenimui, ar vaikas gali pilnai suvokti savo veiksmus ir juos tinkamai įvertinti, ar tinkamai elgiasi suaugusieji, užkraudami vaikams nepakeliamą atsakomybės naštą už nesuvoktus veiksmus? Jei knygos pradžia žada įdomią detektyvinę istoriją, tai įpusėjus pabosta skaityti, nes istorija pernelyg ištęsta, veiksmas vis nuklysta į praeitį, kulminacija pasiekiam kažkur apie knygos vidurį ir toliau ji nebekyla, intriga silpsta. Tačiau...knygą tikrai galiu drąsiai rekomenduoti, ji nėra visiškas niekalas, tik kiek užsižaista su herojų jausmais ir savianalize, tad gryno detektyvo nesitikėkite.
 Įvertinimas. 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).