Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2016 m. kovo 30 d., trečiadienis

Patrick Suskind Balandis



Vienas sakinys. ,, <...> jei iš žmogaus atimama šita, svarbiausia laisvė, tai yra laisvė prispyrus reikalui atsiriboti nuo žmonių, visos kitos laisvės yra nieko vertos." 61 p.
   Žanras. Psichologinis romanas.
patrick suskind - balandis
Viršelis. Patrick Suskind  Balandis ( Patrick Süskind  Die Taube), Vaga, 2000 m., iš vokiečių kalbos vertė Regina Ivanauskienė, 111 p.
Apie autorių. Patrikas Suskindas (Patrick Süskind) gimė 1949 m. kovo 26 d. Ambacho mieste netoli Starnberger ežero Bavarijos žemėse, Vokietijoje. Jo tėvas buvo rašytojas, žurnalistas ir vertėjas, motina - trenerė.  P.Suskindas nuo vaikystės mylėjo muziką, groja pianinu. 1968-1974 m. studijavo viduramžių ir moderniąją istoriją Miuncheno universitete. Vėliau studijavo literatūrą. Aštuntajame dešimtmetyje rašė televizijos scenarijus Kir Royal, Monaco Franze ir daugeliui kitų. Pirmojo literatūrinio pripažinimo sulaukė su pjese „Dvigubas garsas“ (1980), pastatyta 1981 metais Miunchene, kurią sekė nemažiau sėkminga pjesė „Kontrabosas“ (1983). 1979 metais pasirodė pirmoji rašytojo knyga, garsiausias jo kūrinys – „Das Parfum. Die Geschichte eines Morders“ (Kvepalai. Vieno žudiko istorija) Ši novelė tapo bestseleriu daugelyje vakarų Europos valstybių. Tai istorija apie žudiką, kuris vogė savo aukų „kvapą“, norėdamas sukurti meilės kvepalus. Pagal šią knygą 2006 m. sukurtas filmas.
   Romanas ,,Balandis" dienos šviesą išvydo 1987 m.
  Rašytojas negarsina savo biografijos, nesireklamuoja, vengia viešumos ir literatūrinio šurmulio, atsisakė įvairių premijų, yra davęs vos keletą interviu. Šiuo metu Patrick Suskind gyvena Miunchene.
Apie knygą. Šis romanas - meistriška gyvenimo baimės parabolė. Romane vaizduojamas banko apsaugos darbuotojas, kurio ramaus gyvenimo iliuziją sugriauna balandis.
Mano nuomonė. Nedidelės apimties knygelėje papasakotas vienas, rodos, nereikšmingas incidentas, sudrebinęs  eilinio žmogelio susikurtą saugų pasaulėlį. Skaičiau ir piktinausi, kokie niekai, taip negali būti. Nuolat jutau nuostabą, gal net pyktį dėl herojaus veiksmų ir minčių. Neįtikėtina, kad menkas įvykis, daiktas ar padaras gali taip ,,išmušti žmogų iš vėžių"!  Baigiau skaityti ir pasidžiaugiau, kad jau buvau pažįstama su Patrick Suskind kūryba, kitaip vargu ar bepaimčiau į rankas jo knygą ,,Kvepalai. Vieno žudiko istorija". Aišku, pastaroji taip pat keistoka, hiperbolizuojanti žmogaus jutimines galias bei iš to išplaukiančius herojaus veiksmus, tačiau skaityti ,,Kvepalus" buvo gerokai įdomiau.  
Įvertinimas. 3/5