Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. liepos 28 d., šeštadienis

Yrsa Sigurdardottir Pomirtinės apeigos

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „Yrsa Sigurdardottir pomirtinės apeigos“
Oficialiai. Yrsa Sigurdardottir  Pomirtinės apeigos („Þriðja táknið“), leidykla Metodika, 2011 m., iš anglų kalbos vertė Ignė Norvaišaitė-Aleliūnienė,  328 p.

Yrsa Sigurðardóttir (g. 1963) – inžinierės išsilavinimą turinti islandų rašytoja, debiutavusi 1998 m. ir kaip detektyvų, ir kaip vaikų literatūros rašytoja. „Pomirtinės apeigos“  – jos pirmoji knyga,, o 2010 m. islandė išleido jau šeštąją savo knygą.

Juodoji magija, mistinės apeigos, raganavimas ir kraują stingdanti žmogžudystė Islandijoje.

Islandijos sostinėje Reikjavike, prestižiniame universitete, randamas jauno studento Haraldo kūnas. Vaikino akys išluptos, o ant krūtinės išraižyti mistiniai ženklai… Policijai niekaip nepavyksta ištirti nusikaltimo, taigi vaikino šeima pasamdo teisininkę Torą ir buvusį kriminalistą Metjų tiesiai išsiaiškinti.

  Nuodugnus tyrimas atskleidžia šiurpių vaikino gyvenimo detalių. pasirodo, jis tarsi apsėstas domėjosi magija, okultizmu ir raganų medžiokle. Kuo daugiau šiurpių vaikino pomėgių Tora ir Metjus atskleidžia, tuo studento mirtis atrodo vis paslaptingesnė.

  Mano nuomonė. Verčiant knygą ko gero buvo galvota: islandė autorė, todėl populiarumas garantuotas - juk Šiaurės šalių literatūra dabar ant bangos. Stvėriau ir aš, juk įdomu, bet teko šiek tiek nusivilti. Ne taip, kad visiškai neskaitoma, tačiau iki gero psichologinio (mistinio) detektyvo netraukia. Tiesa, tenka atiduoti duoklę istorinei medžiagai, kuri šioje knygoje vaidina tikrai ne paskutinį vaidmenį. Jei kitus puslapius verčiau gana greitai, tai ties istoriniais faktais stabteldavau ilgėliau.
  Knygos pabaiga nebuvo visiškai netikėta.  Jei visa knyga persmelkta raganų medžiokle, inkvizicija, tai pabaigoje įvykiai pakrypsta visiškai  kita linkme ir išsirutulioja į šeimos dramą, vienišo vaiko tragediją. Tačiau skaitytojo nuojauta ir autorės tekstas per visą knygą vedė prie tokios atomazgos.
    Knyga ne iš tų, kurią būtina perskaityti, tačiau vienam vasaros vakarui, gal ir galėčiau rekomenduoti, ypač jei patinka detektyvai su istoriniais nukrypimais. 


   Įvertinimas. 1/2  (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą