Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. lapkričio 5 d., antradienis

Charlotte Link Lapių slėnis

Viršelis. Charlotte Link  Lapių slėnis (Im Tal Des Fuchses), leidykla Alma littera, Vilnius, 2018 m., iš vokiečių kalbos vertė Teodoras Četkauskas, 422 p.  
Apie autorę. Charlotte Link gimė 1963 m. spalio 5 d.  Frankfurte (Vokietija).Vos devyniolikos pirmąją knygą sukūrusi Charlotte Link iš karto tapo populiariosios literatūros žvaigžde ne tik Vokietijoje, bet ir už jos ribų. Ji neapsiriboja vienu žanru ir rašo įvairaus pobūdžio kūrinius – istorinius romanus, trilerius, kriminalinius romanus, šeimos sagas. Daugiau nei septynios jos knygos buvo ekranizuotos gimtojoje šalyje, o filmuose ir serialuose vaidino geriausi Vokietijos aktoriai. Jos knygų parduota daugiau kaip 26 mln. egzempliorių.
 2000 m. ji buvo nominuota Vokietijos Knygų apdovanojimui, o 2007 m. už savo literatūrinius pasiekimus įvertinta Auksine plunksna. Šiandien ji yra aktyvi PETA organizacijos narė, besirūpinanti Ispanijos ir Turkijos gatvių šunų gerove.
   Į lietuvių kalbą dar yra išverstos šios Charlotte Link knygos: Paskutinis pėdsakas, Apgaulė ir Angelų nuodėmės.
   Apie knygą. 1987-ieji. Kelią į olą miško aikštelėje berniukui parodė lapė, todėl jis pavadino ją Lapių slėniu. Šis lopinėlis žemės ir urvas po juo – tik jam priklausanti nuosavybė, jo slėptuvė ir priebėga. Lapių slėnis skamba mįslingai ir išskirtinai. Jis džiugiai nusiteikęs įvertino savo darbą – paslėpė įėjimą, kad niekas nesuprastų, jog  čia esama olos. Vėliau jis galės patobulinti savo slaptavietę, ją išplėsti, sutvirtinti. Tada turės vietą, kurį priklausys tik jam.
  2009-ieji. Rugpjūčio popietė, vakaro saulė šildo automobilių aikštelės asfaltą. Aplink plyti beribiai laukai, o Vanesa laukia šunį vedžiojančio vyro Metjuso. Besimėgaudama aplink tvyrančia ramybe ir paskendusi savo mintyse, ji nepastebi, kad aikštelėje ji – ne viena. Tyliai prisiartina automobilis. Po keliolikos minučių grįžęs Vanesos vyras jos neberanda. Prieš kelias valandas tarp jų įvykęs ginčas dabar atrodo kaip kvailystė ir absurdiškas nesusipratimas.
  Rajanas Vanesą uždaro oloje, palieka maisto savaitei, o pats pradingsta. Jo planas – paprašyti išpirkos. Viską sutvarkyti jis tikisi per savaitę. Tačiau netikėtai jo planus sugriauna policija, kuri suima jį už kitą nusikaltimą. Vanesos gyvybė pakimba ant plauko. Tik po trijų metų Rajenas paleidžiamas iš kalėjimo, taip niekam ir neatskleidęs paslapties apie Vanesos pagrobimą. Ar moteriai pavyko išsigelbėti?   
  Mano nuomonė. Detektyvas? Na gal ne visai, greičiau psichologinis romanas. Ryškūs veikėjų (o jų tikrai daug) charakteriai, gana įtaigiai aprašytos situacijos, nuolat palaikoma įtampa, puikiai perteikiami veikėjų jausmai: baimė, panika, pasimetimas, abejonė, meilė, pasitikėjimas. Romano negalėjau paleisti iš rankų, nes buvo žingeidu, kaip viskas baigsis. Istorija tarsi suskaidyta į kelias situacijas, kurias tarpusavyje susieja veikėjų poelgiai. Visų aprašomų įvykių galėjo ir nebūti, jei ne atsitiktinumas, kai žmogus atsiduria netinkamu metu netinkamoje vietoje, o kitas spontaniškai sugalvoja tuo pasinaudoti. Visa istorija galėjo būti kitokia, jei herojus nebūtų bailys, bijantis prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Viskas galėjo susiklostyti kitaip, jei ,,pavyzdinga šeima" būtu buvusi išties tokia, o ne tik visuomenei rodoma pavyzdinga jos fasadinė pusė. Žodžiu, knyga verčia kiekvieną situaciją analizuoti ir permąstyti – o jeigu...
   Gal  ne viskas įtikino, nesupratau, kam buvo reikalingos kai kurios situacijos (pvz. Rajano motinos pagrobimas ar smurtas prieš Debę), tačiau iš esmės knyga gera, įtraukianti,  rekomenduotina.
  Įvertinimas: 3 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).