Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2021 m. kovo 4 d., ketvirtadienis

Hannah Rothschild Meilės neįmanomybė

 Viršelis. Hannah Rothschild  Meilės neįmanomybė (The  Improbability of Love), leidykla Tyto albo, Vilnius, 2019 m., iš anglų kalbos vertė Mėta Žukaitė, 583 psl.

Apie knygąBritų rašytoja Hannah Rotschild (Hana Rotšild) gimė 1962 m. gegužės  22 d. Ji – dokumentinių filmų kūrėja, scenarijų autorė, Londono Nacionalinės galerijos ir Tate galerijos globėja. 2018 m. buvo apdovanota Britų Imperijos Ordinu už nuopelnus menui. Aristokratė, skaičiusi paskaitas apie dailę ir literatūrą Getty institute bei Karališkojoje akademijoje, apie meno pasaulį žino ne iš nuogirdų. Todėl jos pirmajame romane „Meilės neįmanomybė" gausu ne tik intrigų, sandorių ir aukcionų aprašymų, bet ir ekspertinių žinių apie tapybos istoriją. Ir visgi tai – pirmiausia romanas apie meile nusivylusios merginos ir apie pasaulinio garso paveikslo likimus.Vieno žymiausių XVIII a. prancūzų tapytojų Antoineʼo Watteau paveikslas „Meilės neįmanomybė" po šimtmečių atrastas ir parduodamas aukcione! Sensacija sukrečia meno pasaulį! Jo trokšta visi – šeicho žmona, du naujieji rusai, Prancūzijos vyriausybė, Britanijos karališkieji rūmai, pasakiškai turtinga mecenatė, repo žvaigždė ir kiti. Visi jie siekia garbės tapti šio staiga atgauto šedevro savininkais. Tačiau „Meilės neįmanomybė" turi savo istoriją...

Paveikslo atradėja – kukli virėja Anė, mėginanti Londone išgydyti sudaužytą savo širdį ir ieškanti laimės. Bet vietoje jos sendaikčių krautuvėlėje ji randa apdulkėjusį paveiksliuką, kuris turėjo tapti dovana draugui. Bandydama išsiaiškinti, kas yra paveikslo autorius, ji negalėjo nė įsivaizduoti, į kokią istoriją ją įvels šis rokoko šedevras, kokia stulbinančiai turtinga jo praeitis ir ko griebsis daugybė žmonių, norėdami šį kūrinį turėti. Jis įvelia Anę į tamsiausių Europos istorijos paslapčių labirintus, tačiau drauge grąžina jai meilės galimybę.
  Tai snobiško ir dažnai groteskiško meno pasaulio satyra, gurmaniško maisto šventė su Antrojo pasaulinio karo detektyvo prieskoniu. Paslaptis, tyrimas, maistas, istorija ir meilė – viskas sumaišyta taip, kad negali atsitraukti.

  Mano nuomonė. Dar nesu skaičiusi knygos, kurios vienas pagrindinių veikėjų būtų paveikslas, pasakojantis savo istoriją, besipiktinantis jo nuvertinimu arba, atvirkščiai, besidžiaugiantis savo sėkme. Puiki, kupina ironijos knyga apie šiuolaikinių meno kolekcionierų gyvenimą, apie paveikslų medžioklę bei meno aukcionų užkulisius. O visą šaršalą šiame turtingų snobų pasaulėlyje sukelia rinkoje pasirodęs XVIII a. pradžios prancūzų tapytojo Antuano Vato paveikslas ,,Meilės neįmanomybė". Knyga tikrai bus įdomi tiems skaitytojams, kurie nors kiek domisi meno pasauliu, tačiau ne mažiau patiks ir meilės istorijų mėgėjams, o gal net ir nuotykinės literatūros fanams. Man buvo tikrai įdomu ir žingeidu skaityti – ar realybėje egzistuoja toks paveikslas, kaip jis atrodo? Paieškoms pasitelkiau visagalį google ir detaliau susipažinau su tapytoju Antoineʼo Watteau.
Nieko daugiau nepasakosiu, nes nenoriu atimti skaitymo ir atradimų malonumų. Geros dienos su knyga!