Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. birželio 11 d., pirmadienis

Bolivinių balandų košė

 Parduotuvėje pamačiau kynvos (bolivinės balandos) kruopų su nuolaida. Seniai norėjau paragauti išgirtųjų kruopų: sveika, gardu, tik grožiui puoselėti, o ne kilogramams auginti. Žodžiu, stebuklas. O stebuklo reikia visiems.
   Nusipirkau ir išsiviriau. Gaminti paprasta, o gardu, kaip du medu :). 

1 stiklinė bolivinių balandų kruopų;
2 stiklinės vandens;
1 v. š. medaus;
3 v. š. alyvuogių aliejaus;
1-2 skiltelės česnako;
1 a. š. grūdėtųjų garstyčių;
1/2 laimo sulčių;
druskos, pipirų pagal skonį;
įvairių daržovių (aš turėjau cukiniją, saldžiąją papriką, ridikėlius. Galima vartoti ir kitas daržoves bei riešutus).
   Kruopas nuplauname, nusausiname ir pora minučių pakepiname įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Užpilame vandeniu ir verdame uždengtoje keptuvėje 15 min. Kai vanduo susigeria, keptuvę nukeliame nuo ugnies ir paliekame dar kelioms minutėms neatidengtą.
   Daržoves susmulkiname. Padažui sumaišome medų, aliejų, susmulkintą česnaką, garstyčias ir laimo sultis, paskaninam druska ir pipirais.
   Daržoves įmaišome į košę, užpilame padažu ir viską išmaišome. Skanaus!
  Idėja pasiskolinta iš tinklaraščio ,,Ant medinės lentelės"



2018 m. birželio 10 d., sekmadienis

Tess Geitsen Kaulų sodas



Oficialus pristatymas. Tess Geritsen Kaulų sodas (The Bone Garden), leidykla Jotema, 2014 m., 416 p., iš anglų kalbos vertė Jonas Čeponis.
Apie autorę. Tess Gerritsen gimė 1953 m. San Diego mieste, išeivių iš Kinijos šeimoje. Jos tikrasis vardas yra Terry, tačiau mes ją pažįstame literatūriniu slapyvardžiu - Tess Gerritsen. 1975 m. Terry Stanfordo universitete baigė antropologijos bakalauro studijas ir išvyko toliau studijuoti mediciną Kalifornijos San Francisko universitete. 1979 m. įgijo medicinos daktaro laipsnį, ištekėjo už Jacob Gerritsen, taip pat gydytojo, ir  persikėlė gyventi į Honolulu (Havajai), kur gimė  du jų sūnūs.
 T. Gerritsen toliau rašė, kūrybą derindama su gydytojos darbu. sulaukė išskirtinio skaitytojų dėmesio. Pagaliau įsitikinusi, kad jos pašaukimas yra literatūra, autorė atsidėjo vien tik kūrybai.
 Šiuo metu rašytoja gyvena  Camden, Meinas
  Knygos turinys. Savo įsigyto namo sode Džulija Hemil aptinka kraupų radinį – akmeningoje dirvoje užkastą moters kaukolę, o Bostono teismo medicinos ekspertė Mora Ailz  įgudusia akimi nustato neabejotinas nusikaltimo žymes. Tačiau žinios apie tai, kas tokia toji bevardė moteris buvo ir kas jai nutiko, siekia 1830-uosius...
  Kad išgalėtų susimokėti už mokslą, Norisas Maršalas, gabus, bet neturtingas Bostono medicinos koledžo studentas, padeda iš kapų grobti numirėlius, kurie reikalingi mokantis anatomijos. Tačiau netgi tokia šlykšti komercinė veikla nublanksta prieš sukrečiančią medicinos sesers žmogžudystę. O kai toks pat šiurpus likimas ištinka įžymų daktarą, dėl nelegalios prekybos lavonais Norisas tampa pagrindiniu įtariamuoju.
   Mano nuomonė. Tess Gerritsen žinau kaip detektyvų autorę, tačiau, jau skaitau ne pirmą jos, kurios kalba apie autorės  knygą, o su grynu detektyvo žanru jos kūryboje dar nesusidūriau. Na, kad ir šis romanas. Taip, su tam tikra išlyga jį būtų galima priskirti detektyviniam žanrui, tačiau man labiau patiko kita knygoje aprašoma istorija -  medicinos mokslo istorija. Retai romane taip įdomiai ir išsamiai pateikiama informacija apie medicinos mokslo vystymąsi.
  Knygos siužeto vingiai driekiasi nuo XIX a. iki mūsų dienų. Istorija vykstanti dabar kiek nuobodoka, nuspėjama, tačiau įvykiai, nukeliantys į XIX a. Bostoną, yra labai gyvi, įstorija įtikinama, apipinta smulkmenomis, kurios kelia nuostabą ir susižavėjimą neišsemiamu autorės žinių bagažu. Net man, visiškai nesidominčiai medicina ir jos istorija, buvo įdomu skaityti apie tuometinę mediciną, jos mažus, tačiau tvirtus žingsnius pažangos link.
  Knygą galėčiau apibūdinti kaip detektyvo ir populiariosios medicinos istorijos miksą, todėl ji turėtų patikti plačiam ratui skaitytojų
Įvertinimas. 2  (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).

Michael Katz Krefeld Paklydęs

   Oficialus pristatymas. Michael Katz Krefeld  Paklydęs (Afsporet), leidykla Kitos knygos, 2014 m., iš danų kalbos vertė Aurelija Bivainytė, 294 p.

   Michael Katz Krefeld gimė 1966 m., Gammel Holte, DanijaPirmiausia Michael Katz Krefeld pradėjo rašyti noveles. Keletas jų buvo parduotos vokiečių ir amerikiečių televizijoms. Nuo tada Michael Katz Krefeld dirba konsultantu Danijos kino industrijoje ir reklamos įmonėse "Lego'' ir "Universal Music".
Autorius taip pat parašė 15 scenarijų danų televizijos serialams: "Nikolaj & Julie" (DR), "Hotellet" (TV2), "Skjulte Spor" (TV3), "Nynne" (TV3).
 Literatūroje debiutavo 2007 romanu "Før stormen", vėliau pasirodė ir kiti romanai. Michael'io knygos parduodamos Vokietijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir Islandijoje.
     Knyga ,,Paklydęs" prasideda epizodu, kai Julstos sąvartyne buldozerininkas netikėtai aptinka jauną moterį, nuogą, iki kelių įkastą į metalo laužą. Griaučiai tvirtai aptempti oda, o kūnas – kalkių baltumo. Lyg marmurinis angelas, panašus į dar keturis, ten matytus anksčiau. Kas gi tai?
Nesugebėjęs susekti savo mylimosios Evos žudiko, detektyvas Raunas meta darbą Kopenhagos policijoje, be perstojo geria, vienišas dienas leisdamas senoje jachtoje. Geras Rauno bičiulis paprašo pagalbos. Jo kavinės darbuotoja maldauja padėti surasti dingusią dukrą. Šis motinos pagalbos šauksmas pažadina Rauną – jis leidžiasi ieškoti į sekso vergiją parduotos lietuvės. Padėtį sunkina nepagaunamas, itin rafinuotai prostitutes žudantis serijinis žudikas...
Pirmoji trilogijos apie detektyvą Rauną knyga, pasirodžiusi 2013 m. spalį Danijoje, iškart tapo bestseleriu. Pirmą dieną buvo parduota 12 000 jos egzempliorių. Tai įprastas žanro ribas peržengęs psichologinis trileris.

   Mano nuomonė.Kažkaip pastaruoju metu nebemoku išsirinkti gerų detektyvų, o gal visus geriausius jau perskaičiau? Nemėgstu tokių neviltį varančių knygų, nemėgstu knygų apie moteris, pakliuvusias į sutenerių rankas. O čia dar pagrindinė veikėja lietuvaitė. Aišku, ši konkreti istorija baigiasi gerai, ji aplami tokios istorijos gali baigtis gerai, tačiau ,,ant dūšios" lieka slogutis. Prie girtaujančių policininkų jau įpratau - nes Haris Hūlė yra mano favoritas, - tačiau ši knyga tokia juoda, kad net teigiami herojai, priešingai nei kituose skandinavų detektyvuose, nekelia simpatijų. Todėl, jei nenorite susigadinti nuotaikos, neskaitykite. Be to, perskaičius tokį detektyvą, baisoka ir į Stokholmą važiuoti.
   Įvertinimas. 1  (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).