Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Noah Hawley Prieš nukrentant į jūrą


  Viršelis. Noah Hawley  Prieš nukrentant į jūrą (Before the Fall), leidykla BALTO, 2020 m., iš anglų kalbos vertė Kęstutis Choromanskis, 416 psl.
  Apie autorių. Noah Hawley gimė 1967 m. Niujorke. 1989 m. baigė Sarah Lawrence koledže politikos mokslus. Dirbo Teisinės pagalbos srityje, nagrinėjo bylas, susijusias su vaikų išnaudojimu ir nepriežiūra. Vėliau jis persikėlė į San Franciską, kur dirbo programuotoju advokatų kontorose bei pradėjo rašyti scenarijus. Dabar Noah Hawley jis yra populiarus televizijos rašytojas, prodiuseris, scenaristas ir bestselerių autorius, sukūręs FX televizijai tokius serialus, kaip „Fargo“ ir „Legionas“, dirbęs su serialais „Kaulai“, „Neįprasti“ ir „Mano karta“.
   Apie knygą. Ūkanotą vasaros vakarą vienuolika žmonių ‒ dešimt privilegijuotųjų ir vienas nevykėlis dailininkas ‒ privačiu lėktuvu išskrenda iš Martos Vynuogyno salos į Niujorką. Po šešiolikos minučių lėktuvas nukrinta į vandenyną. Išgyvena tik dailininkas Skotas Barouzas ir jo išgelbėtas ketverių Džėjus, vienintelis iš beprotiškai turtingo ir galingo žiniasklaidos magnato šeimos.
  Pasakojimo gijos veda per katastrofos aukų gyvenimus ir avarijos tyrimą, keisti sutapimai skatina įtarti sąmokslą. Ar tik dėl aklo atsitiktinumo žuvo tiek svarbių žmonių? O gal priežastis – kita ir ji kur kas šiurpesnė? Žiniasklaidoje kyla nevaldoma įtarinėjimų ir pasipiktinimo audra. Tuo tarpu Skotas bando susidoroti su užgriuvusia mažo berniuko gelbėtojo šlove, o tyrėjai skuba ieškoti lėktuvo nuolaužų ir išsiaiškinti tiesą.
  Mano nuomonė. Viskas prasideda ir viskas baigiasi lėktuvo katastrofa. Jau nuo pradžios leidžiama įtarti, jog lėktuvas sudužo ne dėl mechaninio gedimo, kad tai lėmė žmogiškasis faktorius. Tačiau kas, kodėl ir kaip? Tyrimas bei atsakymų į šiuos klausimus paieška ir nusako knygos siužetą. Tyrimo eigą papildo intarpai iš žuvusių ir išsigelbėjusių asmenų gyvenimo, jų veiksmai prieš nukrentant į jūrą. Knygos veiksmas vyksta tarsi sulėtintame filme, įtampa auginama lėtai, žingsnis po žingsnio ir tik paskutiniuose skyriuose pasiekia piką, sprogsta tarsi uždelsto veikimo bomba. Aplinkinių žmonių elgesys, visuomenėje formuojama nuomonė ir pamažu aiškėjanti tiesa verčia skaitytoją piktintis, širsti ir tikėtis, kad viskas bus gerai, kad ,,blogiukai" bus demaskuoti ir teisybė triumfuos.
   Apie išliekamąją knygos vertę, kaip supratote, kalbėti neverta, tačiau savaitgalio ar laisvalaikio pasiskaitymui tikrai rekomenduoju.
  Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).