Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. spalio 11 d., penktadienis

Celeste Ng Tobuli gyvenimai liepsnoja skaisčiau

Viršelis. Celeste Ng Tobuli gyvenimai liepsnoja skaisčiau, ,,Baltų lankų" leidykla, Vilnius, 2019 m., iš anglų kalbos vertė Jovita Groblytė-Hazarika, 360 p.  
Apie autorių.  Celeste Ng (Selestė Ng, g. 1980) – kinų kilmės amerikietė. Gimė Pitsburge, būdama dešimties su visa šeima išsikraustė į Šeiker Haitsą Ohajuje. Būtent ši vieta ją įkvėpė parašyti didelės sėkmės sulaukusį romaną „Tobuli gyvenimai liepsnoja skaisčiau“, pagal kurį netrukus bus sukurtas ir 8 dalių mini serialas, kuriame vaidins tokios žvaigždės kaip Reese Whitherspoon ir Kerry Washington.
Celeste baigė Harvardo universitetą, gavo anglų kalbos bakalauro laipsnį ir pradėjo sėkmingą tarptautinės rašytojos karjerą. Naujojo savo romano pristatymo metu, rašytoja atskleidė kokios knygos padarė didžiausią įtaką jos kūrybai. „Nežudyk strazdo giesmininko“, „Mažmožių dievas“, „Fiesta“, bei „Didysis Getsbis“ buvo kūriniai labiausiai įkvėpė Celeste Ng.
„People“, „Washington Post“, „Bustle“, „Esquire“, „GQ“, „Entertainment Weekly“, „Amazon“, „Barnes&Noble“, „Goodreads“, „Kirkus Reviews“ ir daugybė kitų leidinių romaną „Tobuli gyvenimai liepsnoja skaisčiau“ paskelbė populiariausia 2017 m. knyga.
Pirmoji autorės knyga „Viskas, ko tau nesakiau“ 2014 metais tapo „Amazon“ metų knyga.

 Apie knygą. Tobulame Klivlando priemiestyje Šeiker Haitse gyvena tobulos šeimos. Jie kasryt prabangiais automobiliais pajuda į savo sėkmingus darbus, o grįžę vaikus pabučiuoja į kaktą, kepa kvapnius sausainius ir pjauna visad vešlią žolę. Visi čia laimingi. Ypač Elena Ričardson – keturių vaikų mama, darbšti vietinio laikraščio reporterė ir įstabaus namo šeimininkė, – kuri besąlygiškai laikosi visų priemiesčio gyvenimo taisyklių.
Bet vieną dieną į Ričardsonų šeimos nuomojamą butą įsikrausto laisvų pažiūrų fotomenininkė Mija su penkiolikmete dukra Perla. Tik mama ir dukra. Nenuostabu, kad jos greitai susilaukia dėmesio: Mija ir Perla tarsi atveria ilgai slėptą prarają idiliškame priemiesčio pasaulyje, parodo kitą, gyvenimo be taisyklių, pusę. Laisva ir paslaptinga Perla netrukus krenta į akį jaunesniajam Ričardsonų sūnui Mudžiui, ir dviejų, iš pažiūros nesuderinamų, šeimų gyvenimai susipina negrįžtamai
.
  Mano nuomonė. Nors daugelis skaičiusių šią knygą priskiria ją jaunimo (gal net paauglių) literatūrai, man tokia mintis nekilo.Taip, pagrindiniai veikėjai yra paaugliai, tačiau knygoje keliamos problemos yra visai nepaaugliškos: ar tai, kas išorėje atrodo tobula, tvarkingai sudėliota iš tiesų yra tobula? Ar visada tobula tolygu teisinga? Tos ,,tobulos" visuomenės ydos atsveria, kai tokioje visuomenėje pasirodo ,,netobulos", laisvos asmenybės. Pamažu atsiskleidžia ,,tobulos" visuomenės užslėptos emocijos, numarinti jaunystės lūkesčiai ir svajonės.
   Knygoje paliesta dar viena, nedažnai literatūroje gvildenama tema, – surogatinė motinystė ir įvaikinimas. Kas nulems kūdikio ateitį, kas jam geriausia – ar  netobulos motinos meilė, savo šaknų pažinimas, ar materialinė gerovė (šiuo atveju – auksinis narvelis) ir gyvenimas tobuloje visuomenėje.  Autorė savo sukurtą situaciją išsprendžia, tačiau ar jos sprendimas teisingas, niekas negali atsakyti. Todėl, perskaičius knygą, dar ir dar kartą pagalvoju, o kaip pasielgčiau aš, jei man tektų spręsti tokioje situacijoje atsidūrusių žmonių, ar, neduok Dieve, savo vaiko likimą.   
Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).