Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. sausio 8 d., trečiadienis

Silkė pataluose (,,šuboje")

  Labai seniai ragautas, o kažkada visus balių stalus puošdavęs patiekalas silkė pataluose (nors ne, tuo metu ji buvo ,,šuboje" :) Pabandžiau savo galvoje atgaivinti jos receptą ir pagaminti Kalėdų stalui.

Reikia:
2 virtų bulvių;
1 didelės virtos morkos;
1 didelio arba 2 mažų virtų burokėlių;
1 rūgštaus obuolio;
2-3 silkių file (ne silkių!);
2 kietai virtų kiaušinių;
1 svogūno;
200 g majonezo.





Gaminame:
1. Smulkiname: supjaustome bulves, burokine tarka sutarkuojame morkas, obuolį, kiaušinius ir burokėlius, susmulkiname svogūną, supjaustome nedideliais gabaliukai silkių filė.
2. Sluoksniuojame: į nedidelę torto formą dedame bulvių pagrindą, ant jų sluoksnį morkų, aptepame majonezu ir dedame silkių gabaliukus, tada sluoksniuojame toliau – svogūnai, kiaušiniai (šiek tiek kiaušinių paliekame papuošimui), pertepame majonezu, pabaigai obuolių ir burokėlių sluoksnis. Užbaigiame dar vienu sluoksniu majonezo, viršų apibarstome susmulkintu kiaušiniu.
3. Silkės sluoksniuotį dedame į šaldytuvą bent 1 val. Tuomet išimame iš formos ir dedame garbingiausioje stalo vietoje – juk klasika verta garbės. Skanaus!

2020 m. sausio 7 d., antradienis

L. J. Ross Hevenfildas


   Viršelis: L. J. Ross Hevenfildas (Heavenfield), leidykla Jotema, 2019 m., iš anglų kalbos vertė Dalia Paslauskienė, 320 psl.
Apie autorę. L. J. Ross (pilnas vardas Louise Ross)  gimė ir užaugo Nortumberlende. Ji Londono Karališkojoje koledže baigė teisės studijas ir dvidešimt metų dirbo teisininke. Gimus sūnui, nusprendė,  kad atėjo laikas pokyčiams ir pabandė rašyti. L. J. Ross debiutinis romanas apie inspektorių Rajeną ,,Šventoji sala" susilaukė stulbinančio pasisekimo.   Ji metė teisininko darbą ir atsidėjo kūrybai. Po pusmečio išėjo antra Rajeno serijos dalis ,,Jovaro įduba", po to sekė dar du romanai: ,,Hevenfildas" ir ,,Angelas".
Apie knygą. Atokioje Hevenfildo bažnyčioje aptikus negyvėlį, šalia jo per daugybę mylių aplink atsiduria vienintelis žmogus — detektyvas vyresnysis inspektorius Rajenas. Ginklo nėra, motyvas nežinomas, įtariamųjų nerasta.
  Jau ir taip laikinai nušalintas nuo pareigų Kriminalinių tyrimų skyriuje, Rajenas privalo sunkia kova atgauti savo gerą vardą. Tačiau netrukus pavojus ima grėsti ne tik jo karjerai — vienas po kito miršta žymiausi paslaptingojo „Rato“ nariai. Kažkas trokšta matyti Rajeno vardą aukų sąraše, o jam pačiam, norint išvengti mirties, teks atpažinti kolegų gretose įsisukusį velnią. Kol dar ne vėlu.
  Rajeno nelaimei, velnias atrodo lygiai taip pat, kaip ir bet kuris žmogus...
 Mano nuomonė. Įtraukiantis detektyvinis pasakojimas su smagiais pašmaikštavimais, nuo kurių tekstas tampa dar įdomesnis. Knygos siužetas sukasi apie žmogžudystes, siejamas su paslaptinga šėtono garbintojų sekta, su kova dėl įtakos organizacijoje.  Be detektyvinio siužeto knygoje plevena ir romantinė dvasia, ir, nepatikėsite, knygai tai suteikia tik pliusų. Nors visada pasisakau už gryną žanrą, tačiau šioje knygoje visi lyriniai  nukrypimai ir juokingi pašmaikštavimai man labai derėjo. Lengva, smagu ir įdomu skaityti, nepalieka slogaus įspūdžio. Sakyčiau, knyga savo forma, labiau linksta prie klasikinių detektyvų, nei prie šiuolaikinių autorių kūrybos. Mielai skaitysiu  ir kitas inspektoriaus Rajeno serijos knygas.
   Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

2020 m. sausio 6 d., pirmadienis

Stefan Ahnhem Beveidės aukos


 Viršelis: Stefan Ahnhem Beveidės aukos (Offer utan ansikte), leidykla Baltos lankos, 2018 m., iš švedų   kalbos vertė Eglė Voidogienė, 584 psl.
Apie autorių. Stefan Ahnhem (Stefanas Ahnhemas, g. 1966) – vienas svarbiausių Skandinavijos šalių detektyvų kūrėjų. Intriguojantys, tarsi filmams kurti jo romanų siužetai persmelkti Šiaurės šalių prieblanda ir šalčiu. „Beveidės aukos“ – debiutinis romanas, kuriuo skaitytojams pristatomas nepailstantis, kartais karštligiškas ir netikėtų sprendimų ieškantis detektyvas Fabianas Riskas.
Apie knygą. Gimtajame detektyvo Fabiano Risko miestelyje įvykdyta kraupi žmogžudystė: iš išorės užremtame mokyklos darbų kabinete rastas mirtinai nukraujavusio vyro kūnas nukapotomis plaštakomis.
  Policijos tyrėjai įsitikinę, kad tai smulkmeniškai suplanuotas kerštas. Tačiau kas ir kodėl galėjo trokšti susidoroti su ramiai miestelio mokykloje dailide dirbusiu Jorgenu Polsonu? Vienintelė aiški užuomina – nusikaltimo vietoje palikta devintos klasės mokinių nuotrauka. Vienas veidas joje jau užbrauktas – tai ką tik įvykdytos žmogžudystės auka.
    Vadovaudamasis nuojauta ir vis ryškiau iškylančiais mokyklos prisiminimais, Fabianas Riskas imasi tyrimo. Tačiau detektyvą skubėti verčia ne tik profesinė pareiga: nuotraukoje – ir jo paties veidas.
Mano nuomonė. Nesunkiai skaitomas, įdomaus siužeto, greitai įtraukiantis, žodžiu, puikiai sutęstas detektyvas. Ar bereikia geresnių pagyrų šio žanro knygai? Jau seniai beskaičiau detektyvą, kuriame iki pabaigos neaišku, kas žudikas. Autorius šauniai susitvarkė su esmine šio žanro rašytojams keliama užduotimi – įtampa išlaikyta iki pabaigos. Skaityti buvo smagu, liko tik vienas neatsakytas klausimas: kas skaudžiau, ar būti patyčių auka, ar būti žmogumi, kurio niekas nepastebi?
  Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).