Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. vasario 2 d., penktadienis

Gyles Brandreth Oskaras Vaildas ir žmogžudystės žvakių šviesoje

Vienas sakinys. Jauni vyrai nori būti ištikimi, bet nebūna, seniai nori būti neištikimi, bet negali. Štai ir viskas. 148 p.
Oficialus pristatymas. Gyles Brandreth  Oskaras Vaildas ir žmogžudystės žvakių šviesoje (Oscar Wilde and the Candlelight Murders), leidykla Tyto alba, 2009 m., iš anglų kalbos vertė Rūta Tumėnaitė, 364 p.
Gyles Brandreth (gimė 1948 m. Wuppertal miestelyje Vokietijoje) - žymus anglų žurnalistas, rašytojas, scenaristas, teatro ir televizijos prodiuseris, daugelio radijo laidų vedėjas, politikas (1992–1997 m. parlamento atstovas, Johno Majoro vyriausybės narys). Autorius – labai populiarus Didžiojoje Britanijoje; puikus oratorius, aštrialiežuvis intelektualas Gyles Brandreth yra kalbinęs žymiausių pasaulio žmonių (tarp jų – ir karalienę Elžbietą II) ir parašęs keletą biografinių knygų apie karališkosios šeimos narius. Be to, jis – buvęs „Monopolio“ žaidimo Europos čempionas ir „Teddy bear“ muziejaus įkūrėjas.
  Autorius nuo vaikystės žavėjosi Oskaru Vaildu ir Artūru Konanu Doiliu. Sužinojęs, kad abu garsieji XIX a. visuomenės ir literatūros veikėjai iš tiesų buvo susitikę ir gal netgi draugavo, jis nusprendė sukurti paslaptimi alsuojančių detektyvinių romanų seriją, kurioje Vaildas ir Konanas Doilis žmogžudystes tiria drauge.
   Pirmoji paslaptimi alsuojančių detektyvinių romanų serijos knyga, kurioje Oskaras Vaildas ir Konanas Doilis žmogžudystes tiria drauge. Padedamas detektyvų autoriaus Artūro Konano Doilio, knygos autorius – Gyles Brandreth vedžioja skaitytoją po Viktorijos laikų salonus ir bohemišką demimondo aplinką.
Skaitydami šia knygą susidarysite sodrų ir tikrovišką nuostabios epochos, kurioje jie gyveno, portretą – tai buvo Džeko Skerdiko, karalienės Viktorijos ir Marko Tveno epocha. „Oskaras Vaildas ir žmogžudystė žvakių šviesoje“– ne tik detektyvinė istorija, bet ir kelionė į rašytojo pasaulį, rafinuotą fin de siecle Londoną ir Paryžių, kur niekuomet nežinai, kas nutiko iš tikrųjų, o kas – tik kūrėjo fantazijos vaisius. Ši knyga yra tarsi galvosūkis – visos mįslės detalės susijungia pabaigoje ir tik tada išaiškinamas žudikas.
  Mano nuomonė. Rafinuota, stilinga detektyvinė istorija, kurios veiksmas nukelia į XIX a. pabaigos Londono ir Paryžiaus salonus, kuriuose renkasi netradicinių pažiūrų meno, literatūros korifėjai ir šiaip turtingi žmonės. Kalbos sukasi apie šį bei tą, arba apie nieką, o gal apie meną. Grgraikiškos meilės malonumai bei pavydo scenos. Štai tokį pasaulį skaitytojui Oskaro Vaildo ir Artūro Konano Doilio akimis parodo rašytojas. Čia net žmogžudystė įvykdyta rafinuotai ir steriliai.
   Lėtas, mėgaujantis kiekvienu parašytu žodžiu, skaitymas - štai kokia pagrindinė šio romano teigiama savybė. Jei įsivaizduojate vakarą prie židinio su knyga, būtent ši knyga tam tinkamiausia. Na, gal dar detektyvai apie Šerloką Holmsą...
Įvertinimas 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).

Vyniotinis su kalakutienos faršu

    Kai tingisi gaminti kažką sudėtinga, vyniotinis su kalakutienos faršu - tikras išsigelbėjimas. Skanu, sotu ir, svarbiausia, greita. Jau buvau primiršusi šį receptą, tačiau atmintį atgaivino www.sonatinos-receptai.lt.


 

   Reikia:
1 pakelio šaldytos sluoksniuotos (bemielės) tešlos;
400 g kalakutienos faršo (arba sumaltos kalakuto mėsos);
1 svogūnas;
2-3 skiltelės česnako;
1 v. š. sojos padažo;
3 v. š.  sweet chili padažo;
1 a. š. kario miltelių;
1 a. š. imbiero miltelių arba šviežio tarkuoto imbiero;
5 v. š. džiūvėsėlių;
2 kiaušinių;
sezamo sėklų pabarstymui (nebūtina);
druskos, pipirų, aliejaus kepimui. 

       Susmulkiname svogūnus ir česnaką, pakepiname nedideliame kiekyje aliejaus. Į beriame kario ir imbiero miltelius, sumaišome ir dar minutėlę pakepiname. Į faršą supilame čili padažą (sweet chili), sojos padažą, pravėsusius svogūnus ir česnakus, įmušame 1  kiaušinį. Pagal skonį suberiame druską ir pipirus. Viską gerai išmaišome. Tuomet įberiame 5 valgomuosius šaukštus džiūvėsėlių ir dar kartą išmaišome.
   Tešlos lakštus šiek tiek pakočiojame, ant jų uždedame mėsą, tolygiai paskirstome ir susukame kaip vyniotinį. Kepinį aptepame plaktu kiaušiniu ir apibarstome sezamo sėklomis. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių, skardą patepame aliejumi ir sudedame vyniotinius. Kepame apie 40-50 min.
   Valgome tiek šiltą, tiek šaltą. Atvirai, tai šaltas man net skanesnis.




2018 m. sausio 30 d., antradienis

Auksaspalvė dorada, kepta orkaitėje

   Iki šiol nesu ragavusi auksaspalvių doradų, tačiau jau kuris laikas mano žvilgsnį parduotuvėje traukia ši vandenų gražuolė. Nusprendžiau - arba šiandien, arba niekada ir nusipirkau dvi žuveles. Auksaspalvė dorada (dar vadinama auksaspalviu sparu) nuo seno buvo auginamos pakrančių lagūnose ir sūroko vandens tvenkiniuose – ypač sūriosiose šiaurės Italijos lagūnose ir aplink pietų Ispanijos upių žiotis esančiose šlapžemėse. Tačiau XX a. devintajame dešimtmetyje pavyko pasiekti, kad auksaspalvės dorados imtų daugintis nelaisvėje, ir buvo imtasi intensyviojo jų auginimo – ypač jūroje panardintose varžose. Auksaspalvės dorados, taip vadinamos dėl auksinės galvos spalvos, tapo viena iš pagrindinių Europoje auginamų žuvų rūšių. Ši žuvis išsiskiria tuo, kad yra itin liesa (100 g yra tik 87 kcal ir tik 1,8 g riebalų), turi daug amino rūgščių, fosforo, kalcio, geležies  ir kitokio gėrio bei yra idealus baltymų šaltinis. O šauniausia jos savybė yra ta, kad ji labai lengvai paruošiama ir yra itin skani :)
    Pasiraitojame rankoves ir imamės darbo.

Taip atrodo žuvytė paruošta kepti
      Žuvis (kaip minėjau, aš turėjau dvi žuvis po 400 g) nuskutame, išimame vidurius ir gerai išplauname. Įtriname druska ir pipirais bei paliekame kuriam laikui. Pasiruošiame kitus ingredientus:
     skiltelėmis supjaustome 1 citriną;
     smulkiai sukapojame saują šviežių petražolių;
     peiliu sutraiškome 2 skilteles česnako.
     Paimame 60 g sviesto su žolelėmis (aš perku iš Lidl), viename žuvų šone padarome po tris įpjovas ir į jas įdedame po gabalėlį sviesto. Likusį sviestą, petražoles ir česnaką sukišame į žuvų pilvukus. Žuvis sudedame į aliejumi pateptą skardą ir apklojame citrinų skiltelėmis. Jei liko citrinos, jos sultis išspaudžiame ant žuvų.
     Paruoštas žuvis įdedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 30-40 min.
     Išverdame ryžius ir, žuviai baigiant kepti, juos sudedame į skardą.  Labai skanu, nes ryžiai prisigeria išsilydžiusio sviesto su žolelėmis.
      
Skanių ir gardžių pietų!