Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. gruodžio 9 d., antradienis

Gillian Flynn Tamsumos

Vienas sakinys.
,,Įtariu, mane kamuoja depresija. Įtariu, kad iš jos gniaužtų neišlendu jau maždaug dvidešimt ketverius metus. Jaučiu kažkur savyje tūnančią geresnę save – pasislėpusią už kepenų, o gal prisitvirtinusią prie blužnies menkame, vaikiškame mano kūne, – tą Libę, kuri ragina mane keltis, ko nors imtis, suaugti, judintis į priekį. Bet bjaurastis paprastai laimi. Kai buvau septynerių, mano brolis išžudė visa šeimą. Mama, dvi seserys – jų neliko nė kvapo: pykšt pokšt, šmirkšt šmirkšt, spūst už gerklės – ir nebėra. Po to man nieko nė nebereikėjo daryti, niekas ir nereikalavo.”
Žanras. Detektyvas- psichologinė šeimos drama.
Viršelis. Gillian Flynn  Tamsumos (Dark places), leidykla Alma littera, 2014, 406 psl., iš anglų kalbos vetrė Aurelija Jucytė
Apie autorę. Gillian Flynn gimė 1971 m. vasario 24 d. Kansas City, Misūrio valstijoje, kolegijos dėstytojų šeimoje: mama dėstė skaitymo, o tėtis – kino meną. Taigi, Gillian labai daug laiko praleido prie knygų ar žiūrėdama filmus. Ji prisimena, kad būdama gal septynerių jau žiūrėjusi Alien, Psycho bei Bonnie and Clyde. Dar besimokydama vidurinėje dirbo įvairius keistus darbus: kumpio vyniotoja, arba gyva jogurto reklama. Gillian aukštąjį mokslą baigė Kanzaso universitete ir įgijo anglų kalbos ir žurnalistikos bakalauro laipsnį. Žurnalistikos magistrantūrą ji baigė Čikagoje, Northwestern univesrsitete. Neilgai trukus ji persikėlė gyventi į NewYork ir prisijungė prie Entertainment Weekly žurnalistų komandos. Per 10 metų darbo Entertainment Weekly, parašė ne vieną straipsnį apie kiną, dalyvavo daugelyje kino festivalių, o paskutiniuosius metus dirbo  televizijos laidų kritikės darbą.
    Gillian Flynn yra išleidusi tris knygas, ji pasaulyje vadinama psichologinės įtampos meistre ir literatūros fenomenu. Pirmoji knyga Sharp Objects (Aštrūs daiktai) pasirodė 2006 m. ir pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą. Antroji knyga Dark Places (Tamsumos) pasirodė 2009 m. ir iš karto pateko į New York Times bestselerių sąrašą. Režisierius Gilles Paquet-Brenner sukūrė filmą pagal šį romaną, kurį į ekranus planuojama išleisti 2015 m. Trečiasis G. Flynn romanas Gone Girl (Dingusi) buvo išleistas 2012 m., o šiuo metu režisieriaus David Fincher sukurta pagal šį romaną juosta rodoma Lietuvos kino teatruose.
   Gillian Flynn romanai išleisti dvidešimt aštuoniose šalyse. Autorė šiuo metu gyvena Čikagoje su vyru Brett Nolan, sūnumi ir  juoda kate vardu Roy.
   Artimiau su Gillian Flynn susipažinti galie: http://gillian-flynn.com/
Apie knygą.
   Ryškiame, įtaigiame, kupiname nuojautų detektyviniame romane „Tamsumos“ atsiskleidžia neprilygstamas rašytojos talentas pinti detektyvinių įvykių seką su psichologiniais žmonių paveikslais. Autorė, meistriškai jungdama dvi pasakojimo linijas, veda skaitytoją dygliuotu keliu, o kuriama įtampa tokia stipri, kad sunku nuspręsti, kurį siužeto įvykį rūpi sužinoti labiau.
   Libės Dei motina ir dvi vyresnės seserys buvo nužudytos savo namuose, šeimos ūkyje. Būtent dėl septynmetės Libės liudijimo penkiolikametis jos brolis Benas atsidūrė už grotų iki gyvos galvos.
   Po dvidešimt ketverių metų Libei taip striuka su pinigais, kad ji sutinka susitikti su Žudymo klubo nariais – tikrų nusikaltimų gerbėjais, narstančiais garsiausias bylas. Libė patiria šoką sužinojusi, kad dauguma klubo narių netiki Beno kalte, kad, jų nuomone, tikrasis žudikas iki šiol mėgaujasi laisve. Iš pat pradžių Libę domina tik galimybė susižerti gražaus pinigėlio pardavinėjant senus šeimos daiktus kaip suvenyrus gerbėjams. Bet įsitraukus į klubo tyrimą ji ima abejoti, ką iš tikrųjų mačiusi, o ko gal ir nemačiusi aną tragedijos naktį.
    Šis romanas – pritrenkianti istorija, gerokai daugiau nei detektyvas. Tai išmintinga, įdėmi charakterių studija – žvilgsnis į gyvenimus žmonių, kurie, nors ir sutrikę, vis dar stengiasi trūks plyš rasti savo kelią pavojingame pasaulyje. Kai kurie jų kelio taip niekad ir neranda, kai kurie parodo kelią kitiems, o dar kiti suranda prieglobstį, kuris gali būti tiek rojus, tiek pragaras. Bet visi tie žmonės, nesvarbu, tai į gera ar į bloga, yra svarbūs, jų susipynę gyvenimai – gera pamoka skaitytojui: net menkiausias veiksmas gali turėti milžiniškų nenumatytų pasekmių.
   Knyga „Tamsumos“, pasirodžiusi 2009 m., buvo įvertinta kaip A Weekend Today „Geriausias vasaros skaitinys“, tai viena iš Publishers Weekly geriausių 2009 m. knygų, viena iš The New Yorker’s Reviewers įdomiausių, viena iš The Chicago Tribune labiausiai patikusių grožinės literatūros knygų: „Nuostabus, kraują gyslose stingdantis trileris su pribloškiančia pabaiga.“
    Gillian Flynn – tikras pinigas, aštri, protinga pasakotoja, prikaustanti dėmesį ir nevengianti šiurpinti. Stephen King
Mano nuomonė. Knygą sunkiai priskirčiau grynam detektyvui. Greičiau tai šeimos drama su detektyvo elementais. Personažai labai realistiniai, įtaigūs, apstu aprašomų detalių iš kasdienio gyvenimo. Knyga tarsi susideda iš 2 dalių: vienoje veiksmas rutuliojasi šiandien ir dėstomas per pagrindinės herojės Libės mintis ir poelgius, kitoje pasakojama tragedija,  įvykusi daugiau nei prieš 20 metų. Tos abi dalys į vieną visumą susiejamos labai organiškai, išryškina herojų charakterius ir paaiškina jų veiksmus, nurodo įvykių priežastis bei pasėkmes. Atskleidžia, kaip vienas neapgalvotas žodis, veiksmas ar net nutylėjimas sutraukia aplink save įvykius, kurių pasėkmės gali būti tragiškos. 
  Knygą skaityti nebuvo lengva. Kol persiritau per pirmus 100 puslapių vis burbėjau: ko aš čia kankinuosi, mesk į šalį, bet vakarais vis nugriebusi paskaitinėdavau. Vėliau užkabino ir nebepaleido. Nors knyga murzina, slegianti, daug necenzūrinių išsireiškimų, norėtųsi, atrodo, kuo greičiau ją pamiršti, bet poveikis priešingas - ji tvirtai įsikibo mano atminties.
Įvertinimas. 4/5

2014 m. gruodžio 8 d., pirmadienis

Česnakinė duona pagardinta saulėje džiovintais pomidorais

 
 Dosnus prieškalėdinis laikotarpis - pyragų kepimo ir vaišinimo manija apniko net bendradarbius. Smagu, kai ryte praveri kabineto duris, o tave pasitinka skanus kavos kvapas, o ant stalo padėta riekė šviežios duonos.  Tokios skanios, kad neatsispiri ir būtinai išprašai receptą. O vakare leki į parduotuvę, susiperki produktus, tada į namus ir bandai kepti...Ups, kaip dažnai sakoma, pirmas blynas prisvilęs, nes mielių pakelis taip ir lieka ant stalo voliotis :).
   Bet aš nenuleidau rankų, ir vakar vėl kepiau. Pavyko! Todėl dabar mielai dalinuosi duonelės receptu.

Juostelėmis supjaustyti pomidorus ir sukapoti česnakus

Produktai:
450 g miltų,
180 ml šilto (ne karšto!) vandens,
7 g. sausų mielių ( pakelis),
1 a. š. druskos,
2 v.š. cukraus,
50 g parmezano tipo sūrio (pvz. ,,Džiugo"),
3-4 skiltelės česnako,
10 saulėje džiovintų pomidorų (pomidorai gali
     būti sausi, gali būti aliejuje),
2 v. š. alyvuogių aliejaus (aš dėjau aliejų,
     kuriame buvo marinuoti pomidorai),
50 g žaliųjų ar juodųjų alyvuogių (jei mėgstate).
                   


Paruošta tešla ir dvigubai pakilusi tešla
Darbas:
   Supilti miltus į indą, įberti druską ir cukrų. Viduryje padaryti duobutę, supilti šiltą vandenį ir suberti mieles. Viską sumaišyti. Apdengti  drobiniu rankšluosčiu ir pastatyti 15 min. šiltai, kad tešla šiek tiek pakiltų. Tuo metu sukapoti česnakus, juostelėmis supjaustyti pomidorus, susmulkinti  alyvuoges, sutarkuoti sūrį.

Jau iškepusi duonelė
 




   Pakilus tešlai suberti susmulkintus ingredientus, įpilti porą šaukštų aliejaus ir viską gerai išminkyti,  apdengti rankšluosčiu  bei, palikus šiltoje vietoje, laukti kol padvigubės. Tuomet tešlą dar kartą suminkyti, suformuoti duonelę ir dėti į kepimo skardą. Skardą su duona palikti šltai dar  kokias 10-15 min. Tuomet kepaliuką apglostyti šlapiomis rankomis ir pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 40 min., kol duonutė gražiai apskrunda. 

Raikom ir ragaujam