Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. rugsėjo 5 d., trečiadienis

Slyvų pyragas

  Džiugina šis rudenėlis mus savo gėrybėmis: cukinijos lysvėj vartosi, moliūgai žandus prieš saulutę pučia, obuoliai į žemę bumpsėti nepaliauja, slyvos šakas svarina - kur ir kaip tiek gėrio dėti. Pavartau blogus ir ne viename randu siūlymą būtinai išsikepti The New York Times slyvų pyragą (Original Plum Torte). Kas tai? Naršau po internetą ir randu tą žymųjį, originalų receptą: https://www.nytimes.com/2005/09/21/dining/recipe-original-plum-torte.html. Pasiraitoju rankoves ir kimbu į darbą.



Produktai:
12-15  (arba tiek, kad dengtų pyrago viršų) prinokusių slyvų,
160 g miltų;
130 g cukraus + 10 g cukraus pyragui apibarstyti;
120 g kambario temperatūros sviesto;
3 (M dydžio) kiaušiniai;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. malto cinamono;
žiupsnelis druskos.



 

Gaminu: 
  Sviestą sutrinu su cukrumi iki purumo, įdaužiu kiaušinius ir plakikliu išplaku iki vientisos masės, toliau plakdama supilu persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais,  įberiu druskos. Tešlą supilu į 22 cm skersmens formą. Ant viršaus išdėlioju per pusę perpjautas slyvas (odele į viršų), apibarstau cukrumi ir cinamonu bei pašaunu į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepu 40-50 min.
 


 
   Ragauju ir suprantu, kodėl The Nеw York Times šį receptą spausdino daugybę kartų - pyragas to vertas!


 

Aštriai pikantiškas slyvų pagardas

  Rudeninis gėris - slyvos. Receptų, ką su jomis daryti, pilnas internetas, tik reikia atsirinkti, ko širdis trokšta, ar saldžiau, ar aštriau. Šiuo kartu mano norai prie aštrumo linksta. Susiradau kelis receptus, kurių vieną ir įgyvendinau. Dabar skanutėlis, aštrutėlis padažas jau supilstytas į stiklainiukus ir suslėptas šaldytuve - laukia savo kepsniuko :) 

Reikia:
0,5 kg slyvų (jau be kauliukų),
4 didelės skiltelės česnako (jei skiltelės nedidelės, reikia daugiau),
1-2 čili pipiriukai,
apie 130 g cukraus (jei slyvos labai rūgščios, galima ir daugiau),
100 ml  acto (naudojau 6 proc. baltojo vyno actą),
2 šaukštai aliejaus,
žiupsnelis druskos.
 Gaminame:
 Į puodą supilame aliejų, sumetame smulkiais gabaliukais supjaustytas slyvas, išspaudžiame česnaką, susmulkiname pipiriukus, supilame cukrų, druską ir actą. Viską išmaišome ir ant lėtos ugnies verdame apie 20 min. Nukeliame nuo ugnies ir padažiuką sutriname iki vientisos masės (galima ir netrinti, tuomet jausis slyvų gabaliukai) bei, dar kartą pakaitinę iki užvirimo, supilstome į stiklainiukus.