Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. balandžio 13 d., pirmadienis

Tortas ,,Puikioji markizė (Marija)"


  Labai retai kepu tortus. Man visada atrodo, kad šis užsiėmimas atima labai daug laiko ir reikalauja didelio kruopštumo. Todėl mano šventinį stalą dažniausiai puošia pyragai ar pyragaičiai. Tačiau per šias Velykas nusprendžiau netinginiauti ir pagaminti tortą! Gal ne patį sudėtingiausią, tačiau visgi, tortą, įnoringu pavadinimu ,,Puikioji markizė". Lietuviškuose tinklaraščiuose jis vadinamas ,,Nuostabioji Marija". Torto gaminimo eigą nusižiūrėjau štai čia, tik produktų kiekį sumažinau, nes ėmiau mažiau ir cukraus mažiau dėjau ir kai ką pakoregavau savo nuožiūra.
Smėlinės tešlos lakštams reikia:
2 stiklinės miltų (320 g)
1 a. š. kepimo miltelių
200 g sviesto (iš šaldytuvo)
2 kiaušinių trynių
2 v. š. cukraus pudros
2 v. š. grietinės
100 gr smulkintų graikiškų riešutų

Morengui reikia:
2 kiaušinių baltymų (baltymai turi būti laikomi šaldytuve!)
0,5 stiklinės cukraus pudros (apie 80 g)
1 v. š. citrinos sulčių

Kremui reikia:
1 indelio Rududu
200 g sviesto (kambario temperatūros)
 
   Į dubenį persijojau miltus, įbėriau kepimo miltelius ir burokine tarka įtarkavau sviestą, tada visus produktus tryniau rankomis iki trupinių. Tuomet supyliau trynius, grietinę ir suminkiau vientisą tešlą. Ją įdėjau į šaldytuvą 3 valandoms ir pamiršau :) Baltymus taip pat įdėjau į šaldytuvą.
   Po 3 valandų vėl grįžau į virtuvę. Iš šaldytuvo ištraukiau kiaušinių baltymus ir išplakiau iki standžių putų, toliau plakdama po šaukštą supyliau cukraus pudrą r citrinos sultis. Gavosi standi, vientisos konsistencijos baltymų masė, kurią vėl uždariau šaldytuve.
   Išsitraukiau tešlą, padalinau ją į 4 dalis iš kurių rankomis suformavau 4 plonus 18 cm skersmens tešlos lakštus (lakštus formavau ant kepimo popieriaus). Ant kiekvieno jų užbėriau graikinių riešutų ir lengvai įspaudžiau. Iš šaldytuvo išsitraukiau baltymus ir jais padengiau tešlos lakštus.
   Kepimo popierių su tešlos lakštais perkėliau ant kepimo skardos ir pašoviau į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę. Lakštai kepė apie 30 min.
   Pastebėjimas: į mano orkaitę tilpo visi 4 lakštai vienu metu. Jei netelpa, galima formuoti 2 lakštus, o likusius produktus laikyti šaldytuve ir lakštus formuoti tik prieš pašaunant į orkaitę.
   Iškepusius lakštus išėmiau iš orkaitės palikau atvėsti.
  Pasiruošiau kremą: minkštą sviestą ir Rududus sudėjau į didelį dubenį ir mikseriu išolakiau iki vientisos masės.
   Atšalusius torto lakštus sutepiau kremu. Tortą lengvai paspaudžiau, tuomet viršų bei šonus aptepiau likusiu kremu.
   Suteptą tortą įdėjau parai į šaldytuvą, kad kremas susigertų į torto lakštus. Kitą dieną tortą papuošiau (čia jau jūsų fantazijos reikalas :) ir atidaviau ragauti griežčiausiai vertinimo komisijai – savo šeimai. Įvertinimas buvo 10 balų, visi gyrė ir, nepaisant to, kad tortas labai sotus, prašė atpjauti dar gabalėlį.

  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą