Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2013 m. spalio 18 d., penktadienis

Skrustai (Žagarėliai)

   Siūlau pasigaminti visų puikiai žinomą bet, manau, nepelnytai užmirštą saldumyną - žagarėlius. Tai  mano vaikystės skanėstas, kurį labai mėgsta ir mano dukra. Deja, retai mes juos verdame (o gal kepame?), todėl sugalvojome mes su Gabriele pasilepinti ir prisiminti skrustus bei užfiksuoti darbo procesą, kad su jumis galėtumėm pasidalinti. Taip taip - SKRUSTUS. Gal kam ir juokinga, bet mano močiutė juos vadino skrustais. Girdėjau, kad reikia vadinti krustais, bet... man patinka skrustai. Geltoni, su mažais traškiais burbuliukais, gausiai apibarstyti cukrumi ir smagiai traškantys kandant bei tirpstantys burnoje, tikri SKRUSTAI, kitaip ir nepasakysi :) Tai va, susiradome  patį pagrindinį skrustų gamybos įrankį - kočėlą, o kad nesupainiotume proceso eigos, atsivertėme seną, pageltusią  receptų knygą - 1956 m. ,,Valgių gaminimas"-  ir ėmėmės darbo.                                                                                                                                              



Tešlai reikia: 
30 g. cukraus (geriau cukraus pudros),
1 stiklinė grietinės,
400 g. miltų,
3 kiaušinių tryniai,
20 g. stipraus alkoholio (degtinės ar brendžio).

Aliejaus kepimui ir cukraus pudros pabarstymui.

Gaminame:
Visus produktus suminkėme ir negailestingai mušėme kočėlu (žiūrėti nuotrauką), kartas nuo karto tešlą perlenkdamos. Mušėme, kol tešloje atsiranda smagios  pūslelės. Išmuštą tešlą pusvalandžiui įdėjome į šaldytuvą.


  Atšaldytą tešlą iškočiojome plonais lakštais ir supjaustėme apie 3 cm. pločio ir 10 cm. ilgio juostelėmis. Kiekvienos juostelės vidurį įpjovėme ir perkišę vieną juostelės galą per įpjovą gavome tobulus kaspinėlius :)  



Verdame:
  Aukštame puode užvirinome aliejų. Sakoma, kad riebalams užvirus reikia puodą nukelti nuo ugnies ir įpilti šaukštą degtinės, tuomet žagarėliai neprisigers taukų. Pabandėme, nepasisekė. Kai tik įpylėme alkoholio, tai aliejus taip pradėjo taškytis, kad vos spėjome nuo puodo atšokti. Laimei, nenukentėjome. Nusprendėme - tokie eksperimentai ne mums, geriau jau mūsų skrustai bus riebesni, bet mes liksime sveikos :) Tai va,  puodą su aliejumi grąžinome ant ugnies ir į verdančius riebalus sumetėme kelis skrustus. Jie taukuose smagiai čirškė,  kol gražiai parudavo. Tuomet juos apvertėme ir laukėme kada apskrus kitas šonelis. Ištrauktus iš puodo skrustus suklojome ant popierinės servetėlės, kad nusivarvėtų riebalai, ir dar šiltus apibarstėme cukraus pudra.  Taip išvirėme visus žagarėlius.
 Kadangi tą dieną planavome eiti į svečius, tai  žagarėlius įvyniojome į permatomą popierių, surišome juostele ir pasigaminome puikią, niekuo neįpareigojančią dovanėlę.

6 komentarai:

  1. Pamačiau knygos viršelį ir "užpuolė" sentimentai. Ir aš su mama virdavau tuos pačius skustus :))
    Mūsų šeimoje jie būdavo labai mėgiami, ypač tėveliui. Ir dabar Kalėdoms tikrai išsikepsiu išsikepsiu.
    Ačiū už receptą. Su artėjančiom šventėm!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad mano raštliava suteikė Jums gražių emocijų :) Šiltų ir skanių švenčių!

      Panaikinti
  2. Kokį aliejų naudojate? Mums stipriai putoja verdant, nors žiūrime, kadant tešlos nebūtų miltų, pilame ir alkoholio į aliejų, bet...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudoju saulėgrąžų aliejų, dažniausiai Natura. Neputoja. Nežinau, ką negerai darote, atrodo kad išbandėte visas antiputojimo priemones :) Seniau šeimininkės žagarėlius virdavo taukų ir aliejaus mišinyje. Gal verta pabandyti.

      Panaikinti
  3. Į tešlą reikia alkoholį pilti, o ne aliejų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komentarą, bet aš alkoholį pilu į riebalus :),kaip ir rekomenduojama mano nurodytos receptų knygos 459 puslapyje

      Panaikinti