Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Biskvitinis obuolių pyragas


 Daug metų kepamas ir niekad neatsibostantis rudeninis obuolių pyragas. Paprastas kaip du kart du :) Net neabejoju, kad ir jums teko jį kepti, na, bent jau ragauti - tai tikrai. Skaniausia, žinoma, karštas ir pagardintas ledų kamuoliuku.

Pyragui reikės:
5 rūgščių obuolių;
saujos džiovintų spanguolių;
3 kiaušinių;
pusės stiklinės cukraus (jei mėgstate saldžiau, galite imti pilną stiklinę);
stiklinė su kaupu miltų;
cinamono miltelių;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
cukraus pudros apibarstymui.
Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome riekelėmis. Apibarstome cinamonu.
   Kiaušinius išplakame mikseriu, plakant pamažu supilame cukrų, vėliau - miltus sumaišytus su soda. Gauname blynų tirštumo tešlą.  
   Supjaustytus obuolius suberiame į sviestu arba aliejumi suteptą formą, užberiame džiovintas spanguoles. Ant obuolių tolygiai pilame tešlą. Tešla turi apdengti visus obuolius. Pyragą pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 40 min. Ištraukę apibarstome cukraus pudra. Valgome šiltą su ledais ar šaltą prie kavos ar arbatos puodelio.


Virtų bulvių apkepas su voveraitėmis

Ruduo - grybų ir bulvių metas. Kelios valandos malonaus pasivaikščiojimo miške ir krepšys pilnas voveraičių. Na, o bulvių visada galima nusipirkti turguje. Tai šios dienos patiekalo pagrindiniai ingredientai -klasikinis derinys, todėl labai tikiuosi, kad apkepas bus įvertintas teigiamai.
Reikės:
6-7 virtų bulvių;
300 g voveraičių (galima ir daugiau);
1 stiklinė miltų;
50 g sviesto;
3 nemaži svogūnai;
1 kiaušinis;
50 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio;
4-5 v. š. jogurto (be priedų);
žiupsnelis druskos;
1/2 a. š. maltų pipirų;
aliejaus kepti.

  Virtas bulves sumaliau mėsmale, supyliau ištirpintą sviestą, padruskinau ir, pamažu berdama miltus, užminkiau tešlą. Iškočiojau ir įklojau į kepimo formą, padarydama šiek tiek aukštesnius kraštelius.
   Supjausčiau svogūną ir subėriau į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Voveraites nuploviau, nusausinau, stambesnes supjausčiau ir sumečiau į kepančius svogūnus. Padruskinau ir užbėriau pipirų. Grybus kepiau apie 20 minučių (turi išgaruoti visa sunka, kurią išleidžia voveraitės). Nuėmiau nuo ugnies ir palikau aušti.
   Išplakiau kiaušinį su jogurtu ir sūriu.
   Pravėsusias voveraites sukrėčiau ant bulvių pagrindo, užpyliau plakiniu ir pašoviau į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepiau  apie 40 min.
Kas ragavo, tas gyrė, tikiuosi, nepataikavo :), nes man tai tikrai buvo skanu.



Burokėlių salotos su slyvomis ir riešutais

  Lietuviškas burokėlis visada rasdavo vietą ant stalo - ar tai salotos, ar sriuba, ar silkutė... Šiuo metu burokėlis vėl ,,įėjo į madą", tik patiekalai su šia daržove įgavo įmantresnį pavidalą ir skonį. Vieną tokių receptų radau LaMaistas svetainėje. Burokėliai su slyvomis ir graikiniais riešutais. Paprasta ir , atrodo, skanu. Gaminu.
Pasiruošiame:
3 vidutinio dydžio virti burokėliai;
15 džiovintų slyvų;
1 sauja graikinių riešutų;
pusė citrinos;
žiupsnelis druskos;
pora šaukštų aliejaus.




   Slyvas užpilame vandeniu ir paliekame 10 min. brinkti. Burokėlius sutarkuojame smulkesne nei burokinį tarka. Įspaudžiame citrinos sultis ir pabarstome druska. Gerai išmaišome. Slyvas nusausiname ir supjaustome, riešutus stambiai sukapojame. Viską sumetame į burokėlių masę, užpilame aliejumi ir gerai išmaišome. sudedame į norimą indelį, paspaudžiame ir išverčiame ant lėkštės. Papuošiame. Štai jums prabangiai paprastos ir labai skanios bei sveikos salotos. 

Obuolienė su apelsinais




 Obuolių košė. Obuolienė. Močiutė kiekvieną rudenį privirdavo jos begalę stiklainių Obuolienės pakakdavo  visą žiemą ant duonos tepti ar prie arbatos ragauti. Dabar jau retai kas beverda obuolienę - nebemadinga, daug cukraus, yra skanesnių, mandresnių uogienių. O štai aš, prisiminusi šią it gintaras skaidrią geltoną obuolių košę, nutariau šiek tiek paeksperimentuoti bei atgaivinti obuolienės virimo meną. O ir obuolių šias metais soduose tikrai netrūksta. Raitojamės rankoves ir į darbą.
  Reikia:
2 kg antaninių obuolių (nuluptų, be sėklų);
2 apelsinų su žievele;
0,5 kg cukraus (galima varijuoti tarp 500-400 g);
5-6 gvazdikėlių;
1-2 lazdelių cinamono;
3 žvaigždučių anyžiaus.



  Obuolius nulupame, išimame sėklas, supjaustome skiltelėmis, suverčiame į puodą ir užberiame cukrumi. Paliekame 15 min.
    Apelsinus nuplauname su soda ir kempinėle po tekančiu vandeniu. Supjaustome į 4-6 dalis. Nulupame žievelę ir išpjauname baltą dalį (galima to ir nedaryti, tuomet obuolienė bus kiek kartesnė). Apelsinus su visomis žievelėmis sumalame mėsmale.
     Obuolius paverdame, kol ištirps cukrus, tuomet suberiame permaltus apelsinus, sumetame prieskonius ir vedame ant lėtos ugnies 20-30 min. Nepamirškite maišyti!
      Išvirtą obuolienę sukrečiame į išplautus ir iškaitintus stiklainius. Dedame šaltai, bet nebūtinai į šaldytuvą. Laukiame žiemos arba ragaujame tuojau pat :)