Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. birželio 19 d., penktadienis

Pastizzi arba maltietiški pyragėliai su ricotta sūriu

   Pastizzi - kulinarinė Maltos dovana man. Tobuli pyragėliai pusryčiams ar vakarienei.  Tradiciniai būna su varške arba žirnių koše (aš tokius valgiau pirmą kartą) ir gaminami iš filo tešlos. 
  Pastizzi Maltoje pardavinėjami tiesiog gatvėje. Juos daugiausia kepa mažose šeimos kepyklėlėse pastizzeria, nedidelėmis partijomis, nes jie skaniausi šviežutėliai šiltutėliai. Mes valgėme juos nesustodamos, ragavome įvairių skonių, ir, galų gale, net vežėme lauktuvių namiškiams. Bet, kaip žinote, gero visada būna mažai :) Praėjus kokiai savaitei po kelionės taip užsimaniau tų pyragėlių, kad neištvėriau ir pabandžiau išsikepti. Pradžioje išbandžiau patį paprasčiausią variantą - šaldyta sluoksniuota tešla ir ricotta sūrio įdaras. Pavyko! Aišku iki originalių pastizzi man dar tolokai, tačiau vis tiek buvo labai skanu. Siūlau ir jums paragauti. Ateityje bandysiu vėl ir vėl. Gal net su žirniene :)

  Pastizzi reikės:
 500 g. šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos;
 250 g ricotta sūrio;
 1 kiaušinio kepiniui ir 1 kiaušinio aptepimui;
 žiupsnelio druskos;
 žiupsnelio pipirų;
 saujos tarkuoto  ,,Džiugo" sūrio (nebūtinai).

    Darbuojamės:
   Atšildome tešlą ir plonai iškočiojame. Susirandame 10 cm skersmens puodelį, stiklinę ar kitą panašaus skersmens indą ir juo išspaudžiame apskritimus.
   Ricotta varškę sumaišome su kiaušiniu, paskaniname druska ir pipirais bei, jei pageidaujate, ,,Džiugo" sūriu. Viską išmaišome iki vientisos masės. 
  Po šaukštą ricotta masės užkrečiame ant tešlos apskritimo, sulenkiame ir gerai užspaudžiame kraštus. Gauname dailius nedidelius pyragėlius-pusmėnulius :)
Pyragėlius sudedame ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, aptepame kiaušinio plakiniu ir pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 20-25 minutes, kol pyragėliai dailiai išsipūs ir įgaus gražų įdegio atspalvį.
   Čiumpame nuo skardos ir ragaujame kol šilti. 
   Skanumėlis!