Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. kovo 24 d., antradienis

Kaimiški (sviestiniai) sausainiai

 
  Šiuos sviestinius sausainius drąsiai galima vadinti retro sausainiais. Daugelis mūsų prisimena juos kepamus mamų ar močiučių. Sovietinė mėsos malimo mašinėlė ir 2 specialios formos. Mama suka mašinėlės rankeną, o pro formelę lenda ilgas, blizgantis nuo sviesto ir cukraus gausybės, sausainis, kurį norisi tuoj pat suvalgyti, dar nekeptą. Tik, šiukštu, negalima, tuoj per nagus gauni...
  Grįžusi iš vaikystės prisiminimų į šiandieną susiradau senas sausainių formeles, užminkiau tešlą ir pati išsukau 6 skirtingų formų sausainius. Nepatikėsit, bet net dabar neatsispyriau paragauti tešlos :)

Jai pagaminti prireikė:
1/2 stiklinės cukraus;
2 kupinų stiklinių (320 g) miltų;
200 g kambario temperatūros sviesto;
2 kiaušinių trynių;
1 pakelis vanilinio cukraus;
žiupsnelio druskos.


   Sviestą išsukame iki baltumo su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Kai masė tampa vientisa ir puri, įmušame kiaušinių trynius ir toliau sukame. Tada supilame miltus ir užminkome tešlą. Minkome, kol tešla sulimpa į vientisą masę, tada suformuojame rutulį ir dedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui atvėsti.
  Iš atšalusios tešlos rutulio atpjauname gabaliuką, dedame į malimo mašinėlę ir formuojame sausainius, kuriuos dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Užpildę skardą sausainėliais, pašauname juos į iki 200-180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Jūs savo orkaitę geriau pažįstate ir žinote, kokia temperatūra tinkamiausia kepti. Štai mano orkaitėje kepiniai geriausiai iškepa prie 200 laipsnių. Kepame apie 20 minučių, kol sausainėliai švelniai paruduoja. Išimame iš orkaitės ir paliekame ataušti. Tada nuimame nuo popieriaus, sudedame į krepšelį ir ragaujame. Sausainėliai labai trapūs, tiesiog tirpsta burnoje, todėl būkite atidūs ragaudami, nes gali nebelikti namiškiams :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą