Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. spalio 30 d., penktadienis

Avižiniai sausainėliai su persimono gabaliukais

   Sako, sausainiai nesveika, kenkia figūrai ir panašiai. Netikėkite, netiesa. Pripažinkite, avižiniai dribsniai sveika, ir persimonai sveika, ir cinamonas su kardamonu taip pat. Išvada - avižiniai sausainiai su persimono gabaliukais pagerins jūsų sveikatą, o jei ir ne, tai nuotaiką tikrai praskaidrins :) Gaminame!
 
Reikės:
180 g miltų
150 g cukraus
80 g sviesto
150 g avižinių dribsnių
1 kiaušinio
1/2 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arb. šaukštelio druskos
1 arb. šaukštelio cinamono
1/2 arb. šaukštelio malto muskato
2 persimonų
 
 Miltus išsijojame su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Suberiame cukrų.
 Sviestą smulkiais gabalėliais įpjaustome į miltų masę ir viską sutriname tarp pirštų iki rupių trupinių.
 Įmušame kiaušinį, suberiame avižas ir nedideliais kubeliais supjaustytus persimonus. Viską gerai išmaišome.
 Skardą išklojame kepimo popieriumi ir ant jo šaukštu suformuojame nedidelius sausainėlius, paliekant tarp jų tarpus, nes kepdami sausainiai plėsis.
 Kepame 20-30 min. 180°C orkaitėje.
 Šiek tiek praaušusius sausainėlius nuimame nuo kepimo popieriaus ir skanaujame.
 Receptas nėra mano sugalvotas, deja. Aš jį nusižiūrėjau lrytas/skonis svetainėje. Tačiau kepiau tikrai pati :)

Patricia Highsmith Talentingasis misteris Riplis.


Vienas sakinys. ,,Jo išgalvotos istorijos buvo tobulos, nes jis jas labai gyvai įsivaizdavo, taip gyvai, kad pats imdavo jomis tikėti (222 p.)"
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Patricia Highsmith Talentingasis misteris Riplis (The Talented Mr. Ripley), leidykla Alma littera, 2008 m., iš anglų kalbos vertė Dalia Judita Vabalienė, 256 p.
Apie autorę. Mary Patricia Plangman gimė 1921 m. Fort Worth, Teksaso valstijoje, JAV. Tėvai išsiskyrė dar iki jos gimimo. 1924 m. motina ištekėjo už aktoriaus Stanley Highsmith, o 1927 m. šeima persikėlė gyventi į New York. Kai Patricia sulaukė 12 m. buvo išsiųsta pas močiutę atgal į Fort Worth. Su močiute išgyveno metus, Močiutė ją išmokė skaityti ir Patricia nuolat lindėjo didelėje močiutės bibliotekoje. Kai vėl grįžo į New York pas motiną ir patėvį gyveno Manhattan, vėliau Astoria, Queens. 1942 m. Patricia baigė Barnard College, vėliau  - Kolumbijos universitetą. Pirmasis romanas ,,Strangers on a Train" spaudoje pasirodė 1950 m., o jau 1951 m. jis buvo ektanizuotas kino meistro Alfred Hitchcock. Kitas romanas ,,The Price of Salt" pasirodė Claire Morgan slapyvardžiu. 1955 m. dienos šviesą išvydo ,,Talentingasis misteris Riplis". Patricia Highsmith per savo gyvenimą parašė 22 romanus ir 8 apsakymų knygas. Mirė ji 1995 m. Locarno, Šveicarijoje sulaukusi 74 m. amžiaus.
  Apie knygą. Tomas Riplis – paprastas, bet suktas jaunuolis, dirbantis tai vienoje, tai kitoje kontoroje. Jis glaudžiasi toli gražu ne prabangiausiame Niujorko būste ir gyvena pilką, neįdomų gyvenimą. Tačiau vieną dieną verslininkas Herbertas Grynlifas Tomui patiki svarbią misiją – pargabenti į Niujorką plevėsą sūnų Dikį, pernelyg ilgai užsibuvusį Italijoje, kur jį įkalino saulė, paplūdimiai ir kiti malonumai. Gavęs solidų avansą, Tomas palieka savo senus pažįstamus ir iškeliauja vykdyti neįprastos užduoties. Tačiau greitai ir pats pasiduoda Italijos apžavams. Dar labiau nei Italija jį sužavi Dikio Grynlifo gyvenimo būdas ir pažiūros. Pirmąkart taip arti turtingųjų pasaulio atsidūrusį Tomą Riplį užvaldo pinigų, valdžios ir lengvo gyvenimo aistra. Tomas pasiryžta bet kokia kaina tapti toks pat kaip Dikis Grynlifas.
 Mano nuomonė. Pradžioje skaityti labai trukdė tai, kad buvau (nors gana seniai) mačiusi šios knygos ekranizaciją ir  kad su kiekvienu sakiniu iškildavo Matt Damon personažas. Tik įpusėjus knygą filmo vaizdai išnyko, liko grynas skaitymo malonumas. Puiki istorija apie talentingą sukčių ir žudiką, kurio poelgiais bodiesi, tačiau tuo pačiu negali nesižavėti jo talentu manipuliuoti žmonėmis, improvizuoti netikėčiausiose situacijose. Autorė sukuria tokį antiherojų, kurį visais būdais  bandai pateisinti, ir suprasti. Man ši knyga buvo įdomi ne tik puikiai pateikta istorija (dabar jau galima sakyti retro stiliaus istorija, nes kūrinys parašytas 1955 m.), giliais, psichologo analizės vertais personažais bet ir ,,fonu", kuriame vyksta veiksmas - Italija, Prancūzija, Graikija... Ne, čia nieko konkretaus, skirto turistams nėra, tačiau nuotaika ir atmosfera labai artima toms šalims, tiesiog jaučiamas švelnus Viduržiemio jūros dvelksmas.  
  Tiesa, nors knyga priskiriama detektyvo žanrui ir yra įvertinta Edgaro Po premija, manau tie, kurie mėgsta gryną detektyvą, šiek tiek nusivils. Čia labiau psichologiniu trileriu kvepia ;) 
 Įvertinimas. 5/5
 Ekranizacija.  Talentingasis misteris Riplis (The Talented Mr. Ripley), JAV, 1999 m., režisierius Anthony Minghella, vaidina: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchet ir kt.   
Amžinas klausimas, kas geriau - knyga ar filmas? Šiuo atveju atsakymas labai vienareikšmiškas - abu lygiaverčiai, abu įdomūs, abu būtina perskaityti/pamatyti.