Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2024 m. kovo 21 d., ketvirtadienis

Karamelinis lazdyno riešutų tortas

 



  Labai karamelinis tortas su daug daug riešutų, kurio vienas nedidelis gabalėlis praskaidrins jūsų dieną. Taip taip, gerai nuotaikai pakelti reikia tik mažo gabalėlio, nes tortas saldus ir labai sotus. 


Biskvitui :
200 g (100 g) cukraus 
2 dideli kiaušiniai (1 kiaušinis)
apie 200 g (100 g) „Rududu“ (arba kito karamelinio kremo) 
250 ml (125 ml) grietinės 
280 g (140 g) miltų 
1 a. š. (½ a. š.) sodos (tiks ir kepimo milteliai, tik jų reiks šiek tiek daugiau)
80 g  (40 g) kepintų lazdyno riešutų

Biskvitų sulaistymui:
125 ml (60 ml)  stiprios kavos
 1 v. š. (1/2 v. š.) cukraus  
2 v. š. (1 v. š.) kreminio kavos likerio - nebūtina 

Kremui:
200 g (100 g) minkšto sviesto 
535 g (270 g)„Rududu“ (arba kito karamelinio kremo)
240 g (120 g.)kepintų lazdynų riešutų 

Šokoladiniam padažui:
190 ml (100 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo) 
170 g (85 g) medaus
100 g (50 g)rudojo cukraus 
40 g (15 g) kakavos 
½ a. š. (1/3 a. š.) druskos
150 g  (75 g) juodojo šokolado
50 g (25 g) sviesto 

Papuošimui:
1 a. š. vanilės ekstrakto
100 g (70 g) sūdytos karamelės;
 160 g (100 g) kepintų lazdynų riešutų 

Sūdytos karamelės receptas:
300 g (150 g) cukraus 
120 g (60 g) sviesto 
190 ml (100 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo) 
1 a. š. (1/2 a. š.) vanilės ekstrakto
žiupsnis rupios druskos (pagal skonį)

    1. Pirmiausia keptuvėje paskrudiname riešutus, leidžiame kiek atvėsti ir nulupame luobeles. Tiesa, parduotuvėje galima rasti jau paskrudintų lazdyno riešutų, tad šio darbo galima išvengti :)
    2. Išsikepame biskvitą. Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purios baltos masės (plakame apie 8 min.) Sudedame kambario temperatūros Rududu ir grietinę ir toliau plakame iki vientisos masės. Miltus sumaišome su soda (kepimo milteliais) ir supilame į plakinį. Labai gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų. Riešutus susmulkiname ir suberiame į tešlą, išmaišome.
    Orkaitę įkaitiname iki 180/200 laipsnių (priklauso nuo orkaitės). Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir kepame  apie 40-50 min. 
    Iškepusį biskvitą atvėsiname kepimo formoje, tada iškeliame ant grotelių ir paliekame, kad visiškai atauštų. Biskvitą galima išsikepti prieš dieną.
    3. Šokoladinį padažą taip pat galima pasigaminti iš anksto. Dideliame puode sumaišome grietinėlę, medų, cukrų, kakavą, druską ir 100 g (50 g) sulaužyto gabalėliais juodojo šokolado. Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol masė užverda. Nepamirštame nuolat pamaišyti, kitaip padažas prisvils. Padažui užvirus, sumažiname ugnį ir verdame (pamaišydami) dar apie 5 min.
    Nuimame puodą nuo ugnies ir sudedame likusį šokoladą, sviestą ir vanilę. Maišome mentele, kol visi ingredientai ištirps ir gausime blizgią, vientisą masę.
    Šokoladinį padažą šaldytuve galima laikyti iki 2 savaičių.  Padažas šaldytuve kiek sukietėja, todėl prieš naudodami šiek tiek jį pašildykite. Padažu galima skaninti ne tik šį tortą, bet ir keksiukus, kitus pyragus, košes arba ledus.
    4. Gaminame sviestinį kremą. Šiam kremui naudojame tik minkštą sviestą ir kambario temperatūros Rududu, tad juo geriausia iš šaldytuvo išimti  prieš 4-5 valandas iki gaminimo. Tai gi, minkštą sviestą sumaišome su kambario temperatūros karameliniu Rududu kremu ir išplakame iki vientisos masės. Riešutus susmulkiname blenderiu, suberiame į masę ir gerai išmaišome, kad riešutai tolygiai pasiskirstytų.
    5. Verdame sūrią karamelę. Cukrų suberiame į šaltą storadugnę keptuvę ir nemaišant kaitiname ant vidutinės ugnies, kol cukrus kraštuose pradeda tirpti. Tada palengva medine mentele pradedame  maišyti, imdami cukrų nuo keptuvės šonų ir versdami į vidurį. Kai cukrus ištirpsta vis dar maišome iki cukraus sirupas taps gintaro spalvos. Tada sirupą nuimame nuo ugnies, sudedame supjaustytą sviestą (atsargiai) ir maišome kol sviestas ištirpsta. Tada plona srovele, nuolat maišant, supilame grietinėlę (atsargiai). Ir galų gale supilame vanilę ir suberiame druską (pagal skonį).
    Karamelę, kaip ir šokoladinį padažą, šaldytuve galima laikyti iki 2 savaičių.  Karamelė šaldytuve kiek sukietėja, todėl prieš naudodami šiek tiek ją pašildykite. Karamele galima skaninti ne tik šį tortą, bet ir keksiukus, kitus pyragus arba ledus.
    6. Prieš surinkdami tortą pasigaminame sirupą biskvito sulaistymui. Išsiverdame labai stiprią kavą, pasaldiname cukrumi ir likeriu (jei nemėgstate, likeris nebūtinas).
    7. Surenkame tortą. Pirmiausia nupjauname iškilusią biskvito viršūnėlė ir atidedame ją į šalį - bus torto puošimui. Biskvitą perpjauname į 3 arba 4 lygias dalis. Žiedą, kuriame surinksime tortą, iš vidinės pusės apjuosiame acetato juosta (bus lengviau išimti tortą, o ir torto šonai bus lygesni). Pirmą biskvitą klojame į žiedo dugną ir sulaistome sirupu. Tepame šokoladinį padažą, o ant jo – gerą sluoksnį kremo. Dedame antrą biskvitą, šiek tiek paspaudžiame ir kartojame procedūrą. Viršutinį sluoksnį aptepame šokoladiniu padažu. Tortą dedame į šaldytuvą kelioms valandoms arba, dar geriau, visai nakčiai, į šaldytuvą.

    8. Susistovėjusį tortą traukiame iš šaldytuvo ir puošiame. Pirmiausia tirtą išimame iš formos ir, nuimame plėvelę. Palyginame torto šonus, jei liko kremo, plonai juo aptepame torto šonus. Nupjautą biskvito viršūnėlę sublenderiuojame ir gautais trupiniai apklijuojame torto šonus ir viršaus kraštelį. Viršų apliejame karamele ir apdėliojame riešutais.

   Iš nurodytų produktų galima pasigaminti virš 2 kg sveriantį tortą (22 cm skersmens forma) arba mažesnį, virš 1 kg sveriantį tortą (16 cm skersmens forma).
SKANAUS!