Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Saldžios mielinės bandelės

   Atėjus rudeniai atsiranda vis daugiau laiko, todėl galiu (ir noriu) pažaisti ir mieline tešla. Šiuokart mano konditeriniame taikinyje - įvairių rūšių bandelės: su obuoliais, razinomis ir cinamonu, su cinamonu ir varške, tik su cinamonu. Tešla ta pati, o skoniai skirtingi, kuriuos galima išgauti vienu kepimu.
Tešlai reikės
250 ml šilto (ne karšto!) pieno
450-500 g miltų
18 g šviežių mielių
80 g cukraus
100 g tirpinto sviesto
žiupsnelio druskos
20-30 g  tirpinto sviesto tešlos aptepimui
Bandelių aptepimui 1 v. š. pieno ir 1 kiaušinio.
  Mieles dubenyje ištriname su cukrumi, užpilame šiltu pienu ir baigiame trinti. Dubenį apvyniojame virtuviniu rankšluosčiu ir padedame šiltai (aš dėjau po patalais :) kokiam pusvalandžiui. Kai mielės suputoja, į jas supilame pusę miltų, įberiame druskos ir gerai išmaišome. Supilame sviestą. Išmaišome. suberiame likusius miltus ir gerai išminkome rankomis. Tešlą dedame į didelį dubenį (tešla turi užimti mažiau kaip pusę dubens), apdengiame virtuviniu rankšluosčiu ir dedame šiltai 1 ar 2 valandoms. Tešla turi pakilti dvigubai.
 Pakilusią tešlą dedame ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiojame didelį keturkampį lakštą. Jei norime išsikepti bandeles su skirtingais įdarais, tešlą padaliname į tiek dalių, kiek įdarų pasiruošėte. Tada kočiojame 2 ar tris lakštus.
  Su obuolių įdaru. Ant plonai iškočioto ir tirpintu sviestu patepto lakšto beriame smulkiai supjaustytus (galima net sutarkuoti burokine tarka) obuolius sumaišytus su nuplautomis ir nudžiovintomis razinomis, apibarstytus cukraus ir cinamono mišiniu.
  Lakštą su obuolių įdaru susukame į dešros pavidalo ritinį ir supjaustome 3 cm storio gabaliukais, kuriuos išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp bandelių būtina palikti didesnius tarpelius, nes kepdamos jos gerokai padidėja.
  Su cinamono įdaru. Cinamoną sumaišome su cukrumi ir mišinį beriame ant iškočioto ir tirpintu sviestu patepto tešlos lakšto taip, kad juo pasidengtų visa tešla. Susukame ritinį, kurį supjaustome 3 cm storio gabaliukais. Taip paruoštas bandeles dedame į skardą (jei kiekis nedidelis, galima ir prie obuolinių bandelių priderinti).
Su obuoliais ir razinomis

  Su varškės įdaru. Į varškę įdedame pora šaukštų grietinės, paskaniname cukrumi, jei norime, ir cinamonu. Ištriname iki vientisos masės. Galime įberti razinų ar kitų džiovintų vaisių (prieš tai juos nuplovę ir susmulkinę). Viską išmaišome ir gautą masę tepame ant tirpintu sviestu patepto tešlios lakšto. Susukame ritinį, kurį supjaustome 3 cm storio gabaliukais. Bandeles sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Su cinamonu bei su cinamonu ir varške
  Į skardą sudėtas bandeles pridengiame rankšluosčiu ir dar kartą pusvalandukui padedame į šiltą vietą, kad jos susigulėtų ir kiek pakiltų. Tada švelniai šluotele aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu ir pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 30 min. Žinoma, stebime, kad nesudegtų.
   Iškepusias ir pravėsusias bandeles gardiname cukraus pudra arba cukraus pudros glajumi.
  Glajaus gaminimas: 15 g sviesto ištirpiname ant silpnos ugnies, suberiame 100 g cukraus pudros, įpilame 2 v. š. pieno. Viską išmaišome šluotele iki vientisos masės ir apšlakstome bandeles.
   Ragaujame dar šiltas, jos pačios skaniausios.
  Bandelės ilgai nesilaiko, sukietėja, todėl patartina suvalgyti per pora dienų, manau, problemų dėl to nekils :)
SKANAUS !