Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. kovo 1 d., sekmadienis

Roksai

   Roksai, tai dar vienas nostalgiškas kepinys, atėjęs iš mokyklinių laikų. Atsimenu, tokie kietoki pyragėliai su razinomis –  būdavo ir skanesnių. Tačiau dabar, po daugelio metų, tokia nostalgija pagavo: išsikepsiu, pamaniau. Susigraibiau receptus iš kulinarinių tinklaraščių. Labiausiai imponavo tinklaraštininkės Kristinos puslapis  Su šaukštu aplink pasaulį, kadangi be recepto čia susipažinau ir su roksų paplitimo istorija. Įdomu, kad dabartiniu savo pavidalu šie kepiniai atsirado būtent Didžiojoje Britanijoje II pasaulinio karo metais. Siūlau ir jums apsilankyti https://susaukstuaplinkpasauli.blogspot.com/2015/03/klasikiniai-roksai.html  ir patiems pasiskaityti šių sausainėlių istoriją.



  Na, o dabar prie darbo. Aš, tiesą sakant, ne visai 100 proc. sekiau Kristinos nurodymais ,t.y., šiek tiek supaprastinau receptą, tačiau rezultatas pranoko lūkesčius.

Reikia:
200 g kvietinių miltų
100 g sviesto (šalto, ką tik iš šaldytuvo)
30 -50 g cukraus (priklauso, kaip saldžiai mėgstate. Man užteko 30 g)
2 a. š. cukraus pudros sausainių viršui pabarstyti)
1 kiaušinis
1 a. š. kepimo miltelių
2 v. š. pieno
150 g  džiovintų spanguolių (klasikiniams roksams naudojamos razinos).

Gaminame:
  1. Į dubenį suberiame persijotus miltus, sumaišome su kepimo milteliais. Į miltus  burokine tarka sutarkuojame šaltą sviestą (sviestą galima ir pjaustyti mažasis gabaliukais, tačiau tarkuotas sviestas greičiau sulimpa su miltais); triname tarp pirštų, kol susidarys drėgni trupinukai. Tuomet suberiame cukrų, supilame lengvai paplaktą kiaušinį ir pieną. Gerai  viską ištriname iki vientisos masės, suberiame džiovintas spanguoles ir dar kartą gerai išmaišome. 
  2. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Šaukštu išdėliojame daugmaž vienodo dydžio tešlos kauburėlius.
  3. Paruoštus roksus dedame į  iki 200ºC įkaitintą  ir kepame apie 15-20 min., kol sausainiai taps gražios auksinės spalvos. 
  4. Iškepusius sausainėlius ištraukiame iš orkaitės ir paliekame skardoje apie 10 min. atvėsti, tuomet apibarstome cukraus pudra, sudedame į sausaininę ir ragaujame. 
  5. Skanu su puodeliu arbatos ar balintos kavos arba stikline pieno.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą