Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. kovo 1 d., sekmadienis

Shin Kyung-sook Prašau, pasirūpink mama

Viršelis. Shin Kyung-sook  Prašau, pasirūpink mama (orig. Eommareul butakhae), „Baltų lankų“ leidykla, 2019 m., iš korėjiečių kalbos  vertė Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas, 240 psl.
Apie autorę. Shin Kyung-sook (Šin Kjongsuk, g. 1963) – viena ryškiausių šiuolaikinių Pietų Korėjos autorių. Romanas „Prašau, pasirūpink mama“ išleistas daugiau nei 30 pasaulio šalių, 2011 m. įvertintas premija „Man Asian Literary“.  
Apie knygą. Kai pagrindinėje Seulo metro stotyje lyg į vandenį prapuola 69–erių Pak Sonjo, jos vyras ir vaikai nieko nelaukdami imasi paieškų. Kankinanti nežinia, kaltinimai ir nesibaigiantys ginčai prieš akis atveria niekad anksčiau nesuvoktą tiesą: nė vienas jų iš tikro nepažino savo mamos.
   Keturi savitų balsų herojai, leisdamiesi į gyvai prieš akis iškylančius prisiminimus, tarsi mozaiką sulipdo iki šiol nepažinų moters, kurią vadino mama, paveikslą. „Prašau, pasirūpink mama“ – jautri, meistriškai suskambanti odė besąlygiškai meilei ir trapiems artimųjų ryšiams.                                          
                        
  Mano nuomonė. Odė mamai. Labai jautriai papasakota šeimos istorija. Knygoje atskleidžiamas motinos ir vaikų santykis, kiek reikia šilumos, atjautos, supratimo, kad užaugintum vaikus, suteiktum jiems visa įmanoma. Atrodo, lyg ir nieko nevyksta, siužetas visiškai neįmantrus, tačiau emocijos liejasi per kraštus. Mamos portretas pinamas iš vaikų prisiminimų, nuotrupų, prisilietimų, žodžių. Kol mama buvo šalia, ji buvo tarsi nematoma, tarsi privaloma ir amžinai būsianti, ir tik jai dingus, ateina pajautimas, kiek liko neišsakyta, neišklausyta, nesuprasta. Artimųjų  prisiminimuose sugrįžta drauge praleistas laikas, kažkada atrodžiusios visiškai nereikšmingos smulkmenos, dabar, nebetekus mamos, įgauna prasmę, virsta meilės ir atsidavimo įrodymais. Labai graži knygos pabaiga, lyg apibendrinanti ir įprasminanti visą prieš tai pasakotą istoriją.

 Įvertinimas: 3 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą