Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. kovo 1 d., sekmadienis

Rachel Hore Paslapčių bokštas

Viršelis. Rachel Hore Paslapčių bokštas (A Place of Secret), leidykla ,,Tyto alba", 2018 m., iš anglų kalbos vertė Vilija Vitkūnienė, 504 psl.
Apie autorę. Rachel Hore (Reičelė Hor) – britų rašytoja, gyvenanti Noridže. Ji gimė 1960 m sausio 26 d. Surėjuje Jungtinėje Karalystėje. Studijavo šiuolaikinę istoriją Oksfordo Šv. Kotrynos koledže, vėliau dirbo Londone leidybos srityje, kol su savo vyru D. J. Tayloru ir trimis vaikais persikėlė į Noridžą Norfolko grafystėje. Dabar dėsto kūrybinį rašymą ir leidybą Rytų Anglijos universitete bei rašo knygas, tampančias bestseleriais. Pirmasis romanas, pasirodęs lietuvių kalba buvo ,,Savaitė Paryžiuje", antrasis – ,,Vitražų meistro dukra".  „Paslapčių bokštas" yra trečiasis autorės romanas, išverstas į lietuvių kalbą
 Apie knygą. Ar sapnai gali būti perduodami iš kartos į kartą? Vaikystėje Džudė dažnai sapnuodavo tą patį košmarą: ji bėga per tamsų mišką, šaukdama mamą. Dabar šešiametė dukterėčia Vasara taip pat dažnai prabunda šaukdama, ir Džudei darosi neramu.
  O juk ji tenorėjo sužinoti tiesą. Tiksliau iš pradžių norėjo tik įvertinti astronominių prietaisų ir knygų kolekciją viename Norfolko dvare. Tai daugiau nei profesija, senos knygos – jos aistra. Ir galimybė patyrinėti vienišiaus Entonio Vikamo, XVIII a. astronomo, palikimą pasirodė jai labai viliojanti. Trumpam ištrūkti iš Londono į vietas, kuriose ji užaugo, pasimatyti su seserimi ir dukterėčia...
  Tačiau kai Džudei ima vertis tragiška Vikamo istorija, ji ima suprasti, kad prieš keletą šimtmečių gyvenusio astronomo ir jo įdukros Esteros likimai susiję su josios. Nuorodų ir sąsajų vis daugėja, ir atrodo, kad visų paslapčių raktas slypi bokšte, iš kurio Vikamas ir Estera stebėdavo žvaigždes. Tačiau ką bendra tas bokštas gali turėti su sapnais?
  Džudė ieško praeities raktų, kurie padėtų jai suprasti ir išgyventi dabartį. Šimtmečių senumo laiškai ir dienoraščiai, prarasta ir naujai surasta meilė, auksinis vėrinys su septynetu deimantinių žvaigždučių, slėptuvė bokšte – visa tai susipina į vieną istoriją, kurios paslaptys ir atradimai įtraukia ir nebepaleidžia.

  Mano nuomonė. Lengvai skaitoma, romantiška giminės istorija su praeities paslaptimis, žvaigždėtu dangumi, pranašiškais sapnais ir gražia pabaiga. Tokio pobūdžio knygų tikrai yra nemenkas pasirinkimas, pvz., Lucinda Riley ar Kate Morton romanai. Rachel Hore galima drąsiai statyti į vieną gretą šalia minėtų autorių. Tai romanai, kuriuos skaityti smagu, jie žadina vaizduotę, tačiau užvertus paskutinį puslapį po savaitės juos pamiršti. Lengva, įtraukianti, smagiam pavakario pasiskaitymui skirta literatūra. Sutikite, kartais labai reikia tokios literatūros, kuri leistų atitolti nuo kasdienybės problemų ir pripildytų širdis romantinių jausmų. Šis romanas yra būtent toks. Ir, galiu drąsiai patikinti, kad tai ne ta lėkštoji jausmų literatūra, kuri ilgam atgraso nuo panašaus stiliaus knygų skaitymo.
   Dar kaip pliusą galiu paminėti, kad knygoje paliečiama tema, kurią pastaruoju metu man vis pasitaiko užčiuopti, tai moterų-mokslininkių, moterų-menininkių likimai vyrų pasaulyje. Tiek knygos herojė, tiek knygoje ne kartą minimo Urano planetos atradėjo V. Heršelio sesuo Karolina dingsta istorijos dulkėse, išlieka tik vyrų, su kuriais jos drauge dirbo, vardai. Tad labai džiugu, kad bent romanuose jos iškyla kaip atradėjos ir menininkės, įdėjusios ne mažesnį indėlį į visuomenės pažangos raidą, nei šalia jų buvę vyrai.
   Tad skaitykite, mėgaukitės ir bent keliems vakarams atitolkite nuo kasdienio gyvenimo rutinos.
  Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą