Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Tom Rob Smith Vaikas 44

Vienas sakinys. Verčiau nubausti dešimt nekaltų, negu leisti vienam šnipui pasprukti.
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Tom Rob Smith  Vaikas 44 (The Child 44), leidykla ,,Alma littera", 2009 m.,  iš anglų kalbos vertė Valdemaras Kvietkauskas, elektroninė knyga.
 
Apie autorių. Tom Rob Smith gimė 1979 m. Londone. Studijavo Kembridže St. John kolegijoje. Baigęs kolegiją laimėjo Harper Wood Studentship  stipendiją ir literatūrinius įgūdžius lavino Parvin Universitete Italijoje. Baigęs studijas dirbo scenaristu.
   Jo pirmasis romanas ,,The Child 44" (Vaikas 44), paskelbtas 2008 metų pradžioje. Romaną parašyti įkvėpė tikra Andrei Chikatilo istorija. Jis buvo apdovanotas 2008 m Fleming Steel Dagger premija už geriausią metų trilerį, vėliau susirinko dar ne vieną nominacija. Ridley Scott įsigijo ekranizacijos teises. Vėliau buvo parašytas knygos tęsinys ,,The Secret Speech" (Slaptoji kalba), bei trečia knyga ,,Agent 6".
   Šiuo metu Tom Rob Smith gyvena centriniame Londone su savo vaikinu Ben Stephenson.
  Apie knygą. Amerikiečių rašytojo Tom Rob Smith romanas „Vaikas 44“ (Alma littera, 2009) nesistengia įrodyti ar aprašyti pokarinio laikotarpio peripetijų, tačiau siužeto veiksmui žiauraus gyvenimo bruožai puikiai tinka. Šiame detektyve aprašomi 1953-iųjų įvykiai Stalino mirties išvakarėse, pačiu tamsiausiu Rusijai laikotarpiu. Netoli geležinkelio bėgių yra randamas žiauriai išniekintas berniuko lavonas. Greitai panašių žmogžudysčių pradeda daugėti, tačiau valstybė negali to pripažinti, nes Sovietų Sąjungoje oficialiai jokių nusikaltimų nėra ir negali būti. Saugumo pareigūnas Levas Demidovas suabejoja valstybės valdymo aparatu ir leidžiasi tirti įvykius, kurie pakeičia jo požiūrį į visą šalies santvarką.
   Kaip teigia pats autorius, vaikų žudiko  prototipu tapo serijinis žudikas Andrejus Čikatila, dar žinomo Rostovo skerdiko vardu.
  Mano nuomonė. Pirmoji mano skaityta elektroninė knyga. Buvau skeptiškai nusiteikusi prieš tokias knygas, tačiau kolegos pramušė mano skepticizmo ledą ir įkėlė šią knygą į mano telefoną. Tad ją skaičiau troleibuse pakeliui į darbą ir namo. Sutinku, labai patogu kelionėje, tačiau namie vis tiek norisi popierinę vartyti ;)
  Apie knygą galiu pasakyti, kad įtraukianti, greit skaitoma, žodžiu, gerai suregztas bondiškas trileris. Daugiau nieko, greit pasimirš. Kai kurios vietos perspaustos (pvz. pabėgimas iš traukinio), spalvos ypač sutirštintos (pvz. beveik visi gamykloje dirbantys vyrai yra homoseksualūs), daug žiaurumų ir baisybių, tačiau žudymų (turiu galvoje ne represijų, o kriminalinių) esmė kažkaip sunkiai suprantama. Daug korektūros klaidų (gal todėl, kad knyga elektroninė?). Žodžiu, knyga greitam vartojimui, bet žanro rėmuose tikrai nėra prasta. 
  Įvertinimas. 4/5
Numeris 44  
Ekranizacija. ,,Child 44" (Numeris 44), režisierius Daniel Espinosa, filmas išleistas 2014 m., JAV, prodiuseris Ridley Scott, pagrindiniuose vaidmenyse:  Tom Hardy , Gary Oldman, Noomi Rapace, Joeli Kinnaman.
   Holivudinis filmas apie sovietinę realybę.  Pagrindinių aktorių kuriami personažai gana įtikinami, gal kiek sunkiau sekėsi epizodiniuose vaidmenyse dirbantiems aktoriams. Dizainerių, grimerių ir scenografų darbas puikus. Žodžiu, geras filmas tokio žanro mėgėjams. Tikslių istorijos faktų neieškokite - nerasite, tačiau pati atmosfera atkurta įtikinamai. Ir ko tie rusai bijo šį filmą įsileisti į savo šalį - juk viskas jau seniai žinoma ir nieko čia naujo neparodoma. Jau kaip buvo, taip buvo.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą