Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis

Šermukšnių uogienė


          Ruduo. Vis dažniau dangų niaukia debesys, vis rečiau saulytės spinduliai prasibrauna pro tankų jų šydą. Todėl, kol dar medžiai žali, kol jų viršūnes puošia raudonų uogų kekės - verdame šermukšnių uogienę.
      Pirmiausia susiraskite šermukšnio medį - nemanykite, kad tai lengvas darbas. Keletą metų miške ieškojau, nei vieno neradau. O šiemet pasisekė. Draugės draugų sodyboje visas takas apsodintas šiais gražuoliais. Šeimininkai maloniai leido prisiskinti uogų. Džiaugsmas man, nes labai seniai viriau šermukšnių uogienę, o ji man ypač skani. Taigi, pirmiausia susiraskite šermukšnio medį ir nuskinkite uogas su visomis kekėmis. Jei uogas skynėte iki šalnų, būtinai jas įdėkite į šaldymo kamerą (šaldiklį)  bent vienai parai - nebus tokios karčios (aš laikiau net savaitę).  Tuomet nurinkite uogas nuo šakelių, kruopščiai jas nuplaukite, suberkite  į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Kaitinkite, kol užvirs vanduo. Karštą vandenį nupilkite, o uogas vėl užpilkite šaltu vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo.  Procedūrą pakartokite ir trečią kartą. Tada uogas išgriebkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti. Iš 1 kg. cukraus ir 3 stiklinių vandens išvirkite sirupą (šis kiekis skirtas 1 kg. nevirtų šermukšnių).  Sirupą atšaldykite ir juo apipilkite uogas bei palikite parai pastovėti. Uogos prisigers sirupo ir verdant nesubliukš.
  Kitą dieną uogytes lengvai kaitinant užvirkite ir dar apie 15 min. leiskite joms smagiai virti. Tik nepamirškite pamaišyti ir nugriebti putas. Jei išvirus jums pasirodys, kad sirupas per skystas, uogas išgriebkite iš jo, o sirupą pavirkite iki norimo tirštumo. Bebaigiant virti uogas vėl suberkite į sirupą,  pakaitinkite iki užvirimo ir supilstykite į pačius gražiausius stiklainius. Šį šermukšnių uogienės receptą atradau prieš daug metų, kai dar nebuvo kompiuterio, blogų ir įvairių kulinarinių svetainių,  Elenos Drąsutienės knygoje   ,,Konservavimas".  Pagal šį receptą išvirta šermukšnių uogienė yra skaidri, gražios raudonai oranžinės spalvos, subtiliai karstelėjusio skonio. Labai dera valgyti su balta duona, ar su sūriu, ar su ką tik iškeptais blynais. O jei šią uogienę supylėte į gražų stiklainiuką ir prikabinote spalvotą etiketę - ji puikiai tiks dovanai. Tad virkite, skanaukite ir džiaukitės, kad medžiai dar žali, kad vasara dar neišėjo. Ta vasara, mūsų vasara, bobų vasara ;)  

5 komentarai:

  1. Nenuėmė man kartumo 3 vandens keitimai ir užvirinimai. Ir jums gaunasi kartoka uogienė? Ugnė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, uogienė turi kartumo, tačiau jis visai malonus, nėra ryškus. O šaldėte uogas prieš virimą?

      Panaikinti
    2. Taip, šaldžiau. Išsiviriau arbatą, įspaudžiau citrinų sulčių ir skanavome su šeimyna ;) Vaikams tai buvo ne pati skaniausia arbata, bet kadangi labai sveika, tai susikaupė ir išgėrė :D O mudu su vyru labai skaniai gėrėme ;) AČIŪ!!! Kartumas netrukdė ;) Ugnė

      Panaikinti
    3. Man tai skaniausia ją gardinti lietinius blynus. Nesuvalgykite visos, artėja Užgavėnės :)

      Panaikinti
  2. Būtent, tas kartumas labai sveika kepenims!

    AtsakytiPanaikinti