Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. gegužės 27 d., penktadienis

Gratin dauphinois arba bulvių ir sūrio apkepas

  Būna dienų, kai pietums norisi kažko, bet nežinai ko. Tikrai ne mėsos, bet ir ne visai tradicinio maisto. Gal ko prašmatniau, bet kad pagaminti būtų nesunku. Man, užplaukus tokiai nuotaikai, pavyko pagaminti prancūziškąjį bulvių ir sūrio apkepą Gratin dauphinois. Lyg ir nieko ypatinga, tačiau tikrai nekasdieniška.

Reikia:
1,3 kg bulvių
400 ml grietinėlės (naudojau 13 proc., bet skaniau 35 proc.)
150 g sūrio Memel Prussia (VIVI)
100 g sūrio Memel Blue (VILVI)
40 g sviesto
2 skiltelių česnako
1,5 a. š. Provanso žolelių mišinio (KOTANYI)
0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų
0,5 a. š. malto muskato

Į prikaistuvį pilame grietinėlę, dedame sviestą, įspaudžiame česnaką, beriame Provanso žoleles, muskatą, druską bei pipirus. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol ištirpsta sviestas. Užvirinti nereikia, tik kad viskas sušiltų ir skoniai geriau susijungtų. Nuimame nuo ugnies ir paliekame šiek tiek atvėsti.
Bulves supjaustome plonomis daugmaž 2-3 mm storio riekelėmis. Patogiausia pjaustyti pjaustykle, bet aš jos neturiu, tad pjausčiau peiliu. Pavyko puikiai. Riekelės gavosi tiesiog idealiai vienodo storio (čia giriuosi:)
Smulkiai sutarkuojame abu sūrius.
Pradedame sluoksniuoti apkepą. Kepimo inde (aš naudojome ovalų, tačiau galima ir kitos formos, tik indo tūris turi būti bent 2 litrai ir nebūtų labai aukštas – apkepas keps ilgiau).
paskleidžiame 2-3 šaukštus grietinėlės-sviesto padažo. Ant jo dėliojame bulvių riekeles taip kad jų krašteliai truputį persidengtų. Ant bulvių riekelių paskleidžiame trečdalį grietinėlės padažo. Ant viršaus užberiame trečdalį Memel Prussia sūrio ir pusę Memel Blue sūrio. Tada dedame dar sluoksnį bulvių, užpilame antrą trečdalį grietinėlės padažo. Beriame antrą trečdalį Memel Prussiao sūrio ir visą likusį Memel Blue sūrį. Ant viršaus išdėliojame paskutinį bulvių riekelių sluoksnį ir užpilame likusią grietinėlę.

   Kepimo indą uždengiame folija ir standžiai apspaudžiame kraštelius. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1.5 valandos iki bulvės bus minkštos (įdūrus peiliu apkepo viduryje, peilis turėtų smigti lengvai). Tada orkaitės temperatūrą padidiname iki 200 laipsnių, foliją nuimame, ant apkepo viršaus užberiame likusį Memel Prussia sūrį ir kepame apie 15 minučių.

  
Ištraukiame apkepą iš orkaitės, leidžiame 7-8 minutes “susistovėti”, o tada jau tiekiame valgytojams. Labai rekomenduočiau valgyti su pomidorų salotomis, labai dera. Skanaus!


P.S. receptas iš svetainės La Maistas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą