Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. kovo 1 d., antradienis

Donna Tartt Slapta istorija

Viršelis. Donna Tartt Slapta istorija (The Secret History), leidykla Alma littera, 2020 m., iš anglų kalbos vertė Zita Marienė, 592 psl.

Apie knygą.1992 m. išleistas pirmasis amerikietės Donnos Tartt romanas „Slapta istorija" Jungtinėse Amerikos Valstijose per savaitę tapo bestseleriu. Fiodoro Dostojevskio „Nusikaltimo ir bausmės" įkvėptas ir devynerius metus brandintas kūrinys apie šiurpias turtingų ir privilegijuotų vieno JAV koledžo studentų paslaptis autorei pelnė ne tik neblėstančią šlovę, bet ir beveik pusę milijono dolerių siekiantį atlygį už rankraštį. Tuo metu tai buvo rekordinė suma už debiutą visoje JAV leidyboje.
   Iš Kalifornijos kilęs jaunuolis Ričaras Peipinas pasinaudojo galimybe pabėgti iš savo nykios aplinkos ir išvyko studijuoti į Rytinę Amerikos pakrantę. Dar mokykloje senąją graikų kalbą pamėgęs jaunuolis žūtbūt siekė patekti į Naujosios Anglijos Hempdeno koledžo Klasikinės filologijos grupę. Tačiau net neįtarė, kad elitinio studentų būrelio narių veikla smarkiai peržengia senosios graikų kalbos studijų ribas.
   Paskatinti ir įkvėpti savo charizmatiško dėstytojo studentai siekia ne tik mokytis, bet ir tiesiogiai patirti senosios graikų kultūros paslaptis. Įsisukę į beatodairišką bakchanališkų eksperimentų srautą jaunuoliai praveria duris, už kurių tyko melo, neapykantos ir mirties šmėklos. Siekdami išvengti akistatos su teisingumu jie smenga vis gilyn į apgavysčių liūną ir jų gyvenimas negrįžtamai ima keistis.
    Mano nuomonė. Išbaigta, įtikinanti, be jokių nereikalingų nukrypimų. Gražūs sakiniai, rišli kalba, malonu skaityti, žinoma, prie to nemaža dalimi prisidėjo ir Zitos Marienės vertimas. Siužetas pagrįstas nusikaltimo ir bausmės motyvu, vieno nusikaltimo slėpimu, įvykdant kitą nusikaltimą. Bausmė,  persekiojanti knygos herojus, ne fizinė, o moralinė: pastovi graužatis, nuolatinė baimė, degradacija, atsiskyrimas nuo visuomenės.  Ir finale visiškai žlugę jaunų žmonių gyvenimai. 
    Pritariu daugelio knygų mylėtojų nuomonei – puiki, verta dėmesio knyga.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą