Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. kovo 1 d., antradienis

Dmitry Glukhovsky Tekstas

  Viršelis. Dmitry Glukhovsky Tekstas ( Дмитрий Глуховский Текст) leidykla Alma littera, 2021 m., iš rusų kalbos vertė Zita Marienė, 352 psl.
  Apie knygą. „Tekstas" (2017) – pirmas Dmitry Glukhovsky knygos „Metro" autoriaus, realistinis romanas – trilerio ir dramos sankirta, pasakojanti skaudžią „mažojo žmogaus" istoriją. Iš F. Dostojevskio žinome schemą „nusikaltimas–bausmė". D. Glukhovsky pateikia mums naują: „bausmė–nusikaltimas–bausmė". Bet ar ji leidžia likti žmogumi?..
   2016 metai, Maskva. Ilja Goriunovas po septynerių kalėjime praleistų metų grįžta namo. Tačiau viskas yra ne taip, kaip tikėjosi. Jo motina mirė nuo širdies smūgio likus dienai iki jo grįžimo, mergina jau seniai su kitu. Nusivylęs Ilja malšina savo sielvartą alkoholiu, o vieną dieną nueina atkeršyti tyrėjui, neteisingai jį pasodinusiam už grotų, – užmuša jį ir pasiima jo išmanųjį telefoną.
   Technologijos keičia žmonių santykius, o išmanusis telefonas tampa antruoju „aš". Jame tarsi apsigyvena savininko siela. Turėdamas svetimą telefoną gali gyventi to žmogaus gyvenimą ir net jį režisuoti, nors tas gyvenimas... jau tik telefone.
   2019 m. romanas buvo ekranizuotas, scenarijų parašė pats D. Glukhovsky i ir gavo už jį apdovanojimą Prancūzijoje. Filmas pelnė net keturis „Auksinius erelius" (Rusijos nacionalinė kino premija).
   Dmitry Aleksejevič Glukhovsky yra rusų rašytojas ir žurnalistas, geriausiai žinomas dėl mokslinės fantastikos romano „Metro 2033“ ir jo tęsinių. Kaip žurnalistas Dmitry Glukhovsky yra dirbęs EuroNews, RT ir kt. Glukhovsky gyveno Izraelyje, Vokietijoje ir Prancūzijoje, tačiau šiuo metu gyvena Maskvoje.
   Mano nuomonė. Turbūt šiandien, karo Ukrainoje akivaizdoje, nepatriotiška girti rusų rašytoją ar skaityti rusišką literatūrą, tačiau taip jau įvyko, kad su Dmitry  Glukhovsky kūryba susipažinau būtent dabar. Manau, ne visi rusai yra putino pakalikai ir labai džiaugiuosi, kad Dmitry Glukhovsky, nors kažkada buvęs Kremliaus naujienų reporteris, dabar yra griežtas putino režimo kritikas. Jo pirmasis įrašas instagrame, kai Rusija užpuolė Ukrainą, buvo: ,,Tai grobuoniškas, brolžudiškas karas, kurį pradėjo išprotėjęs tironas. Atleisk mums, Ukraina!“ Be to, jis su siaubu stebi, kaip jo literatūrinė išmonė postapokaliptinių knygų serijoje „Metro 2033“, virsta tikrove. 
   Tiesa, knyga ,,Tekstas"  yra  visiškai kito žanro, nei ,,Metro 2033". Joje labai įtaigiai perteikiama eilinio pamaskvės jaunuolio, apkaltinto nusikaltimu, kurio nepadarė, tragedija. Jaunuolio, kuris išėjęs iš kalėjimo, tikėjosi vėl atsistoti ant kojų, tikėjosi, kad už kalėjimo sienų jo laukia motina, mylimoji. Deja, tenka susitikti akis į akį su žiauria realybe - motina mirusi, mylimoji jau su kitu, darbo nėra, draugai jo šalinasi. Viena paguoda – degtinė ir niūrios mintys, kurios paskatina atkeršyti savo skriaudėjui. Tačiau įvykdytas kerštas nesuteikia paguodos, o dar labiau traukia į bedugnę. Laimingos pabaigos nėra ir negali būti.
   Puiki knyga, kurią malonu skaityti ir dėl profesionalaus Zitos Marienės vertimo. Geras tiek lietuvių kalbos, tiek kalbos, iš kurios verčiama, pajautimas ne tik tikslai atspindinti veikėjų charakterius, bet ir puikiai pristato rašytoją bei priverčia skaitytoją ieškoti kitų autoriaus knygų.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą